Ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποίησε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ροδόπης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα επιζώντων από καρκίνο

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα επιζώντων από καρκίνο, που γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ροδόπης “Δύναμη Ψυχής” πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018 με θέμα την ενημέρωση για τα διακαιώματα των ασθενών.
Για το σκοπό αυτό προσκλήθηκαν από το Σύλλογο ειδικοί επί της ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά και του νομικού πλαισίου ως προς τα δικαιώματα των ασθενών, όπως και εκπρόσωποι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και του Συλλόγου Ροδόπης “Περπατώ”. Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση βρέθηκαν και ενημέρωσαν οι Κατσή Αγγελική, Δικηγόρος, Μωραΐτη Αρετή, υπάλληλος ΕΟΠΥΥ, Καλαμάτα Γλυκερία, Ψυχολόγος, Πλιάκα Ελίνα, εκπρόσωπος του συλλόγου “Περπατώ” και Καλουτσάκη Μαρίνα, κοινωνική επιστήμονας.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου, κα. Ροδούλα Κοκκινάκη, τόνισε πως η εκδήλωση αυτή στόχο είχε την ενημέρωση για τα διακαιώματα των ασθενών και τις παροχές που δικαιούνται.
Η Δικηγόρος Κατσή Αγγελική αναφέρθηκε στις παροχές και τα δικαιώματα των πασχόντων από καρκίνο μέσω της κοινωνίας και του κράτους δικαίου στο οποίο διαβιούμε. Όπως τόνισε, από μια απλή σκιαγράφηση των πολυσχιδών νομοθετημάτων, οι καρκινοπαθείς εντάσσονται στους εν γένει αναπήρους και είναι πολύ λίγα τα νομοθετήματα τα οποία αφορούν συγκεκριμένα σε αυτούς. Στόχος, λοιπόν, αποτελεί η ανταπόκριση σε όλες τις εκφάνσεις του δικαίου για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Και η κα. Μωραΐτη Αρετή άγγιξε το ζήτημα των παροχών τόσο για τους καρκινοπαθείς όσο και για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Εκτός από φάρμακα και εξετάσεις, υπάρχουν παροχές όπως τα γυαλιά, ακουστικά βαρηκοΐας, επιδόματα, κ.α.
Η εκπρόσωπος του Συλλόγου “Περπατώ”, κα. Πλιάκα Ελίνα, βρέθηκε στην εκδήλωση για να ενημερώσει τους παρευρισκόμενους για το πρόγραμμα “Χαρτογράφησης” που “τρέχει” στο Σύλλογο “Περπατώ”. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί ένα ηλεκτρονικό κοινωνικό ιστορικό, περιλαμβάνει τόσο προσωπικές ερωτήσεις όσο και ερωτήσεις με σκοπό να φανεί ποιες ήταν οι αλλαγές πριν και μετά την αναπηρία, ώστε σε επόμενο στάδιο να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών.
Σχετικά με το πολύ σοβαρό ζήτημα της ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών τόσο κατά την περίοδο της διάγνωσης όσο και μετεγχειρητικά, η κα. Καλαμάτα Γλυκερία τόνισε πως οι ασθενείς έχουν δικαίωμα να εκφράσουν τον εαυτό τους και τα δικαιώματα τους και να ζητήσουν βοήθεια. Ο ψυχολόγος μαζί με τον ασθενή αναλύει τις διάφορες αλλαγές που συμβαίνουν σε επίπεδο σωματικό, ψυχικό, κοινωνικό και πνευματικό. Ζητούμενο αποτελεί ένας άνθρωπος ο οποίος νοσεί να μη στερείται τίποτα από την καθημερινότητα και την κοινωνική του ζωή. Τέλος, η ψυχολόγος υπογράμμισε πως η συμβολή της οικογένειας είναι πολύ σημαντική, όμως είναι αναγκαίος και ο συμβουλευτικός ρόλος ενός ειδικού.