Ο φετινός εορτασμός στον Γράμμο

Με λαμπρότητα και πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα την περασμένη Κυριακή 26 Αυγούστου τιμήθηκε στην ακριτική Βούρμπιανη Κονίτσης (Γράμμος), αλλά και στο Βίτσι, η επέτειος της νίκης των Ενόπλων Δυνάμεων έναντι του «Δημοκρατικού Στρατού». Στον Γράμμο προσήλθε και φέτος πλήθος προσκυνητών και τελέσθηκε το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο στην μνήμη των πεσόντων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών του Ελληνικού Στρατού καθώς και των πεσόντων ανδρών της Ελληνικής Χωροφυλακής που έπεσαν υπέρ πατρίδος τα έτη 1946-1949.

Διοργανωτής της εκδήλωσης μνήμης ήταν η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) Ιωαννίνων. Στην θεία λειτουργία και στο ιερό μνημόσυνο ιερούργησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας.Μετά την έπαρση της σημαίας, ακολούθησε τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων.Έπειτα ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ιωαννίνων υποστράτηγος Γεώργιος Γκορέζης εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας. Με ένα σύντομο χαιρετισμό ευχαρίστησε τους προσκυνητές για την παρουσία τους. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα των μαχών του 1946-1949. Με γλαφυρότητα και ιστορική ακρίβεια υπογράμμισε την σημασία της θυσίας του Στρατού για την εδαφική ακεραιότητα της Μακεδονίας και της Ηπείρου και κατ’ επέκταση της πατρίδος μας. Εξήρε την θυσία των πεσόντων και τόνισε ότι δεν πρέπει λησμονούμε τα γεγονότα στο όνομα μιας κακώς καταγεγραμμένης και παραποιημένης Ιστορίας που εξισώνει τον θύτη με το θύμα.

Ακολούθησε η ομιλία του σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα. Εξέφρασε την αγανάκτηση του προς την Πολιτεία γιατί απαξιώνει με την μείωση των μισθών και των συντάξεων τους αξιωματικούς του Στρατού, ενώ την ίδια ώρα πριμοδοτεί «τενεκέδες» φορώντας τους μάλιστα το «φωτοστέφανο» του αντιστασιακού. Κάλεσε τους Έλληνες σε συνεχή εθνική επαγρύπνηση, τονίζοντας πως ό,τι δεν κατόρθωσε να πετύχει κατά τον ανταρτοπόλεμο η κομμουνιστική Αριστερά, το πετυχαίνει σήμερα ελέω της εισχώρησης της στον δημόσιο βίο. Επίσης δήλωσε πως η Πολιτεία δεν πρέπει να αφήσει να ερημώσει η ακριτική επαρχία της Κόνιτσας με το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών. Κλείνοντας τον λόγο του ζήτησε από το λαό να μην χάσει το κουράγιο του, αλλά να έχει Πίστη ότι συν Θεώ θα έρθουν καλύτερες μέρες στην πατρίδα μας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καταθέσεις στεφάνων και την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας