Ημερίδα για την Παιδεία στο Βελλίδειο εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης

ΚαταγραφήΣε ημερίδα με τίτλο «Η Παιδεία απάντηση στην κρίση», που διοργάνωσε στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης το δημοσιογραφικό συγκρότημα της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, μίλησαν οι κ.κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης Ν.Δ., Γιώργος Σταθάκης, βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νικόλαος Μουσιόπουλος, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου, Ιωάννης Τροχόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος και Άρτεμις Ζενέτου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα.
Σ΄ ένα κατάμεστο αμφιθέατρο όπου ήταν έντονη η παρουσία της νέας γενιάς αλλά και των θεσμικών εκπροσώπων της Θεσσαλονίκης, οι δύο πολιτικοί εκπρόσωποι της Ν.Δ. και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., διασταύρωσαν τα επιχειρήματά τους και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για έναν χώρο που μπορεί να ενώσει τους Έλληνες και να αναγεννήσει το εθνικό όραμα, το χώρο της Παιδείας.
Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην Υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατέθεσε εκ νέου μια ιδέα του που μπορεί ν’ αλλάξει την Ελλάδα και να οργανώσει τη στροφή προς την πραγματική οικονομία: την πρότασή του για το Μεικτό Πανεπιστήμιο, η οποία μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Ροδόπης, τόνισε:
«Η πρόταση του Μεικτού Πανεπιστημίου, σεβόμενη τη συνταγματική επιταγή για έλεγχο του κράτους επί των ΑΕΙ μέσω του 51%, επιτυγχάνει να ενεργοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια, να κινητοποιήσει εξαιρετικά μυαλά και να ανακτήσει το χαμένο χρόνο ώσπου να συντελεστεί επιτέλους η πολυπόθητη αναθεώρηση.
Η ανοιχτή αυτή προσέγγιση είναι βέβαιο ότι αποκαθιστά την παιδεία, τον πολιτισμό, το ελληνικό πνεύμα και τον οικουμενικό ελληνισμό ως τα βασικά πλεονεκτήματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της οικονομίας μας.
Δημιουργείται μία νέα πηγή για το ΑΕΠ, ισοδύναμη ή και ισχυρότερη απ’ τον τουρισμό και τη ναυτιλία, διότι δε λειτουργεί ούτε εποχικά, ούτε μονοθεματικά αλλά όλο το χρόνο και σε πολλά πεδία, δίνοντας πολλαπλάσια έσοδα για την οικονομία και νέα δυναμική για την εξωτερική μας πολιτική.
Είμαι βέβαιος ότι αν η ελληνική πολιτεία σπάσει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και τολμήσει μεταρρυθμίσεις αλλά και συνέργειες με διεθνή ιδρύματα, θα σηματοδοτήσει μια ποιοτική αντεπίθεση του Ελληνισμού στη διεθνή εκπαιδευτική και εργασιακή αγορά, με εργαλεία τη διαχρονική παιδεία και τον πολιτισμό μας. Κάτι τέτοιο θα μας βοηθήσει, αλληλέγγυοι να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να επιταχύνουμε την έξοδό μας από την κρίση, ανακτώντας τη διεθνή θέση που αξίζει στον Ελληνισμό.
Μόνο μέσα από μια τέτοιου είδους ρηξικέλευθη πολιτική, η Ελλάδα θα καταφέρει γρήγορα να καταστεί Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο, επιβεβαιώνοντας αυτό που κάποτε προέβλεψε ο Οδυσσέας Ελύτης, ότι “θα έρθει η στιγμή που ο πολιτισμός μας θα μας συγκλονίσει με τη δύναμη της επικαιρότητάς του”».

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας