Εμμ. Ορφανός: Τίμησε η Κομοτηνή τον Κρητικό στρατιώτη που έχασε το φως του στη μάχη των οχυρών το 1941

Ο Σύλλογος Κρητών Ν. Ροδόπης “Ο Ψηλορείτης” σε συνεργασία με την 29η Μ/Π Ταξιαρχία Πεζικού “ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ” και τη Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ. πραγματοποίησε αφιερωματική εκδήλωση με αφορμή τη μάχη των οχυρών του 1941 με θέμα “Μάχη Οχυρού Νυμφαίας (Απρίλιος 1941): Μνήμες ενός ήρωα” στην αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο Δεκανέα Εμμανουήλ Ορφανό, καταγόμενο από την Κρήτη, ο οποίος πολέμησε εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων στη μάχη των οχυρών το 1941 και, αν και δεν σκοτώθηκε στη μάχη, τυφλώθηκε σε αυτήν.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι γιοί του Μανόλη Ορφανού, ο Στέφανος και ο Ιωάννης Ορφανός, ο οποίος ήταν και ο ομιλητής της εκδήλωσης. Στην αρχή της εκδήλωσης το λόγο έλαβε ο Διοικητής της 29ης Μ/Π Ταξιαρχίας Πεζικού, κ. Χατζηγεωργίου Γεώργιος, ενώ στη συνέχεια ο Επιτελάρχης της Ταξιαρχίας παρέθεσε ένα χρονικό της μάχης των οχυρών.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ν. Ροδόπης, κ. Γιάννης Γιαννακάκης, τόνισε τη χαρά και συγκίνηση του για τη φετινή διοργάνωση της εκδήλωσης μαζί με την Ταξιαρχία, στην οποία παρευρίσκονται τα παιδιά του πεσόντα Δεκανέα Ε. Ορφανού, και δήλωσε την πρόθεση και την υποχρέωση του Συλλόγου να τιμά όλους τους Κρήτες ήρωες, καθώς μέσα από τις εκδηλώσεις μνήμης, μεταδίδεται η ιστορία στους νεώτερους και οι απόγονοι των πεσόντων ηρώων νιώθουν πως οι μνήμες των δικών τους δεν ξεχνιούνται.

Ο κ. Ιωάννης Ορφανός, υιός του Δεκανέα Εμμανουήλ Ορφανού, αναφέρθηκε στις μνήμες από τον πατέρα του και με ιδιαίτερη συγκίνηση παρουσίασε στην εκδήλωση ένα βίντεο του πατέρα του, στο οποίο αναφέρεται στα γεγονότα της μάχης του Φρουρίου.

Ο Εμμανουήλ Ορφανός στις 6 Απριλίου 1941 κατά την έφοδο των γερμανικών στρατευμάτων τραυματίστηκε από οβίδα γερμανικού πυροβόλου στο στήθος, στο πρόσωπο, στο στόμα και έχασε το φως του. Σύμφωνα με τον Ιωάννη Ορφανό, ο πατέρας του βρέθηκε από την Κρήτη στο οχυρό από το 1939 μαζί με άλλους 93 στρατιώτες από το Ηράκλειο για να υπερασπιστούν το οχυρό.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας