Θράκη: To διαχρονικό σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών

Θράκη…το γεωγραφικό διαμέρισμα…για το οποίο τα 2/3 των υπόλοιπων Ελλήνων έχουν μαύρα μεσάνυχτα για το τι συμβαίνει στην περιοχή.
Ποιος άραγε φταίει για αυτό; Οι άλλοι ή εμείς οι Θρακιώτες;
Είστε έτοιμοι να διαβάσετε σκληρές αλήθειες που θα πονέσουν; Αν ναι…συνεχίστε…αν όχι…κλείστε το άρθρο.
Θράκη λοιπόν…ένα χρυσωρυχείο για λίγους και εκλεκτούς.
Αυτούς που παίζουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους είτε για να πλουτίσουν είτε για κτίσουν πολιτικές καριέρες.
Aφορμή για το άρθρο τα όσα αποκαλύπτονται για το Δημοκριτειο Πανεπιστημιο Θράκης

Πριν πάμε όμως στα μεγάλα…ας αρχίσουμε από τα μικρά.

Πρώτα οι ευθύνες των απλών κατοίκων της πλειονότητας…που για ένα παράξενο λόγο έχουν μπερδέψει τη λέξη μουσουλμάνος με τη λέξη Τούρκος. Τους ρωτήσαμε αν θέλουν να τους αποκαλούμε έτσι στο σύνολο τους; Άλλωστε αυτός δεν είναι και ο κύριος σκοπός του Τουρκικού προξενείου; Να τους ομογενοποιήσει όλους; Απ ότι φαίνεται δεν χρειάζεται να προσπαθήσει και πολύ…τα καταφέρνουμε μια χαρά και μόνοι μας.
Και έτσι για να σας πικάρω λίγο…μια ερωτησούλα
Οι χιλιάδες Πόντιοι που δεν ήρθαν στην Ελλάδα την περίοδο του ξεριζωμού…αλλά παρέμειναν στην Τουρκία και εξισλαμίστηκαν…τί είναι; Τούρκοι ή Ελληνες;
Αν πάντως ζούσαν στη Θράκη μάλλον θα τους λέγαμε κι αυτούς Τούρκους.
Δεύτερό σφάλμα…η αναζήτηση ενός πολιτικού για να παιζει το ρόλο π.χ. Νικηταρά Τουρκοφάγου…προκειμένου να φάει άραγε τί; Κάτι που εμείς στην ουσία δημιουργούμε;

Ας αφήσουμε όμως τις ευθύνες των κατοίκων και ας πάμε στις γενικές ευθύνες των ταγών.
Δεν ξέρω πόσες φορές θα το επαναλάβω αλλά το πρόβλημα της Θράκης μπορεί να λυθεί άμεσα και απλά!
Πως; Μα να κοπεί η ροή του μαύρου χρήματος.
Για ένα σοβαρό κράτος που θέλει να διαφυλάξει την ειρηνική συμβίωση κάτι τέτοιο είναι απλούστατο…μια που διαθέτει όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς ελέγχου.
Το κράτος όμως δεν θέλει ή κι αν θέλει, κάποιοι εμπλεκόμενοι δεν θέλουν να το καταφέρει.
Φυσικά όταν λέω για ροή μαύρου χρήματος…αναφέρομαι σε μυστικά κονδύλια των εμπλεκομένων κρατών.
Ερώτημα
Ξέρουμε όμως που πάνε τα χρήματα;
Με μια απλή ματιά στην από εκεί πλευρά…εύκολα μπορούμε να υποθέσουμε πως κατευθύνονται στην ενίσχυση συλλόγων, στην “παρότρυνση¨για το φόρεμα μαντίλας από τις νεαρές μουσουλμάνες, στην ανέγερση νέων τζαμιών , σε τηλεοπτικά δορυφορικά ταψιά σε μέσα επικοινωνίας κτλπ. Αυτά τουλάχιστον με γυμνό μάτι μια που θα υπάρχουν και άλλες αφανείς δράσεις που προφανώς θα είναι και οι πιο σημαντικές.
Τα χρήματα της από εδώ πλευράς που όμως πηγαίνουν;
Εδω σας θέλω.
Οποιος το βρει κερδίζει και το Νομπελ και το Οσκαρ μαζί…μη σας πω πως αυτομάτως ανακυρήσσεται νικητής και στο survivor.
Πάνε άραγε σε κάποιο πανθρακικό σχέδιο δράσης; Ποιο είναι αυτό και γιατί δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα τόσες δεκαετίες τώρα;
Για να μην το παιδεύουμε η Θράκη έχει να δει σχέδιο δράσης από την εποχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το οποίο δεν κράτησε όμως πολλά χρόνια για λόγους κυρίως ψηφοθηρικούς…χωρίς όμως να αποκλείονται και οικονομικοί λόγοι διαχείρισης των χρημάτων.
Φυσικό επακόλουθο η Θράκη χωρίς εθνικό σχέδιο δράσης, αφημένη στα χέρια ντόπιων παραγόντων , να κινδυνεύει να αποτελέσει τη μεγαλύτερη τραγωδία της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Η σύγχρονη Θράκη και αναφέρομαι κυρίως στη Ροδόπη και την Ξάνθη , ίσως δεν είναι τίποτα άλλο από μια Παράγκα μπρος στην οποία ακόμα και αυτή η προ μερικών ετών παράγκα του ελληνικής ποδοσφαίρου ωχριά μπροστά της.
Τα πάντα θάπτονται…κάτω από την επιγραφή…”όλα γίνονται λόγω εθνικού κινδύνου”…και πράγματι έτσι είναι, με τη διαφορά πως ο πραγματικός εθνικός κίνδυνος είναι μάλλον αυτοί που επικαλούνται την επιγραφή.
Ας πάμε όμως στα γενόμενα
Για τα μάτια του κόσμου…η μόνη δραση που γίνεται είναι να ξεφυτρώνουν διάφορες οργανώσεις για να φωνάζουν υπέρ της Ελληνικότητας της Θράκης. Θαρρείς και κάποιος την αμφισβητεί άμεσα. Ποιον άραγε ενισχύουν; Αυτόν που θέλει να αμφισβητήσει αλλά δεν τολμά μήπως; Τι πιο καλό δώρο από το να αμφισβητείς έμμεσα ο ίδιος το status quo της περιοχής σου.
Ας ξαναεπικεντρωθούμε όμως στην ροή του χρήματος…της από εδώ πλευράς…γιατί της από εκεί και πάνω κάτω ξέρουμε που πάει…αλλά δεν δείχνεται εκ μέρους μας και κανένα σοβαρό ενδιαφέρον για να ελεγχθεί.
Αν δούμε τις περιοχές με αμιγή χριστιανικό πληθυσμό, τόσο σε Ξάνθη όσο και Ροδόπη , μετά λύπης θα διαπιστώσουμε πως κάθε άλλο παρά ενισχύονται αλλά τουναντίον αποδυναμώνονται.
Δεν υπάρχει ούτε ένα κίνητρο για να αποτραπεί η μετανάστευση του πληθυσμού προς τα μεγάλα αστικά κέντρα ή προς το εξωτερικό.
Αντιθέτως ακολουθήθηκε μια χαοτική χρηματιστική πολιτική προκειμένου να καλυφθούν ανοίγματα σε διάφορους οργανισμούς από “κακοδιαχείριση”(sik) του παρελθόντος. Υπό έρευνα είναι ακόμα οι υποθέσεις, όσο και αν προσπαθήθηκε το αντίθετο, των οικονομικών ανοιγμάτων της Ε.Α.Σ.Ροδόπης όσο και των επιδοτήσεων σε εικονικές καλλιέργειες.
Αυτά είναι όμως μόνο μερικά από τα φανερά, αφού η περιοχή βρίθει από την κρυφή “εθνική” πολιτική …στο όνομα της οποίας στήθηκε μια πυραμίδα συνεργασιών σχέσεων και δράσεων , που στην πραγματικότητα ουδεμία σχέση είχαν με το αντικείμενο.
Παραδείγματος χάρη τα όσα αποκαλύπτει η Εφημερίδα των Συντακτών για το Δημοκριτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ίσως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου αφού τρέχουν παράλληλα και άλλες δημοσιογραφικές έρευνες πολλών επιπέδων, που αφορούν τη διαχρονική σχέση πρώην υπουργού με το Δ.Π.Θ. που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα απροκάλυπτα για “εθνικούς” βεβαίως λόγους.
Πως άλλωστε μπορείς να κλείσεις τα στόματα των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου που έβλεπαν και βλέπουν τα διαδραματιζόμενα.
Ας ξαναγυρίσουμε όμως στα μυστικά κονδύλια για τη θρακη, εκ των οποίων μόνο μέρος από αυτά πηγαίνει ή μάλλον πήγαινε για εθνικούς σκοπούς. Οι πληροφορίες λένε-μια που δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία- πως τα περισσότερα εξ αυτών πήγαιναν σε επιλεγμένα Μ.Μ.Ε. ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης.
Εκ του αποτελέσματος προκύπτει σχεδόν μηδενικό όφελος για την εθνική πολιτική, αλλά τεράστιο όφελος προς ορισμένους πολιτικούς ως προς την προσωπική τους προβολή.
Τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά σε περιόδους εκλογών…μια που η ροή του χρήματος αυξάνεται και από τις 2 πλευρες με αποκλειστικό σκοπό την εκλογή των εκλεκτών.
Ποιοι είναι οι εκλεκτοί;
Δεν θέλει και πολύ σκέψη, όλοι όσοι βολευόταν μέχρι τώρα με την επικρατούσα κατάσταση.
Όλα καλά σχεδιασμένα επί χάρτου έως ότου ήρθε η στιγμή να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν στην πράξη.
Τα έργα βιτρίνας , οι συνεχείς μελέτες για μεγαλεπήβολα έργα που δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν , η μη ύπαρξη εθνικού σχεδιασμού για την Θράκη, οι μηδενικές υποδομές, η συνεχή καλλιέργεια του φόβου (για καθαρά πολικαντικους σκοπούς )πως η περιοχή κάποια στιγμή πιθανά θα μεταβληθεί σε εν δυνάμει μπαρουταποθήκη , επέφεραν την πλήρη αποεπένδυση της και τη φυγή του χριστιανικού κυρίως πληθυσμού σε άλλες περιοχές.
Απο την μια βλέπουμε καθαρά μουσουλμανικές περιοχές – όπως ο δήμος Φιλύρας Αρριανων να σφύζουν από ζωή και οικονομική ανάπτυξη και από την άλλη ολόκληρες περιοχές με χριστιανικό ή μικτό πληθυσμό να ερημώνουν.
Τι μεγαλύτερο παράδειγμα το ότι στην Θράκη αποτύχαμε ακόμα και στις εποχές που το χρήμα έρεε άφθονο.
Τα πάντα “στήθηκαν” προκειμένου να ενισχυθούν κάποιοι λίγοι και όχι όλη η περιοχή.
Όσο αυτό συνεχίζεται η Θράκη θα σβήνει.
Τα αίτια τα γνωρίζουμε πλέον…όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να τα παραβλέπουν.
Κόψτε τις ροές του μαύρου χρήματος, κάντε 5-10 σοβαρές επενδύσεις και αφήστε τους Θρακιώτες να ζήσουν ειρηνικά μεταξύ τους .
Δε θέλουμε σωτήρες …χορτάσαμε.

Δ.Κ.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας