Ενημερώνει για την Επιληψία ο Σύλλογος “Επισπεύδω”

Ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο “Ζώντας με την Επιληψία” πραγματοποίησε ο Σύλλογος Φίλων και Ασθενών με Επιληψία Θράκης “Επισπεύδω” την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 στην Αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στην Κομοτηνή.

Ο Σύλλογος, με παρουσία που μετρά περίπου ένα χρόνο, αφού ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2017, έχει θέσει ως σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για την επιληψία και την ευαισθητοποίηση απέναντι σε αυτήν. Η επιληψία, μία χρόνια νόσος, αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες και επηρεάζει πολλές πτυχές της καθημερινότητας των ατόμων.

Η συχνότητα της στον γενικό πληθυσμό υπολογίζεται σε 0.5 με 1%, με παρουσία συχνότερη στα παιδιά. Στη σημερινή εποχή συναντούμε ακόμη ισχυρές προκαταλήψεις απέναντι στην επιληψία. Γι΄αυτό και βασικός στόχος των συλλόγων Φίλων της Επιληψίας είναι η εξάλειψη αυτών των προκαταλήψεων.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ανάπτυξης της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, της διοργάνωσης ενημερωτικών εκδηλώσεων και ομιλιών αλλά και της επιμόρφωσης τόσο των ασθενών όσο και των οικείων του, ώστε να γνωρίζουν ακριβώς τι είναι η επιληψία και πως αυτή θα επηρεάσει. Άλλωστε, η πλήρης κατανόηση της νόσου είναι το κλειδί για την καλύτερη αντιμετώπιση της, αλλά και για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των ατόμων που νοσούν.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή κεντρικές ομιλήτριες ήταν οι κες. Χαριτωμένη Πιπερίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Νευρολογίας ΔΠΘ και Πρόεδρος του Συλλόγου “Επισπεύδω”, Κατερίνα Τερζούδη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας ΔΠΘ, και Πηνελόπη Βλοτινού, Εργοθεραπεύτρια Νευρολογικής Κλινικής ΠΓΝΕ.

Η κα. Χαριτωμένη Πιπερίδου, ως Πρόεδρος του Συλλόγου, τόνισε πως στα παιδιά συναντάται στις περισσότερες περιπτώσεις η καλοήθης επιληψία, η οποία θεραπεύεται ποικιλοτρόπως, και σταματά όταν τα παιδιά εισέλθουν στην εφηβεία. Η Ομότιμη Καθηγήτρια του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σημείωσε πως η ίδια η νόσος δεν επιβαρύνει τόσο πολύ τα άτομα όσο το “στίγμα” της νόσου, κι αυτό διότι η πλειονότητα της κοινωνίας δεν γνωρίζει και δεν είναι ενημερωμένη για τη νόσο, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι ασθενείς να επηρεάζονται ακόμη περισσότερο από την αποστασιοποίηση που βιώνουν από τον περίγυρο τους.

Ακόμη, η κα. Πιπερίδου αναφέρθηκε σε μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Έβρο, η οποία έδειξε ότι το ποσοστό των ασθενών που ήταν πλήρως ενημερωμένοι για την νόσο της επιληψίας ήταν μεγαλύτερο στην Ελλάδα από ότι γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δείχνει μία τάση παγκόσμια των ανθρώπων να αγνοούν τι ακριβώς είναι η επιληψία και αυτό δίνει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη σε αυτό το κίνημα να βγει η επιληψία “από τη σκιά” και να ενημερωθούν οι πολίτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας