Ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού με “Δύναμη Ψυχής”

Εκδήλωση με θέμα «Προέχει το χειρουργείο αλλά μπορώ να έχω μαστό» πραγματοποίησε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών & Φίλων Ν. Ροδόπης “Δύναμη Ψυχής” το απόγευμα της Τετάρτης 31.10.18, στην οποία παρευρέθηκε πλήθος γυναικών αλλά και ανδρών.

Η εκδήλωση αυτή ήταν μία από τη σειρά που πραγματοποιεί ο Σύλλογος με αφορμή τον Οκτώβριο ως μήνα ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου του μαστού. Έτσι, προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν δύο ειδικοί ιατροί, η κα. Ευφραιμίδου Ελένη, Χειρουργός Μαστού και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χειρουργικής στο Τμήμα Ιατρικής του Δ.Π.Θ., και ο κ. Παπαδόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής πλαστικής χειρουργικής στο Δ.Π.Θ.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ενημέρωση σχετικά με τον καρκίνο του μαστού και τη χειρουργική αντιμετώπιση του αλλά και τη δυνατότητα της γυναίκας να έχει και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αποκατάσταση του μαστού της είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο χρόνο.

Σύμφωνα με την κα. Ευφραιμίδου, ο φόβος μιας γυναίκας που νοσεί από τον καρκίνο του μαστού δεν σταματά μετά τη χειρουργική επέμβαση, αφού ένα μήνα περίπου μετά βιώνει τη “μέγιστη κατάθλιψη” εξαιτίας του ακρωτηριασμού του μαστού της. Επίσης, σημαντικός είναι και ο συχνός έλεγχος στις γυναίκες που χειρουργήθηκαν από καρκίνο, ούτως ώστε να προληφθεί έγκαιρα κάποια τυχόν επανεμφάνιση.  Το δημόσιο σύστημα υγείας καλύπτει όλες τις χειρουργικές αυτές επεμβάσεις, ακόμα και την πλαστική επέμβαση αποκατάστασης του μαστού.

Τα ποσοστά για τις γυναίκες της Θράκης που νοσούν από καρκίνο του μαστού είναι πολύ δυσάρεστα, αφού, σύμφωνα με τη χειρουργό, πάνω από 60% αυτών πηγαίνουν στον ιατρό τους με πολύ προχωρημένο στάδιο, κυρίως επειδή αμελούν να κάνουν τη μαστογραφία ή το υπερηχογράφημα τους.

Ακόμη, η κα. Ευφραιμίδου ανέφερε πως οι νέες γυναίκες δεν γνωρίζουν σήμερα τον γονιδιακό καρκίνο αλλά πολλές φορές αγνοούν και τις προϋποθέσεις για να αρχίσουν να ελέγχονται νωρίς, λόγω κληρονομικότητας στην οικογένεια, οι οποίες θα πρέπει να προχωρούν σε έλεγχο από τα 25 τους χρόνια τουλάχιστον.

Ο κ. Παπαδόπουλος Νικόλαος τόνισε πως η πλαστική χειρουργική βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς είναι για πολλές γυναίκες άγνωστη ειδικά στην περιοχή της Θράκης. Μέσα στην τελευταία τετραετία υπάρχει ένα ευρύ φάσμα επεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί και καλύπτει κατά 90% τη λίστα των επεμβάσεων για την ειδικότητα της πλαστικής χειρουργικής πανελλαδικά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες για να καλύπτουν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό αυτού του φάσματος.

Έχει ήδη προχωρήσει η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Κλινικής, όμως υπάρχουν ακόμα αιτήματα που αναμένουν οι ειδικοί να δρομολογηθούν, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιούν περισσότερες επεμβάσεις.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας