Επισκέψεις βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, για αγροτικά θέματα

Τα προβλήματα των παραγωγών της Ροδόπης αποτέλεσαν αντικείμενο συναντήσεων εργασίας που πραγματοποίησε σήμερα ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, με την ηγεσία του Ε.Λ.Γ.Α., του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τον νέο Πρόεδρο του Ε.Λ.Γ.Α., Βασίλη Έξαρχο, επισκέφτηκε αρχικά ο βουλευτής προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του στην ηγεσία του Οργανισμού. Στην συνάντηση που κράτησε περισσότερο από μία ώρα οι δύο άντρες συζήτησαν όλα τα αγροτικά θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς και κτηνοτρόφους της Ροδόπης και επανέλαβαν τους κοινούς στόχους για προστασία της αγροτικής δραστηριότητας και στήριξη του εισοδήματος των αγροτών. SAMSUNG

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών της Ροδόπης. Η φετινή χρονιά βρήκε τους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής μας με την μεγαλύτερη ζημιά σε επίπεδο νομού ανά την επικράτεια. Η ζημιά ανέρχεται κατά μέσο όρο σε ποσοστό 35% και είχε ως αποτέλεσμα μία μεγάλη μερίδα των παραγωγών να αδυνατεί να συμπληρώσει το πλαφόν ανά στρέμμα με κίνδυνο απώλειας των επιδοτήσεων. ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ ΜΠΑΜΠΑΣΙΔΗΣ 11.03.2013

Το ίδιο θέμα απασχόλησε και τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο βουλευτής στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. με τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού, Κυριάκο Μπαμπασίδη. Στην συζήτηση τέθηκε εκτός των άλλων και το πρόβλημα 250 βαμβακοπαραγωγών στη Ροδόπη οι οποίοι δεν έλαβαν τη συνδεδεμένη ενίσχυση λόγω λαθών στην τηλεπισκόπηση. Ο Γενικός Διευθυντής ενημέρωσε ότι μέσω ενστάσεων στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί θα προσκομίζουν τοπογραφικά, θα λυθεί το πρόβλημα και θα ανοίξει ο δρόμος για την πληρωμή των δικαιούχων βαμβακοπαραγωγών.

Τέλος ο βουλευτής επισκέφτηκε τον Γενικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θανάση Θεοχαρόπουλο, προκειμένου να ενημερωθεί για τυχόν εξελίξεις για το Μέτρο 214 που αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση στον καπνό. Ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε ότι εκκρεμεί η απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να προβεί η ηγεσία του Υπουργείου σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Με το πέρας των συναντήσεων ο βουλευτής προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
«Θεωρώ την σημερινή ημέρα ιδιαίτερα παραγωγική και χρήσιμη. Είχα τη δυνατότητα να επισκεφτώ τον φίλο μου Βασίλη Έξαρχο ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα την ηγεσία του Ε.Λ.Γ.Α. Γνωρίζω προσωπικά τον Βασίλη και θεωρώ ότι αυτή η επιλογή θα προσφέρει ουσιαστικά στο έργο του Οργανισμού. Είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει τον πόνο των παραγωγών, αγωνίζεται διαρκώς για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και διαθέτει μεράκι για δουλειά και όραμα για το αντικείμενό του.

Η επίσκεψή μου στον Ε.Λ.Γ.Α. και τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. επικεντρώθηκε κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τελευταία οι βαμβακοπαραγωγοί της Ροδόπης καθώς λόγω απρόβλεπτων συγκυριών κινδυνεύουν να απολέσουν τις ενισχύσεις. Έβαλα το θέμα σε μία προσπάθεια να συντονίσουμε το έργο των εμπλεκόμενων Οργανισμών και να δοθεί οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια επανέρχεται και ταλαιπωρεί τους αγρότες μας. Θέλω να είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος και να αναφέρω ότι διαπίστωσα θετική βούληση για συντονισμό των ενεργειών και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ συζητήσαμε και το θέμα της ασφάλισης καθώς πρέπει το σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας να είναι ευέλικτο και να ρυθμίζεται ανάλογα με τις κατά τόπους ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Έλαβα την ενημέρωση ότι στο προσεχές μέλλον οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ θα έρθουν σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών προκειμένου να βρεθούν από κοινού λύσεις για την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.

Τέλος επισκέφτηκα τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάση Θεοχαρόπουλο, να ενημερωθώ για τυχόν εξελίξεις για το Μέτρο 214 που αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση του καπνού. Για το θέμα κατέθεσα αρκετές ερωτήσεις, ωστόσο ακόμα βρισκόμαστε στο στάδιο αναμονής απαντήσεως εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα ζήτημα που με απασχολεί και θα συνεχίσω να παρακολουθώ στενά.»

Εγγραφείτε στο Newsletter μας