Επίτιμος Διδάκτωρ του Δ.Π.Θ. αναγορεύτηκε ο Μιχάλης Μερακλής

Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσης του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχαήλ Γ. Μερακλή σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στην τελετή αναγόρευσης παρέστησαν η Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών, κα. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, η Πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, κα. Μαρία Δημάση, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, η Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, κα. Μαρία Τζιάτζη, και οι Καθηγητές του Τμήματος ΓΦΠΠΧ, κ.κ. Χαρατσίδης Ελευθέριος και Σέργης Μανόλης, ο οποίος ανέγνωσε και τον έπαινο του τιμωμένου.

Η Πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, κα. Μαρία Δημάση, στο χαιρετισμό της υπογράμμισε πως ο τιμώμενος είναι ένας άνθρωπος κριτικά, κοινωνικά και πολιτικά εγγράμματος δια βίου, ο οποίος ανέδειξε τη Λαογραφία ως αυτάξια λέξη, που διαρκώς, μέσω ανανεωτικών επιστημονικών προσεγγίσεων, αποκτά πολυσημίες.

Στον έπαινο του για τον τιμώμενο, ο κ. Μανόλης Σέργης ανέδειξε την τεράστια συμβολή του Μιχάλη Μερακλή στη Λαογραφία, υποδεικνύοντας τρία βασικά πεδία της ερευνητικής δράσης του. Αρχικά, αναφέρθηκε στη συστηματική επιστημονική επανεξέταση κάποιων λαογραφικών θεμάτων και στον εμπλουτισμό της λαογραφικής ύλης με σύγχρονα θέματα. Επίσης, επισημάνθηκε η θεωρητική στήριξη και ανανέωση της Λαογραφίας, αλλά και η πολύ σημαντική μεθοδολογική ανανέωση της Λαογραφίας, όπου ο Μ. Μερακλής εισήγαγε την ιστορικοκοινωνική μέθοδο αναλύσεως των λαογραφικών φαινομένων, καθώς και νέα εργαλεία της μεθόδου.

Ο τιμώμενος Καθηγητής σημείωσε πως η Λαογραφία ξεκίνησε τον πρώτο καιρό, διότι έτσι έπρεπε να κάνει, διότι υποχωρούσε ο παραδοσιακός αγροτικός πολιτισμός, και έπρεπε να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία και αντικείμενα. Εδώ και πολλά χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Μερακλή, η Λαογραφία, η σύγχρονη πια Λαογραφία, η οποία είναι συνέχεια της παλιάς, έχει επεκταθεί στην πόλη. Μπροστά της είχε τον αστικό πολιτισμό, που έπρεπε οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί.

Μιχάλης Μερακλής: « Να μην ξεχάσουμε ότι προϋπήρξε ένας άλλος πολιτισμός».

Ο Μιχάλης Μερακλής τόνισε, επίσης, ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι προϋπήρξε ένας άλλος πολιτισμός, που ήταν κι αυτός δικός μας και έχει και κάποια συνέχεια, τηρουμένων των όρων της εξέλιξης. «Δεν πρέπει να απαρνηθούμε το παρελθόν μας», συμπλήρωσε ο τιμώμενος. Κάτι ακόμη που τόνισε ο κ. Μερακλής ήταν πως η Λαογραφία έχει ακόμη να προσφέρει στην επιστήμη και στον πολιτισμό μας, μολονότι υπάρχουν κάποιες τάσεις επιστημονικές, που την αδικούν, πιστεύοντας ότι είναι μία ξεπερασμένη επιστήμη, διότι πιστεύουν ότι μαζί με τον αγροτικό πολιτισμό τελείωσε και η αποστολή της Λαογραφίας.

Στην ομιλία του με θέμα «Ο άγνωστος Νικόλαος Γ. Πολίτης», ο τιμώμενος ανέδειξε την προσωπικότητα του Λαογράφου του 19ου αιώνα Νικόλαου Πολίτη, ο οποίος για πολλούς, ακόμη και σήμερα, παραμένει άγνωστος. Ο κ. Μερακλής υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως ο Νικόλαος Πολίτης ήταν πολύ γνωστός πρώτα πρώτα στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, αφού αναγνωρίζεται από τους έγκυρους ιστορικούς και φιλολόγους ο απόλυτα καθοριστικός ρόλος που διαδραμάτισε ο Πολίτης για τη στροφή της μεταεπαναστατικής λογοτεχνίας από την πρώτη ρομαντική σχολή σε αυτήν της γενιάς του Κωστή Παλαμά.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας