Η Βούλα Ελευθεριάδου τα λέει όλα έξω από τα δόντια

Μια διαφορετική από τις συνηθισμένες  συνέντευξη μας έδωσε η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ κ Βούλα Ελευθεριάδου

Όπως θα διαπιστώσετε απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων που συνδυάζουν το χιούμορ με την ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί στη Ροδόπη, και δεν μάσησε καθόλου τα λόγια της.

Π. Καλημέρα κ Ελευθεριάδου, θα ήθελα να ξεκινήσω την συνέντευξη κάνοντας σας μια αδιάκριτη ερώτηση. Αλήθεια τι θρησκεύματος είστε;

Β.Ε. Μα φυσικά Χριστιανή Ορθόδοξη, και ως Θρακιώτισα πολύ περήφανη που το οικουμενικό μας Πατριαρχείο δεν απέχει ούτε 300 χιλ από την Κομοτηνή.

Π. Με ξαφνιάζετε! Δηλαδή μας λέτε πως υπάρχει και δεύτερος χριστιανός υποψήφιος στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Ροδόπη.

Β.Ε. Τώρα θα σας ξαφνιάσω εγώ μια που θα σας αποκαλύψω πως πάντα στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ υπήρχαν ούτε ένας ούτε δυο αλλά τρεις χριστιανοί υποψήφιοι.

Π. Ειλικρινά μένω άφωνος! Όταν διαβάζω εφημερίδες των Αθηνών ή βλέπω κεντρικά κανάλια, πληροφορούμαι πως η ΝΔ έχει μόνο έναν Χριστιανό, πως γίνεται αυτό; Τόσο πολύ απληροφόρητη είναι η Αθήνα για το τι γίνεται στη Θράκη;

Β.Ε. Δυστυχώς είμαι αναρμόδια να σας απαντήσω! Ρωτήστε αυτούς που τους πληροφορούν!

Π. Διακρίνω μια σπόντα στην απάντηση σας ή όχι;

Β.Ε.  Η απάντηση μου ήταν σαφέστατη, τώρα αν συμβαίνει οι πληροφοριοδότες και οι πληροφορούμενοι να είναι τα ίδια άτομα, κακό κάνει στη Θράκη και όχι στην αντικειμενικότητα της πληροφόρησης των Αθηναίων.

Π. Το τελευταίο καιρό πριν την επίσημη ανακοίνωση  των εκλογών κυκλοφορούσαν έντονες φήμες πως τελικά δεν θα είστε στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

Β.Ε.  Ναι τις άκουσα και εγώ! Έχω πολύ καλά αφτιά και τα ακούω όλα πριν καν ειπωθούν. Δεν ήταν φήμες , αλλά ευσεβείς πόθοι κάποιων που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα πως το κόμμα δεν είναι πλέον τσιφλίκι τους, αλλά βαδίζει γοργά στα βήματα της αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών.

Π. Αρκετά σοβάρεψε η συζήτηση, ας πάμε σε κάτι πιο ανάλαφρο. Είστε σίγουρα γυναίκα; Γιατί από τον κόσμο ακούω πως τιμάτε το λόγο σας και δεν διστάζετε να αντιμετωπίσετε όποιον και έχετε μπροστά σας.

Β.Ε.  Ξέρετε σε όλες τις δυσκολίες και τις αδικίες οι γυναίκες κρύβουν τόση δύναμη μέσα τους που γίνονται πιο άντρες και από τους ίδιους τους άντρες ,χωρίς να χάνουν τίποτα όμως από τη θηλυκότητα τους.

Π. Είδαμε πρόσφατα δυο παραδείγματα της δυναμικότητας σας , κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του μικρού Κώστα Καραμανλή και του Βαγγέλη Μειμαράκη. Δεν αναλογισθήκατε τις συνέπειες ; δεν σκεφθήκατε ούτε μια στιγμή πως κινδυνεύει η πολιτική καριέρα σας;

Β.Ε.  Είμαι γιατρός και όχι επαγγελματίας πολιτικός και ούτε μια στιγμή κατά τη διάρκεια της πολιτικής μου σταδιοδρομίας σκέφθηκα να κάνω το καλό παιδί για να αποκομίσω πολιτικά οφέλη. Πράττω πάντα ότι μου λέει η συνείδηση μου. Δεν παρακαλώ αλλά απαιτώ την ισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών, δεν κλείνω τα μάτια μου μπροστά στην αδικία , δεν θα κάτσω στο πλάι επειδή κάποιοι θέλουν να με παρουσιάσουν σαν γλάστρα. Ότι έκανα το έκανα στη ζωή μου εντελώς μόνη, χωρίς άνωθεν βοήθεια , και ο αγώνας μου έχει ένα κύριο σκοπό , να σπάσουν επιτέλους οι κλίκες, ο καθένας μας μπορεί, αρκεί να τον αφήσουν χωρίς τρικλοποδιές και κτυπήματα κάτω από τη μέση.

Π. Εσείς βάζετε διλήμματα στους ψηφοφόρους κατά την προεκλογική σας περίοδο για να επηρεάσετε το αποτέλεσμα;

Β.Ε. Λέτε να αρχίσω να λέω, Βούλα ή τάνκς; -γυναίκα ή άντρας -ή εγώ ή το χάος; – χριστιανή ή μουσουλμάνα; Κοιτάξτε να δείτε, τα διλήμματα είναι για τους ανίσχυρους που δεν έχουν άλλο τρόπο να συσπειρώσουν τον κόσμο. Είναι η παλαιοκομματική λογική πως οι ψηφοφόροι ψηφίζουν ως πρόβατα που τα καθοδηγεί ο σκύλος που γαβγίζει καλύτερα.  Ας θυμηθούμε ένα δίλημμα που τέθηκε το 1453 στην Κωνσταντινούπολη και μας κόστισε μια αυτοκρατορία. Οι κάτοικοι ρωτήθηκαν να απαντήσουν στο εξής δίλημμα. Παπική Τιάρα ή Μουσουλμανικό Σαρίκι; Και απάντησαν το δεύτερο, με αποτέλεσμα μόνο 5000 μαχητές να βρεθούν στα τείχη της πόλης, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός περίμενε καρτερικά τη μοίρα του. Το συγκεκριμένο δίλημμα απ όποιον και αν είχε τεθεί τότε (δεν θέλω να τον αναφέρω)ήταν εγκληματικό. Μόνο ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος δεν είχε κανένα δίλημμα . Πολέμησε για το Βυζάντιο, για τον Ελληνισμό μας  και έπεσε για την πατρίδα και την πίστη. Το ίδιο κάνω και εγώ τώρα. Πολεμάω για την Ροδόπη, χωρίς διλήμματα, με οδηγό τα πιστεύω μου και ο κόσμος με ακολουθεί.

Π. Μου θυμίζετε την Ζαν ντ Αρκ τώρα, την φτωχή κοπέλα που πήρε το σπαθί, ξεσήκωσε τον απλό λαό, και έσωσε την Γαλλία.

Β.Ε. Χα χα όχι όχι καμία σχέση η Ζαν ντ Αρκ ήταν πάρα πολύ μεγάλη για να συγκριθώ έστω κατ ελάχιστο μαζί της. Πρότυπο μου είναι οι αφανείς ηρωίδες του έθνους μας, οι Σουλιώτισες το 21 οι γυναίκες της Πίνδου το 40, οι σημερινές γυναίκες που παρά την οικονομική δυσχέρεια κάνουν τα πάντα για να έχουν τα παιδιά τους ένα πιάτο φαγητό κάθε μέρα  , την αγκαλιά και το χαμόγελο που έχουν αυτά ανάγκη.

Π. Άλλη μια αδιάκριτη ερώτηση τώρα. Είστε δέκα χρόνια στην πολιτική, πως και δεν κουμπαρέψατε με κανένα άλλο ισχυρό πολιτικό πρόσωπο;

Β.Ε Εδώ σας πιάνω απληροφόρητο ! Έχω πάρα πολλούς κουμπάρους. Ξέρετε ο σύζυγός μου σπούδαζε στο Ηράκλειο στην Κρήτη και από τότε πηγαίνουμε αρκετά συχνά στο νησί. Δεν παραλείπουμε φυσικά να πάμε και στα Χανιά, απ όπου κατάγεται η οικογένεια Μητσοτάκη. Ε! όποτε πηγαίναμε σπίτι τους , κουμπάρε ανέβαζαν τον άντρα μου, κουμπάρε τον κατέβαζαν!  Θα σας κάνω και μια αποκάλυψη τώρα. Πριν ένα χρόνο που βρέθηκα στην Αθήνα και στο υπουργείο υγείας, συνάντησα τον Πολάκη, και μου είπε κουμπάρα μετά έλα και από το γραφείο μου. Γιαυτό σας λέω, τι να τα κάνω τα άλλα τα κουμπαριά; Αφού ότι επώνυμο τελειώνει σε ακης , κουμπάρος μου είναι.

Π. Δε μου λέτε , από μηχανή πως πάτε; Πόσα καίει το χιλιόμετρο, γιατί απ όσο γνωρίζω την έχετε αναμμένη 5 χρόνια τώρα συνεχώς!

Β.Ε. Ναι από την επόμενη ημέρα των εκλογών του 2015, η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν μέτρησα πόσο καίει το χιλιόμετρο, πάντα πήγαινα όπου με φώναζαν ή με είχαν ανάγκη. Με υπερηφάνεια σας λέω πως έχω πατήσει κάθε σπιθαμή της Ροδόπης πάνω από 10 φορές αυτά τα τελευταία χρόνια.

Π. Μα θα μπορούσατε να σβήσετε την μηχανή και να την ενεργοποιήσετε λίγο καιρό πριν τις εκλογές. Έτσι είναι το πρέπον, εσείς γιατί χαλάτε την πιάτσα;

Β.Ε. Αν σας έλεγα πως θέλω να γίνω ραλλίστρια δεν θα το πιστεύατε ε; Κοιτάτε να δείτε , μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της ΝΔ γνώριζα πως θα ήμουν υποψήφια βουλευτής, οπότε το μόνο που έκανα ήταν το καθήκον μου απέναντι στους συντοπίτες μου. Έπρεπε να δω με τα ίδια μου τα μάτια τα προβλήματα της περιοχής μας και να συντάξω ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα με άμεσες λύσεις.

Π. Πάω να ελαφρύνω τη συζήτηση , αλλά βλέπω ότι είστε χείμαρρος

ΒΕ . Ναι είμαι χείμαρρος γιατί όπως λέει και το τραγούδι του Γιάννη Μαρκόπουλου, «το άδικο το ζούμε μέσα από την κούνια μας» Και πιστέψτε με θα είμαι όχι μόνο χείμαρρος αλλά και Νιαγάρας ώστε να διορθώσω όλες τις αδικίες που βίωσε και βιώνει η Ροδόπη και οι πολίτες της.

Π. Μέσα στο ψηφοδέλτιο σας γίνετε μεγάλη μάχη. Τολμάτε και τα βάζετε στα ίσια με έναν ισχυρό.

Β.Ε. Κοιτάτε να δείτε, ισχυρός δεν είναι όποιος το λέει από μόνος του, αλλά όποιος ο ψηφοφόρος επιλέξει.  Τι θέλετε να μου πείτε; Πως οι γυναίκες δεν μπορούν να γίνουν ισχυρές; Φαντάζομαι είδατε πόσοι και πόσοι ισχυροί κάθονται προσοχή μπροστά στην Μέρκελ, ενώ άλλοι διατυμπανίζουν μια χειραψία που έκαναν μαζί της. Ισχυρή είναι η ψυχή μας, , ισχυρές είναι οι φιλίες μας, ισχυρό είναι το δέσιμο μας με τον κόσμο.

Π. Δεν μου λέτε από λεφτά πώς πάτε;

B.E. Τι ερώτηση και αυτή; Όπως όλος ο κόσμος, για την ακρίβεια όχι όλος, μια που η ανεργία είναι στα ύψη και υπάρχουν άνθρωποι που δεν διαθέτουν ούτε τα βασικά.  Θα  διορθώσω λοιπόν την φράση μου , και θα πω όπως όλος ο κόσμος που έχει μια εργασία. Αρκούν για τα βασικά έξοδα, και τα λίγα που περισσεύουν τα διαθέτω για βενζίνες για να πηγαίνω στα χωριά να συναντώ τους ανθρώπους της υπαίθρου μας . Είναι σημαντικό για αυτούς να έχουν κάποιον για  να λένε τα προβλήματα τους.

Π. Και πως θα πάρετε τη βουλευτική έδρα χωρίς χρήματα;

Β.Ε. Αν ήταν να την πάρω με χρήματα, δεν θα έμπαινα καν στον κόπο να θέσω υποψηφιότητα. Ο άνθρωπος δεν εξαγοράζεται αλλά κερδίζεται. Πάρτε παράδειγμα τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Όσοι ξόδεψαν αρκετά χρήματα καταποντίσθηκαν , ενώ άλλοι που δεν ξόδεψαν σχεδόν τίποτα εκλέχτηκαν. Είναι αστειότητα να πολιτεύεσαι στην πιο φτωχή περιοχή της Ελλάδας και να κάνεις επίδειξη πλούτου. Έχει ο άλλος 3-4 δουλειές και σου λέει ας αποκτήσω ακόμα μια ως βουλευτής.  Δεν είναι πρόκληση αυτό; ή το να ζεις σε μια βίλα και να παριστάνεις πως κατανοείς τα προβλήματα του κτηνοτρόφου που ζει σε  μια τρώγλη δίπλα στη στάνη του;

Π. Τώρα που είπατε στάνη, ας πάμε λίγο στο μειονοτικό , μια που τις τελευταίες ημέρες ακούγεται όλο και πιο δυνατά το σενάριο πως οι μουσουλμάνοι καθοδηγούνται ως πρόβατα στην κάλπη προκειμένου να εκλέξουν τρεις μειονοτικούς.

Β.Ε. Τώρα θίξατε μεγάλο θέμα και αν το πιάσουμε από την αρχή δεν θα τελειώσουμε ούτε αύριο. Θα σας πω όμως λίγα πράγματα. Παλιά δεν είχαμε προξενείο στην Κομοτηνή; Γιατί έβγαζε με το ζόρι, έναν μουσουλμάνο βουλευτή; Τι άλλαξε από τότε; Ανατράπηκε τόσο πολύ το ισοζύγιο μεταξύ πλειονότητας και μειονότητας;  Ας υποθέσουμε πως ναι , και σας ρωτώ από το 2000 ως το 2015 (που χάθηκε και η τελευταία βουλευτική έδρα) τι πολιτικές ασκήθηκαν ώστε να ενδυναμωθεί ο πληθυσμός της Ροδόπης; Να σας πω εγώ; Καμία απολύτως. Και το οξύμωρο είναι πως το παράδειγμα απογύμνωσης της Θράκης το έδωσαν πρώτοι οι ίδιοι οι βουλευτές μας που μετοίκησαν στην Αθήνα. Θέλετε και άλλο παράδειγμα; Που ακούσθηκε αντί να έρχονται για διορισμό δημόσιοι υπάλληλοι στη Ροδόπη, να διορίζονται ομαδικά Ροδοπίτες στην Αθήνα σε θέσεις που εφευρέθηκαν ειδικά γιαυτούς;  Το προξενείο και κάθε προξενείο κάνει τη δουλειά που ορίζουν τα συμφέροντα του. Εμείς τι κάνουμε είναι το ερώτημα; Και πάλι τίποτα. Αντί να περιορίσουμε τη ροή χρήματος από την Τουρκία , εμείς την νομιμοποιήσαμε φέρνοντας την τράπεζα της ΖΙΡΑΤ στην Κομοτηνή.

Π. Καλά τα λέτε, αλλά τώρα τι γίνεται; Οι εκλογές είναι σε λίγες ημέρες.

Β.Ε. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά τους υπαίτιους, ας πράξουν αναλόγως. Εγώ είμαι μιας εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας. Δεν θα γίνουμε εδώ Κόσσοβο για να εξυπηρετηθούν οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα. Νόμοι υπάρχουν, η συνθήκη της Λωζάνης υπάρχει, ας εφαρμοσθούν επιτέλους κατά γράμμα για να λυθεί το πρόβλημα και να εξαλειφθεί η εκατέρωθεν καχυποψία. Στο κάτω κάτω της γραφής το θεωρώ ντροπή να είμαι Ελληνίδα πολιτικός και να λέω πως με κάνει κουμάντο μια ξένη χώρα μέσα στην ίδια την πατρίδα μου. Θα εγκατέλειπα αμέσως την πολιτική θεωρώντας τον εαυτό μου αποτυχημένο.

Π. Αλήθεια πρόγραμμα έχετε;

Β.Ε. Τι πρόγραμμα; Απ αυτό που λέει τι παίζει η τηλεόραση και πότε θα με δείξει;  Όχι δεν έχω. Έχω όμως από το άλλο , αυτό που αναφέρει τι πρέπει να γίνει στην Ροδόπη. Και προσέξτε την ιδιαιτερότητα του, το πρόγραμμα μου είναι ήδη συμφωνημένο τόσο με την αυριανή κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και με την νεοεκλεγμένη περιφέρεια και τους δήμους. Όλοι θα έχουμε έναν κοινό βηματισμό για την ανάπτυξη της Ροδόπης.

Π. Ακούγετε έντονα ότι έχετε ήδη καπαρώσει μια υπουργική καρέκλα.

Β.Ε. Για να σας πω την αλήθεια, προχτές αγόρασα από έναν πλανόδιο 1 πλαστικό σκαμπό, μου αρκεί για να κάθομαι δίπλα στους συμπολίτες μου και να ακούω τα προβλήματα τους. Τις άλλες τις υπουργικές καρέκλες δεν τις ξέρω, δεν είμαι άτομο του γραφείου , αλλά της διπλανής πόρτας.

Π. Αλήθεια σε κότερο ανεβήκατε ποτέ;

Β.Ε. Σε κότερο όχι αλλά στο φέρι μποτ που πάει Θάσο πολλές φορές παλαιοτέρα. Τότε  που κατάφερνα να πάω διακοπές το καλοκαίρι. Τώρα το πολύ πολύ να ανεβώ σε καμιά βάρκα στο Φανάρι ή στην Μαρώνεια και να πάω για ψάρεμα.

Π. Μια που είπαμε για κότερα , πως βλέπετε την ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης της Ροδόπης;

Β.Ε. Την ποιαν; Χαχαχα ποια ανάπτυξη; Όποιος ήρθε να επενδύσει στις παραλίες μας έφυγε τρέχοντας. Αλησμόνητη θα μου μείνει η περίπτωση κάποιου που ήθελε να κτίσει μια 5αστερη ξενοδοχειακή μονάδα 300 κλινών –φαντάζεστε πόσες θέσεις εργασίας θα κάλυπτε ε;) και του είπαν πως θα διαταρασσόταν η ομαλή αναπαραγωγή των κουνουπιών της περιοχής ! Αυτών δηλαδή που ψεκάζουμε για να μην αναπαραχθούν. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την περιοχή και ούτε υπήρξε ποτέ.

Π. Είστε γιατρός , πείτε μας 2 λόγια για το νοσοκομείο μας.

Β.Ε. Δούλεψα στο νοσοκομείο μας, έκανα μέρος του αγροτικού μου εκεί καθώς και της ειδικότητας μου. Το γνωρίζω απ έξω και ανακατωτά, Από τότε φώναζα για το τι πρέπει να γίνει. Δυστυχώς έβλεπα μόνο μελέτες και πάλι μελέτες . Το μελετήσαμε τόσο πολύ που ίσως τα χρήματα που ξοδεύτηκαν να επαρκούσαν για να κτισθεί καινούργιο. Ευτυχώς που το ίδρυμα του Σταύρου Νιάρχου θα μας κτίσει μια υπερσύγχρονη νοσοκομειακή μονάδα , αλλά χρέος μου είναι να πιέσω  προκειμένου αυτή να στελεχωθεί εξ ολοκλήρου με το κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με το ΕΚΑΒ, τι να το κάνω να υπάρχει το νοσοκομείο , αλλά τα ασθενοφόρα παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού τους, να μην μπορούν να μεταφέρουν έγκαιρα τους ασθενείς;  Όπως ξέρετε στα θέματα υγείας ,ακόμα και το ένα λεπτό κρίνει τη ζωή από το θάνατο.

Π. Τώρα θα σας βάλω μια δύσκολη ερώτηση . Αν ήσασταν υπουργός και είχατε μόνο 3 εκατ ευρώ να διαθέσετε στη Ροδόπη, που θα τα δίνατε.

Β.Ε. Όχι πάντως στην αναστήλωση της Τσανάκλειου. Αυτή κάλλιστα θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ανάπλασης του Βυζαντινού τείχους , της εκκλησίας της Παναγίας και της περιοχής Βαρόσι. Έχει τόσες πολλές ανάγκες ο νομός που με αυτά τα χρήματα θα μπαλώναμε αρκετές τρύπες.  Δεν θα μπορούσαμε π.χ. να διαθέσουμε 100-200 χιλ ευρώ για κάποια υποδομή στον κόμβο του Ροδίτη που συνδέει τον κάθετο άξονα με την Εγνατία…ώστε οι τουρίστες να κατευθυνόταν προς Κομοτηνή και όχι προς Ξάνθη ή Αλεξανδρούπολη; Πως περιμένουμε να έρθει κάποιος αν δεν του πούμε έλα ; Από μόνος του θα ρθεί επειδή εμείς ξοδεύουμε τα χρήματα μας σε έργα βιτρίνας και όχι ουσίας; Να σας πω άλλο παράδειγμα; Ξέρετε πόσοι έρχονται στον τόπο μας και λένε  επισκεφθούν το σπήλαιο του Κύκλωπα, βλέποντας το κάπου στο ίντερνετ; Ιδίως γονείς φοιτητών του ΔΠΘ , πάνε εκεί (αν βρουν το δρόμο και έχουν κατάλληλο αυτοκίνητο)και τι βλέπουν ; Τίποτα παρά μόνο αγριόχορτα. Τι εικόνα μεταφέρουν προς τον τόπο καταγωγής τους; Πως η Ροδόπη δεν έχει τίποτα να δουν παρά μόνο τζαμιά. Τον προξενείο φταίει και εδώ; Ή η ανοργανωσιά μας;

Π. Είστε ασταμάτητη αλλά κάπου εδώ πρέπει να κλείσουμε την συνέντευξη και θα ήθελα να σας κάνω μια δύσκολη ερώτηση την οποία αν θέλετε την απαντάτε. Ο κύριος ανταγωνιστής σας λέει πως η ψήφος προς αυτόν είναι μονόδρομος. Ποιο το σχόλιο σας.

Β.Ε. Κάθε μονόδρομος έχει και έναν προορισμό. Οι Ροδοπίτες τι θέλουν να διαλέξουν; Τον μονόδρομο που τους οδηγεί στα  ίδια και στα ίδια; ή το δρόμο προς ένα διαφορετικό μέλλον; Εγώ κοιτάω τον κόσμο στα μάτια και τους λέω. Αυτή είμαι , δεν έχω τίποτα να σας κρύψω, είμαι κάθε μέρα μαζί σας, δεν είμαι επαγγελματίας της πολιτικής και ούτε θα γίνω, ήδη ο πρόεδρος μας έθεσε όριο τις δυο θητείες μια που είναι υπεραρκέτες για να  μπορέσει να προσφέρει κάποιος στον τόπο του όσα είναι να προσφέρει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας