Η παγκοσμιοποίηση έχασε με κάτω τα χέρια τον αγώνα εναντίον των κρατών.

Παγκοσμιοποίηση …ένα φρούτο που ξεκινήσαμε να το ακούμε στις αρχές της δεκαετίας του 90.

Φυσικά προσπάθειες συνθηκών παγκοσμιοποίησης υπήρξαν και πιο παλιά, από την Μεγάλη Βρετανία κυρίως, μέσω των αποικιών της.

Παγκοσμιοποίηση για άλλους λόγους και με άλλους τρόπους , επιζητούσε και η κραταιά ΕΣΣΔ …όπου όλοι οι λαοί της γης θα ζούσαν ενωμένοι υπό την ιδεολογική «ευμάρεια» του κουμμουνισμού.

Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στην δεκαετία του 90 , χρονική περίοδος της πλήρους κατάρρευσης του ανατολικού μπλοκ, που είχε σαν συνέπεια εκατοντάδες εκατ πολίτες να έχουν την ευκαιρία να γευθούν τα καταναλωτικά αγαθά αλλά και την ελευθερία μετακινήσεων της δύσης.

Ευκαιρία για το «ανώνυμο» παγκόσμιο κεφάλαιο να βγάλει κέρδος, οι λεγόμενες αγορές άρχισαν να καταστρώνουν τα σχέδια τους για την πλήρη διάχυση του οικονομικού ελέγχου, μέχρι και την τελευταία χώρα της υφηλίου.

Όχημα η πράσινη ανάπτυξη και πιόνια πλήθος οργανώσεων(που ξεφύτρωναν η μια μετά την άλλη) και φυσικά ένας μεγάλος αριθμός πολιτικών αλλά και μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ποιος δα δεν θυμάται τον Γ.Α.Π. να αναφέρει συνεχώς την αναγκαιότητα για μια global government (παγκόσμια διακυβέρνηση) και την συμμετοχή στη διακυβέρνηση του κράτους των Μ.Κ.Ο.
Το χρήμα έρρεε άφθονο και το πόπολο χειροκροτούσε…η δε Ε.Ε. μετατρεπόταν με ταχείς ρυθμούς από μια ένωση κρατών σε μια ένωση λαών.

Κέρδος ,οικονομικοί κανόνες και ασύδοτη ελευθερία ήταν το τυράκι που προσέλκυε τους λαούς…αλλά κανείς δεν έβλεπε την φάκα που ήταν το ξεχαρβάλωμα των υποδομών και του κοινωνικού κράτους. Οι αγορές θέλουν το ένα οι αγορές θέλουν το άλλο …και να τα κράτη να τρέχουν πίσω από αυτές.

Και σαφώς αναρωτιέστε ποιες είναι οι αγορές…ποιο είναι αυτό το ανώνυμο παγκόσμιο κεφάλαιο που κάνει ότι θέλει τις οικονομίες. Κοιταχθείτε στον καθρέφτη και θα δείτε τον εαυτό σας ως μέλος των αγορών… γιατί όταν επενδύετε ένα ποσό σε ένα ομόλογο σε μια μετοχή ή απλά το καταθέτετε σε μια τράπεζα αποζητάτε το κέρδος. Υπολογίστε πόσα είναι αυτά τα χρήματα…και τι πρέπει να κάνουν αυτοί που τα διαχειρίζονται για να σας αποφέρουν το κέρδος που ζητάτε. Δεν υπάρχουν κανόνες …δεν υπάρχει τίποτα…όλοι επιθυμούν περισσότερα χρήματα με κάθε τρόπο. Χαίρεστε όταν οι αγορές σας λένε πως κερδίσατε τόσα …και οργίζεστε όταν η επένδυση δεν απέδωσε. Άρα ο καθένας από εμάς …και όλοι μαζί πιέζουμε για κέρδος με κάθε κόστος.

Και ερχόμαστε σε μια πανδημία που γκρεμίζει την παγκοσμιοποίηση…τα κράτη κλείνονται στα καβούκια τους…το καθένα είναι μόνο του στην αντιμετώπιση της λαίλαπας…και τι ανακαλύπτει; Πως ζούσε σε μια φούσκα… τι και αν το χρηματιστήριο του πήγαινε καλά … τι και αν ο δείκτης καταναλωτών κάλπαζε…τι και αν είχε υπέρογκα πλεονάσματα…δεν είχε όμως υποδομές υγείας…και πολλές άλλες που θα φανούν σύντομα.

Κάλλιστα θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την παγκοσμιοποίηση με τον Τιτανικό…αλλά σε πολύ χειρότερο σενάριο . Γιατί ναι μεν ο Τιτανικός διέθετε τις μισές βάρκες απ όσες χρειαζόταν για να σωθούν όλοι οι επιβάτες …. Ο κοροναικός Τιτανικός όμως διαθέτει μόνο μια βάρκα και αυτή τρύπια.
3500 χιλιάδες κρεβάτια ΜΕΘ έπρεπε βάσει πληθυσμού να διαθέτει η Ελλάδα …. Και είχε μόνο 500 . Επτά φορές κάτω από τα στάνταρ…το ίδιο συνέβαινε και με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και με τα υλικά. Δεν έβγαιναν οι προϋπολογισμοί και έπρεπε να κοπούν κονδύλια. Το ίδιο και στα άλλα κράτη ιδίως της ευρώπης.

Οι χαρτογιακάδες έβλεπαν αριθμούς και όχι ανάγκες…ήθελαν άμεσα αποτελέσματα και όχι μεσοπρόθεσμα ή μακροπροθεσμα. Δεν δεχόταν μύγα στο σπαθί τους.
Φυσικά και στην Ελλάδα γινόταν πάρτι στο χώρο της υγείας ιδίως στη δεκαετία του 2000….και αντι να βρουν και να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους παρτακιδες …επέβαλαν οριζόντια μέτρα περικοπών σε όλο το σύστημα.

Τα κράτη φαίνονται να βάζουν μυαλό…να συνειδητοποιούν τι έκαναν …ελπίζω το ίδιο να πράξουν και οι λαοί….το να μπορείς να πίνεις το πρωί καφέ στο Λονδίνο …το απόγευμα να ψωνίζεις στο Μιλάνο…και το βράδυ να είσαι σε κάποιο μπουζουξίδικο της Αθήνας…δεν ανταλλάσσεται με τίποτα με μια κλίνη ΜΕΘ.
Ή ένα αρμα μάχης στον Εβρο ή ένα f35 στο Αιγαίο δεν ανταλλάσσεται με τίποτα με έναν όχι μόνο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό αλλά και με πλεονάσματα.

Το τι θα γίνει στο μέλλον δεν το γνωρίζω…πάντως δεν θα είναι τίποτα το ίδιο με το σήμερα…Το σίγουρο είναι πως η παγκοσμιοποίηση έχασε με κάτω τα χέρια τον πρώτο γύρο…και τα κράτη θριάμβευσαν . Πολλές ιδεολογίες θα χαθούν από προσώπου γης…άλλες θα δημιουργηθούν …και άλλες θα βελτιωθούν. ..ιδίως ο κοινωνικός φιλελευθερισμός που θα είναι η νέα κυρίαρχη τάση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας