Θράκη και ειδικά Ροδόπη- Άλλος το μακρύ του και άλλος το κοντό του.

Λοιπόν έχουμε και λέμε.

Οι φωτιές της Θράκης ήταν η θρυαλλίδα που θα σκάσει το απόστημα που κατέτρωγε δεκαετίες τώρα την περιοχή. Επιτέλους έγινε αντιληπτό πως όλα ήταν σχεδιασμένα λάθος.

Τα πάντα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2010…λάθος ο σχεδιασμός της περιφέρειας, λάθος ο σχεδιασμός των δήμων, λάθος όλη η στελέχωση σε τομείς που αφορούσαν την Θράκη.

Είναι αλήθεια πως τότε κυριαρχούσε μια άλλη ιδεοληψία,και αν και οι ντόπιοι βλέπαμε τα στραβά, βάλαμε(όποιοι έβαλαν) πλάτη για να τα στηρίξουμε….και μερικοί ακόμα τα στηρίζουν είτε από ιδεολογία είτε επειδή είναι οι βολεμένοι της κατάστασης.

Δυστυχώς κανείς δεν τόλμησε ή δεν μπόρεσε να αλλάξει τίποτα από εκεί και πέρα…αντιθέτως είδαμε να διογκώνονται τα προβλήματα με πρόφαση την οικονομική κατάσταση της χώρας…αλλά με στόχο άλλοι να κερδίσουν σε πολιτικό επίπεδο, άλλοι σε οικονομικό, άλλοι σε γεωπολιτικό, και άλλοι δεν ξέρω σε τί.

Η Θράκη χρειάζεται ρηξικέλευθες λύσεις…που δεν θα σπάσουν μόνο αβγά αλλά θα ανατρέψουν κάθε γεωστρατηγικό σχεδιασμό όποιων θέλουν να την αποσταθεροποιήσουν και να την οδηγήσουν σε μεγαλύτερο μαρασμό και απαξίωση.

Νέος Καλλικράτης εδώ και τώρα…αλλά προσοχή… υπό την προϋπόθεση ότι δεν ισχύει κανένα αυτοδιοικητικό όριο από αυτά που ίσχυαν έως σήμερα σε επίπεδο περιφέρειας, νομών και δήμων.

Φαντασθείτε πως έχετε μπροστά σας τον χάρτη της Ελλάδας….και το βορειανατολικό της μέρος εκτός από τα διεθνή σύνορα δεν έχει κανέναν άλλο διαχωρισμό. Πως θα έπρεπε να σχεδιασθεί ώστε οι νομοί και οι δήμοι που θα δημιουργηθούν θα εξασφαλίζουν την μέγιστη αποτελεσματικότητα από άποψη μορφολογίας εδάφους , προσβασιμότητας,οικονομικής ανάπτυξης, αμυντικής θωράκισης και τόσα άλλα;

Αντ αυτού καθόμαστε και μεμψιμοιρούμε …προσπαθώντας να αλλάξουμε πράγματα που δεν αλλάζουν.

Το κακό ξέρετε όμως ποιο είναι; Πως αν ποτέ έρθει μια τέτοια πρόταση στο τραπέζι ,οι πρώτοι που θα ξεσηκωθούμε και θα αντιδράσουμε θα είμαστε εμείς οι ίδιοι. Ο καθένας θα λέει το μακρύ του και το κοντό του προκειμένου να μην αναγκασθεί να αλλάξει την δικιά του κοσμοθεωρία.

Σε Εβρο Καβάλα και Ξάνθη θα πλακώνονται μεταξύ τους αμερικανόφιλοι και ρωσόφιλοι…ενώ σε Ροδόπη και Ξάνθη προστίθενται και οι Τουρκόφιλοι. Κανείς δεν σκέφτεται πως Ελληνες πολίτες είμαστε όλοι με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις , τον τόπο μας πρέπει να αγαπάμε μόνο…και όχι τα συμφέροντα του κάθε Πούτιν του κάθε Μπάιντεν του κάθε Ερντογάν.

 

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας