Η σκληρή και ακομμάτιστη αλήθεια για την καταστροφή στην Θράκη.

Σήμερα θα σας στεναχωρήσω και θα σας πικράνω πολύ…αλλά δεν γίνεται διαφορετικά μια που αν δεν δούμε την αλήθεια κατάματα και δεν κάνουμε σκληρή αυτοκριτική …τίποτα  δεν πρόκειται να διορθωθεί.

Λοιπόν έχουμε και λέμε. Τις 2 τελευταίες ημέρες έψαξα από το διαδίκτυο όλες τις εγκυκλίους της πολιτικής προστασίας των τελευταίων 20 ετών που αναφέρονται στην πρόληψη , την αντιμετώπιση, και στην αποκατάσταση των δασικών πυρκαγιών.

Ομολογουμένως έμεινα με το στόμα ανοικτό γιατί δεν περίμενα το Ελληνικό κράτος να διαθέτει τόσο επιστημονικά και εμπεριστατωμένα σχέδια.

Το κακό είναι πως κάποιος πρέπει να τα διαβάσει να τα καταλάβει και να τα εφαρμόσει. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Εκ του αποτελέσματος κρίνω ότι το μόνο που κατάλαβε η τοπική αυτοδιοίκηση από αυτά τα σχέδια είναι πως πρέπει να κάνει συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς μια φορά τον χρόνο.

Δεν ξέρω αν φταίει η διοικητική δομή της αυτοδιοίκησης και θέλει αναδιάρθρωση ή αν φταίνε οι άνθρωποι…πάντως κάτι φταίει

Θα σας δώσω ένα μικρό παράδειγμα….το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε ακραίο σενάριο.

Ας πάω λοιπόν σε μια από τις εγκυκλίους της Πολιτικής Προστασίας (προ 20τιας ) που αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή και στην αντικατάσταση των πεύκων πλησίον του αστικού ιστού με άλλου είδους δένδρα .Σε άλλο σημείο της εγκυκλίου αναφέρει την προστασία των διοικητικών κέντρων από πυρκαγιά ώστε να μην χαθούν σημεία συντονισμού και οδηγιών.

Μια απλή ερώτηση.  Που βρίσκονται τα 2 από τα 3 διοικητικά κέντρα στην Κομοτηνή; Η περιφέρεια στο μικρό πάρκο και ο δήμος στο μεγάλο πάρκο. Ευτυχώς το άλλο διοικητικό κέντρο της πρώην νομαρχίας είναι προστατευμένο. Και τώρα πάμε στο ακραίο σενάριο . Τι θα γινόταν αν στις προχτεσινές φωτιές ξεσπούσαν εστίες σε μεγάλο και μικρό πάρκο;  Τώρα θα μου πείτε πως και μπουρίνι να πιάσει….10αδες κλαδιά και εκατοντάδες κουκουνάρια πέφτουν στο δρόμο και από τύχη δεν είχαμε ακόμα τραυματισμούς. Αλλά είπαμε …ποιος νοιάζεται ή ποιός είναι ο ειδικός για να εξαλείψει τον κίνδυνο.

Τώρα αυτό σε πείραξε θα μου πείτε; Είδαμε και χειρότερα…όπως υπεύθυνους πολιτικής προστασίας να περπατάνε σε φωτιές με λαστιχένια παπούτσια. Τα βασικά δεν ξέρουν…εμάς θα προστατεύσουν; ….και μάλλον έχετε δίκιο.

Ας πάμε σε επίπεδο κράτους τώρα.

Γελοία η αντιμετώπιση των πυρκαγιών εκ μέρους βοήθειας αποστολής εναέριων μέσων.  Η θράκη να παρακαλά για ένα αεροπλάνο; Αν είναι δυνατόν να ζούμε τέτοια πράγματα.

Οσο για την αντιπολίτευση; Υποχρέωση της να στηλιτεύει τα λάθη και τις ολιγωρίες , αλλά όλα έχουν ένα μέτρο. Άλλοι κυνηγούσαν λαθρομετανάστες, άλλοι υπερασπιζόταν λαθρομετανάστες, άλλοι έκαναν λιτανείες , άλλοι εκθείαζαν τα αεροπλάνα του Πούτιν, άλλοι εξακολουθούσαν να μιλάνε για τα εμβόλια και τις ταυτότητες…και άλλοι ευχαριστούσαν την Τουρκία για την βοήθεια(τοπικά αυτό).

Χάος η κατάσταση και μετά το καταλάγιασμα των πυρκαγιών στη Ροδόπη. Καμία καθοδήγηση από κανέναν. Κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν έρανο για μια πληγείσα οικογένεια από το Σώστη , ο δήμος υιοθέτησε την πρόταση αλλά μετά κατάλαβε πως δεν επιτρέπεται να γίνει έρανος, αντί να κάνει το αυτονόητο ή να αναλάβει την σίτιση και την στέγαση ή να βγάλει από το ταμείο του 2-3 χιλ ευρώ για τα πρώτα έξοδα της οικογένειας, μέχρι αυτή να μπορέσει να εκταμιεύσει την κρατική βοήθεια των πυρόπληκτων.

Οτι του κατέβει του καθενός στο κεφάλι…και όλα αυτά επειδή δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από κανέναν. Κανείς δεν βγαίνει μπροστά ,κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνες, κανείς δεν είναι γνώστης διαχείρισης κρίσιμων καταστάσεων. Ε αν έχουμε τέτοια αυτοδιοίκηση να πάμε να πνιγούμε….γιατί θα έρθουν και οι βροχές τον χειμώνα.

Τελος…ένα μεγάλο μπράβο στους νηφάλιους. Αυτούς που αυτοδιοργανώθηκαν …μετέφεραν τρόφιμα και νερό φάρμακα συντεταγμένα …που σχημάτισαν ομάδες κατάσβεσης και τέθηκαν υπό τις οδηγίες των αρχών…αυτούς που πρόσφεραν σωστή ενημέρωση μέσω των social media…Αυτούς που πήγαν με τα μηχανήματα τους στην πρώτη γραμμή της φωτιάς για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών (οι οποίες βέβαια έπρεπε να προϋπήρχαν). Αλήθεια το μητρώο εργοληπτών στη Ροδόπη, ενεργοποιήθηκε ή όχι;

Αυτά ως γενική εικόνα.

Μπαίνω τώρα στο πειρασμό να σας γράψω για την έκθεση μυστικής υπηρεσίας περί δράσης ασύμμετρων απειλών στη Θράκη. Δεν μπορώ όμως να αναφέρω τίποτα αναλυτικά…γιατί θα στεναχωρήσω πολλούς και θα ανοίξω νέα μέτωπα αλληλοσπαραγμού. Σε γενικές γραμμές το μόνο που μπορεί να αναφερθεί είναι μια μίξη γεωστρατηγικών και χρηματικών συμφερόντων στον οποία εμπλέκονται παραστρατιωτικές και μαφιόζικες οργανώσεις τριών τουλάχιστον κρατών…χωρίς την παραμικρή ιδεολογική (αφού περιλαμβάνουν από την άκρα δεξιά ώς την άκρα αριστερά) ή θρησκευτική συγγένεια .

Ελάχιστοι θα καταλάβουν…και οι περισσότεροι θα μείνουν την απορία εγκλωβισμένοι στα στενά όρια της όποιας ιδεολογίας τους.

Όσο για το μέλλον της Ροδόπης; Θα συνεχίσετε να ζείτε μια από τα ίδια, αν πρώτα δεν καταλάβετε πως η ζωή εδώ δεν είναι απλή, τα προσωπικά συμφέροντα του καθενός είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα γεωπολιτικά, πως πρέπει να μας διοικούν οι πραγματικοί ειδικοί και οι άξιοι και όχι οι κατ επίφαση , πως η τοπική αυτοδιοίκηση ειναι το Α και Ω και όχι μια ευκαιρία για έξτρα εισόδημα ή σκαλοπάτι φήμης. Στηρίξτε τους άξιους σε κάθε συνδυασμό…όλοι διαθέτουν τέτοιους και όχι τους ανίκανους αλλά πρωταθλητές στα ρουσφέτια ή στην τσέπη τους.

Πως για όλα δεν φταίνε οι μουσουλμάνοι ή το αντίθετο οι χριστιανοί όπως προσπαθούν να πείσουν την μειονότητα, πως το συμφέρον μας δεν είναι οι συναυλίες και λοιπές πολιτιστικές εκδηλώσεις που χρηματοδοτούνται αδρά, αλλά οι εθελοντικές οργανώσεις που παρακαλάνε για χρηματοδότηση…αλλά δεν παίρνουν επειδή δεν προσφέρουν άρτο και θεάματα.

Η αλήθεια είναι πως ζούμε σε ένα τέλμα…ένα τέλμα που είναι της επιλογής μας.  Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις…αφού και σήμερα να αλλάξουμε μυαλά…τα αποτελέσματα θα φανούν σε μια δεκαετία…γιατί τόσο πολύ πίσω έχουμε μείνει. Τουλάχιστον θα έχει γίνει η αρχή.

 

 

 

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας