Η Ένωση αστυνομικών Ροδόπης για τους παράτυπους μετανάστες

Το Δ.Σ. της Ένωσής μας(Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης ) με την παρούσα ανακοίνωση θέλει πρωτίστως να ευχηθεί περαστικά και γρήγορη ανάρρωση στον αστυνομικό που τραυματίστηκε με μαχαίρι, στο χθεσινό συμβάν, κατά την διάρκεια σύλληψης ενός αλλοδαπού στην Εγνατία οδό και εν συνεχεία να καταγγείλει το περιστατικό στη φυσική και πολιτική ηγεσία μας ως μη τυχαίο αλλά αναμενόμενο να συμβεί συνεπεία της ελλείψεως οργάνωσης στην αντιμετώπιση της ασυγκράτητης μεταναστευτικής ροής και της ανάδειξης της περιοχής της Ροδόπης και της ευρύτερης περιοχής, ως μοναδικό οδικό πέρασμα προς την ενδοχώρα.
-Η Ένωση μας έχει επανειλημμένα καταγγείλει – προειδοποιήσει τους αρμόδιους ότι με ευχολόγια δεν λύνονται τα προβλήματα. Οι πιθανότητες να πάει κάτι στραβά αυξάνονται γεωμετρικά όταν πολλοί παράγοντες επηρεάζουν μόνο αρνητικά το ισοζύγιο της τύχης μας. Η Υπηρεσία μας δέχεται καθημερινά τηλεφωνήματα από πολίτες της περιφέρειας αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης που καταγγέλλουν τη διέλευση παράνομων μεταναστών κατά ομάδες δεκάδων σε αριθμό. Οι μετανάστες χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αποφύγουν τους κεντρικούς οδικούς άξονες με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές του Νομού προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους, καθώς αυτοί δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων τις προθέσεις αυτών και όχι σπάνια καταγγέλλονται κλοπές μικρής αξίας από χωράφια – αποθήκες – τρόφιμα και περιορισμένες φθορές σε χωράφια, δέντρα και καλλιέργειες. Η εικόνα παράτυπων μεταναστών να κυκλοφορούν ταλαίπωροι και κατάκοποι στο κέντρο της πόλης προς αναζήτηση αγαθών πρώτης ανάγκης πηγαίνοντας προς τους σταθμούς λεωφορείων και τρένων δεν είναι πλέον ασυνήθιστη. Με τις ολιγάριθμες ομάδες λαθρομετανάστευσης να επιχειρούν νύχτα και μέρα σε όλη την περιφέρεια αρμοδιότητας μας και τα περιορισμένα σε αριθμό οχήματα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό που κάθε Υπηρεσία διαθέτει για να υπηρετεί τους πολίτες, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν επαρκούμε, παρά την καλή θέληση και υπομονή των συναδέλφων μας.
-Σε τρία σημεία εντοπίζονται τα καθημερινά μας προβλήματα και οφείλει η Υπηρεσία να μελετήσει σοβαρά λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τόσο τον αριθμό παράτυπων μεταναστών που κινούνται στο Νομό καθημερινά, είτε με αυτοκίνητα από οδηγούς-διακινητές, είτε με τα πόδια, όσο και τον αριθμό των αστυνομικών που πρόκειται να διαθέσει προγραμματισμένα προς την επίτευξη του στόχου μας, δηλαδή την οργανωμένη αναζήτηση και έρευνα προς εντοπισμό των παράτυπων μεταναστών από ικανό αριθμό αστυνομικών, στη συνέχεια την ακινητοποίηση και σύλληψη τους, λαμβάνοντας υπόψη τους κανονισμούς και μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται για την ασφάλεια των αστυνομικών και την ασφάλεια των συλληφθέντων και τέλος την ασφαλή φύλαξη τους και προώθησης τους στα Κέντρα ταυτοποίησης και Κράτησης ή Φιλοξενίας ανάλογα με την περίπτωση.
-Τα τελευταία χρόνια συγκροτούνται Μονάδες Ελέγχου (Μπλόκα) στους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας Οδού και σε άλλα σημεία του επαρχιακού δικτύου του νομού μας, χωρίς όμως να επανδρώνονται πάντα με πέντε (5) αστυνομικούς και δύο (2) περιπολικά οχήματα, όπως είναι ο ελάχιστος αριθμός που προβλέπετε στο Μνημόνιο Λειτουργίας Μονάδων Ελέγχου, αλλά μόνο με δύο (2) αστυνομικούς και ένα (1) περιπολικό όχημα, με ότι συνέπεια μπορεί αυτό να έχει για την ασφάλεια των αστυνομικών, των ελεγχόμενων αλλά και των λοιπών χρηστών των οδών αυτών. Επίσης, σε πολλά σημεία το προσωπικό είναι εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα καθ’ όλη την διάρκεια της υπηρεσίας του, με αποτέλεσμα την υπέρμετρη καταπόνηση, την μείωση της απόδοσης και τελικά την έκθεση σε κίνδυνο της υγείας του. Για τον λόγο αυτό ζητούμε την αναστολή των Μονάδων Ελέγχου(Μπλόκα) έως ότου ενισχυθεί η Διεύθυνση Αστυνομία Ροδόπης με το απαιτούμενο αστυνομικό προσωπικό και συσταθούν αυτά εκ νέου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.
– Η μεταφορά των μεταναστών από τα υπάρχοντα και συνήθη οχήματα μεταφοράς-περιπολικά αυτοκίνητα όχι μόνο δεν επαρκούν αλλά αποβαίνουν σε βάρος της ασφάλειας του προσωπικού. Η διαδικασία, από πλευράς της περιπολίας που οφείλει να μεταβεί σε όποιο σημείο του Νομού είναι αυτό αναγκαίο για την έρευνα-σύλληψη και μεταγωγή- μεταφορά το πολύ έως τριών ατόμων στα κέντρα κράτησης Υπηρεσιών μας είναι πολύ χρονοβόρα. Αναγκαία είναι κι η μεταγωγή των διακινητών στη περίπτωση που συλλαμβάνονται, για να περάσουν την διαδικασία του αυτοφώρου. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ένα, συγκεκριμένων προδιαγραφών, οχήμα καθόλη την διάρκεια του 24 ώρου για τις παραπάνω μετακινήσεις και μεταγωγές προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να εξοικονομηθεί προσωπικό και χρόνος για τις ανάγκες της συνήθους αστυνόμευσης.
– Τέλος, ένα ακόμα αγκάθι στην περιοχή μας είναι οι χώροι φύλαξης των μεταναστών, έστω για μικρό χρονικό διάστημα σε Υπηρεσίες της Διεύθυνσης μας, που δεν επαρκούν και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την κράτηση τους. Η έλλειψη αστυνομικού προσωπικού δημιουργεί και στις Υπηρεσίες αυτές πολλαπλά προβλήματα.
Η φυσική και πολιτική ηγεσία είναι ενήμερη από καιρό για τα προβλήματα και τα δίκαια αιτήματα μας και η Ένωση μας είναι πλέον αποφασισμένη να κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου προκειμένου να προασπίσει τα δικαιώματα των μελών μας.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας