Η μόνη επιστήμη που είχε προβλέψει τον κοροναιο ήταν η στατιστική

Άραγε ο κοροναιος έφερε την παγκόσμια κοινότητα προ εκπλήξεως; Δεν περίμενε την εμφάνιση μιας πανδημίας τέτοιας έκτασης; Η γρίπη των χοίρων δεν της είχε κτυπήσει το καμπανάκι του συναγερμού;
Οι στατιστικολόγοι προειδοποιούσαν συνεχώς μια που οι πανδημίες είναι περιοδικά φαινόμενα τα οποία επαναλαμβάνονται σε ακαθόριστο χρόνο ανά τους αιώνες αλλά με διαφορετική μορφή.
Αυτή τη φορά το γράφημα του κινδύνου είχε κατακόρυφη αύξηση…μια και είχαν διαμορφωθεί οι κατάλληλες παγκόσμιες συνθήκες …για την τέλεια καταιγίδα.
Αδύναμα οικονομικώς κράτη τα οποία είχαν στρέψει την προσοχή τους και τους πόρους τους προς άλλες κατευθύνσεις , ενώ παράλληλα ένα γιγάντιο και ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό κύμα σαρώνει τα κράτη.
Η νέα οικονομική υπερδύναμη η Κίνα(απ όπου ξεκινούν και οι περισσότερες «νέες» αρρώστιες) δεν διαθέτει κανένα υπόβαθρο διαχείρισης του ξαφνικού πλούτου…η ζήτηση εντός του εσωτερικού της, για καταναλωτικά αγαθά αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο αλλά όχι το ίδιο και η προσφορά. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη διάθεση προϊόντων τα οποία δεν τηρούν τις υγειονομικές προδιαγραφές. Η παράδοση τους και η κουλτούρα τους …τους το επιτρέπει…αλλά όχι όμως σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης. Κανείς πλέον δεν είναι μόνος του…αφού στις μέρες μας μια στραβοτιμονιά ακόμα και στη μικρότερη χώρα …μπορεί να αποδειχθεί ολέθρια για όλον τον πλανήτη.
Το ότι οι στατιστικολόγοι προειδοποιούσαν δεν σημαίνει όμως και κάτι…μια που στατιστικά μπορεί να μας κτυπήσει μετεωρίτης…ή ακόμα μπορεί να πέσει και μια γλάστρα στο κεφάλι μας με μεγαλύτερες πιθανότητες απ αυτές της πανδημίας.
Άλλωστε πόσο μπορεί να σε ανησυχήσει το ότι ο δείκτης κινδύνου πανδημίας ανέβηκε πχ από το 0,01% στο 0,09% ; Σχεδόν καθόλου μια που είναι παραπλήσια ποσοστά μ αυτά του να πιάσεις το τζόκερ.
Να όμως που η τύχη το έφερε και πιάσαμε όχι μόνο το τζόκερ…αλλά και με τετραπλό τζακ ποτ.
Η πανδημία είναι ένα μεγάλο μάθημα προς όλη την υφήλιο….πως πρώτα είναι ο άνθρωπος και μετά όλα τα όλα…χωρίς αυτόν ούτε χρήματα ούτε κέρδος ούτε χρηματιστήρια ούτε καταναλωτικά αγαθά δεν μπορούν να υπάρξουν. Δυστυχώς οι «εγκέφαλοι» της παγκοσμιοποίησης ξέχασαν από την εξίσωση τον άνθρωπο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας