Η μάχη του Οχυρού Νυμφαίας κατά την αναπαράσταση της 9-4-1967

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΝΥΜΦΑΙΑΣ
ΣΕ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ 9-4-1967
του Αλεξάνδρου Καζαντζή
Εκπ/κού – Νομικού , εφ. Λοχαγού Π/Ζ
Καταγραφή

Κάθε χρόνο γιορτάζουμε στις αρχές Απριλίου τη μάχη της Νυμφαίας και τιμούμε τους ήρωες εκείνης της σκληρής μάχης που δόθηκε από τους φρουρούς του Οχυρού της Νυμφαίας προβάλλοντας άμυνα απέναντι στον πάνοπλο Γερμανό εισβολέα . Αυτή τη μάχη ζωντάνεψε με όλα τα πραγματικά συμβάντα η αναπαράσταση που έγινε την Κυριακή 9 Απριλίου 1967 με πραγματικά πυρά και πλήθος λαού που ήθελε να δει με τα μάτια του όλο το <<συναρπαστικό πολεμικό θέαμα >>
και να νοιώσει τις συγκλονιστικές εκείνες στιγμές ζωής και θανάτου , του υπέρ πατρίδος αγώνα .
Η μόνη δίοδος μέσα από την ορεινή Ροδόπη για να περάσει ο εισβολέας ήταν ο δρόμος της Μακάζα που είχε και τελωνείο για τις μετακινήσεις και μεταφορές της εποχής . Προ του τελωνείου και σε δεσπόζουσα θέση επελέγη να κατασκευασθεί ένα από τα ονομαζόμενα οχυρά του Μεταξά και αυτό ήταν ο ιδανικός λόφος που λέγεται Οχυρό της Νυμφαίας. Στο εσωτερικό αυτού του λόφου οι εγκαταστάσεις ήταν τέλεια κατασκευασμένες ώστε να μπορούν να διαβιούν οι υπερασπιστές του οχυρού και των συνόρων χωρίς προβλήματα σίτισης ,ύδρευσης και εφοδιασμού. Δεν θα αναφερθώ στο ιστορικό της μάχης που είναι γνωστό σε όλους και όσοι δεν το γνωρίζουν αξίζει να διαβάσουν την λεπτομερή έκθεση του ιδίου του διοικητή του Οχυρού τότε Ταγματάρχη1 Αλέξανδρου Αναγνωστού , θα παραθέσω μόνο κάποιες φωτογραφίες ανέκδοτες που δείχνουν το χώρο με πολεμική εικόνα καθώς και τη δύναμη που χρησιμοποιήθηκε για την αναπαράσταση . Να σημειωθεί ότι η αναπαράσταση πραγματοποιήθηκε με πραγματικά πυρά και καταναλώθηκαν 22.500 φυσίγγια πολυβόλου , 3.500 χειροβομβίδες και καπνογόνα και 1700 οβίδες όλμου και συνεχείς αεροπορικές βολές από την πολεμική αεροπορία , η δύναμη δε που χρησιμοποιήθηκε ήταν περίπου ενός Τάγματος πεζικού πλήρους πολεμικής σύνθεσης .
Ο τότε διοικητής του 2ου λόχου του 511 ΤΠ Λοχαγός Δημήτριος Ματαφιάς συνέταξε όλο το σχέδιο της αναπαράστασης της μάχης με τα πραγματικά στοιχεία κα περιστατικά καθώς είχε και την εκτέλεση του όλου εγχειρήματος που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία ο δε γράφων το παρόν αναμνηστικό γεγονός έφε3δρος ανθυπολοχαγός τότε , επικεφαλής της ομάδας κατάληψης του οχυρού , εισέπραξα και 5 ημέρες φυλάκιση από τον συνταγματάρχη του 29ου ΣΠ γιατί ολιγώρησα να χρωματίσω τα κράνη της ομάδας κατάληψης με τα χαρακτηριστικά των Γερμανών κάτι που μου ήταν ανεπιθύμητο .
Η ηλιόλουστη ημέρα στάθηκε σύμμαχος και συνέβαλε στην αυθόρμητη προσέλευση του λαού αλλά και την ευδιάκριτη οπτική όλου του πολεμικού πεδίου .Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία με τα σύννεφα καπνού των οβίδων ενώ στο βάθος και κοντά στο τελωνείο διακρίνεται η επιτυχής ανατίναξη το2υ πρώτου άρματος της γερμανικής φάλαγγας που έφραξε τη δίοδο και έγινε η αιτία να διακοπεί η μετακίνηση.
Με τη λήξη της αναπαράστασης που ολοκληρώθηκε με την υποστολή της ελληνικής σημαίας και ανάρτηση της γερμανικής τελέσθηκε η επιμνημόσυνη δέηση ενώ στο πρόσωπο όλων ήταν ζωγραφισμένη η υπερηφάνεια και η συγκίνηση για τους ήρωες μας .

Εγγραφείτε στο Newsletter μας