Η λίστα φέρνει αλλαγές στα ψηφοδέλτια των κομμάτων;

Μπορεί σε σχεδόν όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις με λίστα να ήταν δεδομένο πως η σειρά εκλογιμότητας δεν αλλάζει -όπως αυτή διαμορφώθηκε από την σταυροδοσία- πλην ελαχίστων και εξαιρετικών περιπτώσεων(κυρίως για λόγους εθνικής ανάγκης) όμως όλα δείχνουν  πως για την Κυριακή 25 Ιουνίου αυτή η μακροχρόνια παράδοση σπάζει απ όλα σχεδόν τα κόμματα.

Αλλαγές  στα ψηφοδέλτια τόσο σε επίπεδο θέσης όσο και υποψηφίων έχουν ήδη δρομολογηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ  προκειμένου να σωθεί ότι μπορεί από την εκλογική κατρακύλα. Ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιας έκτασης και έντασης θα είναι αυτές αλλά αναμένεται  μια θεαματική στροφή προς τα αριστερά.

Φυσικό επακόλουθο να υπάρξουν αλλαγές και στις λίστες του ΠΑΣΟΚ αφού πλέον θεωρείται προσιτός στόχος η άλωση των κεντροαριστερών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Πεδίο δόξης λαμπρό για τη ΝΔ που έχει να αλιεύσει ψήφους τόσο από τα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της, όσο και από εκείνους που είναι υπέρ της σταθερότητας και των ισχυρών κυβερνήσεων χωρίς ομηρίες.  Άλλωστε στην Τουρκία εκλέχθηκε και πάλι ο Ερντογάν για να κυβερνήσει μια χώρα της οποίας η οικονομική κατάρρευση είναι προδιαγεγραμμένη. Όλοι ξέρουμε που και σε ποιόν εκτονώνει τέτοιου είδους κρίσεις η γειτονική χώρα!

Δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να κάνω καμία απολύτως πρόβλεψη για το τι θα γίνει με τα ψηφοδέλτια των κομμάτων στην Ροδόπη…εκτός από το αυτονόητο πως οι τρεις εκλεγέντες θα τεθούν στην πρώτη θέση της λίστας σε ΝΔ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα.

Μπορώ όμως να κάνω συλλογισμούς βάσει της κοινής λογικής.

Τεράστιο το πρόβλημα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ μια που μεγάλο μέρος των ψήφων του Τάκη Χαρίτου φαίνονται εύκολη λεία για το ΠΑΣΟΚ …ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και μερική μετακίνηση προς τη ΝΔ για ευνόητους λόγους. Άγνωστο πως ο Τσίπρας θα μπορέσει να κλείσει την τρύπα.

Οι οπαδοί και τα στελέχη  του ΠΑΣΟΚ ,που πλέον έχουν πάρει τα πάνω τους, φιλοδοξούν να επαναπατρίσουν τους ψήφους του πάλαι ποτέ ενδόξου παρελθόντος.  Σ αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα αυξηθεί σίγουρα η συσπείρωση. Άγνωστη η απόφαση του Ανδρουλάκη για το ψηφοδέλτιο και αν υπάρξει αλλαγή θα είναι για λόγους ξεσκαρταρίσματος του κόμματος από μη αρεστούς.

Επτασφράγιστο μυστικό το τι θα γίνει με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.  Ήδη στους υπολογιστές τρέχουν τα μαθηματικά μοντέλα που θα μπορέσουν να την οδηγήσουν στην πρώτη θέση. Η λογική λέει πως πιθανότατα θα υπάρξει αλλαγή ή υποψηφίου στη μειονότητα ή  θέσης του στη λίστα…επίσης η λογική λέει πως χρειάζεται άνοιγμα προς τα δεξιά χωρίς να διαρραγεί η κεντροδεξιά φιλοσοφία της παράταξης. Αν υπολογίσουμε το γεγονός ότι ο Στυλιανίδης αλιεύει ήδη ψήφους από την κεντροαριστερά,  την κεντροδεξιά και την δεξιά, η ΝΔ θα επιδιώξει να αυξήσει τα ποσοστά της στη μειονότητα ή όχι; Επίσης θα επιδιώξει να επαναπατρίσει τους άκρως χολωμένους που είτε δεν πήγαν να ψηφίσουν ή ψήφισαν άλλο κόμμα; Αναλόγως της απόφασης καθώς και του αποτελέσματος των υπολογιστικών εκλογικών μοντέλων ,θα έχουμε μηδέν,μια ή δυο αλλαγές.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας