Η Marie-Paule Masson αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτωρ του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας

Επίτιμη διδάκτορας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ αναγορεύτηκε την 5η Δεκεμβρίου 2017 η Ομότιμη Καθηγήτρια  Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Paul-Valéry Montpellier 3, κα. Marie-Paule Masson.

Η Marie-Paule Masson είναι σήμερα Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Paul-Valery στο Μονπελιέ και διετέλεσε για πολλά χρόνια διευθύντρια του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του ίδιου Ιδρύματος. Έχει ασχοληθεί και δημοσιεύσει πολλά έργα σχετικά με τις Νεοελληνικές Σπουδές, όπως το βιβλίο «Ο Παύλος Καλλιγάς  και η ίδρυση του ελληνικού Κράτους».

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, επιθυμώντας να τιμήσει την κα. Masson, για την τεράστια προσφορά της, αποφάσισε να την συγκαταλέξει στους Επίτιμους Διδάκτορες του.

Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε σε πολύ ζεστό κλίμα, παρουσία του Γάλλου Πρόξενου Philippe Ray, αλλά και διδακτόρων που «έχουν βγει από τις αγκάλες» της κας. Marie-Paule Masson.

Στην τελετή αναγόρευσης  έλαβαν μέρος ο Πρυτανεύων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Σταύρος Τουλουπίδης, η Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών ΔΠΘ, κα. Ζωή Γαβριηλίδου, η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, κα. Ελένη Δούδα, η Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, κα. Μαρία Τζιάτζη, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας, κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, και η Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΤΕΦ, κα. Βασιλική Κοντογιάννη, η οποία και εκφώνησε τον Έπαινο της τιμώμενης.

Ο Πρυτανεύων του ΔΠΘ, Καθηγητής, κ. Σταύρος Τουλουπίδης, στο χαιρετισμό του τόνισε την ύψιστη τιμή για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να υποδέχεται στα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του μια εξέχουσα προσωπικότητα των γραμμάτων, την κα. Marie-Paule Masson, της οποίας ο επιστημονικός βίος είναι ταυτισμένος με τα ελληνικά γράμματα και τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Η Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών &  Ανθρωπιστικών Σπουδών, Καθηγήτρια, κα. Ζωή Γαβριηλίδου, στην προσφώνηση της ανέφερε για την κα. Marie-Paule Masson: «Μια ηρωίδα που έδωσε μάχες σκληρές από πολλές διαφορετικές θέσεις και αξιώματα για τη διατήρηση του προγράμματος νεοελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Paul Valerie του Μονπελιέ, αλλά και την ίδρυση και άνδρωση του Centre de richerches néo- hélléniques, μια πρέσβειρα μοναδική του ελληνικού πνεύματος».

Η Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, Καθηγήτρια, κα. Μαρία Τζιάτζη, καλωσόρισε επίσημα στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας την κα. Marie-Paule Masson. Στην προσφώνηση της, η κα. Πρόεδρος τόνισε: «Γνώστης της ελληνικής γλώσσας σε όλη της την εξέλιξη, όπως και της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, η κα. Masson συνέβαλε στην ενίσχυση των Νεοελληνικών Σπουδών και στην ίδρυση του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών, το οποίο διοίκησε για πολλά χρόνια ως διευθύντρια, με πυγμή και αποτελεσματικότητα».

Η Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΤΕΦ, κα. Βασιλική Κοντογιάννη, στο έπαινο της τιμωμένης επισήμανε: «Τιμούμε την Marie-Paule Masson που εργάζεται ακάματα στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ για την πρόοδο του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών. Τιμούμε μια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας που έσπειρε τον καλό αυτό σπόρο για την αναθεώρηση των γραμμάτων μας σε Ευρωπαϊκό ορίζοντα».

Η Marie-Paule Masson, στην πρώτη της ομιλία ως Επίτιμη Διδάκτωρ του ΤΕΦ, ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Κοσμήτορα της Σχολής, καθώς και την Καθηγήτρια, κα. Κοντογιάννη που κατέθεσαν την πρόταση της επιτιμοποίησης. «Είναι για μένα πολύτιμο να συμμετέχω στην Κοινότητα σας».

Εγγραφείτε στο Newsletter μας