Εκδηλώσεις στο Ροδίτη στη μνήμη των πεσόντων Κιζδερβενιωτών

Στα πλαίσια των εορτασμών και των εκδηλώσεων μνήμης για την Μικρασιατική καταστροφή, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη, με έδρα τον οικισμό Ροδίτη του Δήμου Κομοτηνής του Ν. Ροδόπης, την 8η Σεπτεμβρίου 2019, ημέρα Κυριακή, επιθυμεί να τελέσει επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Ροδίτη, στη μνήμη των πεσόντων Κιζδερβενιωτών, που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Τούρκων Κεμαλικών την 14η Σεπτεμβρίου 1920, ημέρα κατά την οποία κάηκε το χωριό Κίζδερβεντ, αλλά και όλων αυτών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προγονικές τους εστίες μετά τη μάχη και αφού φιλοξενήθηκαν στο Ελληνικό στρατόπεδο της Κίου για δύο χρόνια, πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, στα πλαίσια της ανταλλαγής των πληθυσμών το 1922. Μέρος των προσφύγων Κιζδερβενιωτών, η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων, τους εγκατέστησε στο χωριό Ροδίτη.
Σήμερα στο Ροδίτη διαμένουν περί τις τριάντα πέντε (35) οικογένειες ΚΙζδερβενιωτών, ενώ πολλές οικογένειες διαμένουν στην Κομοτηνή και σε άλλα χωριά του νομού μας, πλήθος δε Κιζδερβενιωτών, εγκαταστάθηκαν στους νομούς Ξάνθης, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Πέλλης, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.
Ο Σύλλογος Ροδίτη, αισθανόμενος την ανάγκη να τιμήσει τους Κιζδερβενιώτες κατοίκους του οικισμού Ροδίτη, με γνώμονα πάντα την διαφύλαξη της προγονικής ιστορίας των κατοίκων και την μεταλαμπάδευση αυτής στους νέους, θα διοργανώσει την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, την επιμνημόσυνη δέηση, θα ακολουθήσει αναβίωση των εθίμων των Κιζδερβενιωτών (έθιμα γάμου κ.λ.π) και οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με μουσική, τραγούδια και χορευτικά συλλόγων Κιζδερβενιωτών και συλλόγων του νομού μας.
Πλην όλων των καλεσμένων που θα συμμετέχουν, προσκεκλημένοι του Συλλόγου μας θα είναι μία Οικογένεια, κάτοικοι Τουρκίας, απόγονοι του μοναδικού Έλληνα, χριστιανού Κιζδερβενιώτη, που για λόγους ανωτέρους της βούλησής του, δεν κατάφερε ν ακολουθήσει τους συμπατριώτες του στο δρόμο της προσφυγιάς για την μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα και παρέμεινε στο Κίζδερβεντ.
 
Με Τιμή
Για το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδίτη
Ο Πρόεδρος 
Γεώργιος Κεπελής

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας