ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Του Θωμά Τσιούκη
Φοιτητή Πολιτικών Επιστημών – Συγγραφέα
τσιουκης
Σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ηρωϊκή απελευθέρωση της πρωτεύουσας της Ηπείρου των Ιωαννίνων. Σαν σήμερα στις 21 Φεβρουαρίου του 1913 , εν μέσω του Ά Βαλκανικού Πολέμου, ύστερα από σφοδρές, πολύνερκες μάχες και πολύμηνη πολιορκία ο ελληνικός στρατός κατάφερε να μπεί και να καταλάβει την πόλη. Έτσι το πρωί τις 21ης Φεβρουαρίου του 1913 με επικεφαλή τον αρχιστράτηγο διάδοχο Κωνσταντίνο Ά , ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τα Ιωάννινα.
Το χρονικό της απελευθέρωσης:
Έπειτα απο ποπλιορκία περίπου τεσσάρων μηνών και ισχυρές συγκρούσεις, ο ελληνικός στρατός με το χάραγμα της αυγής στις 21 Φεβρουαρίου 1913 απελευθέρωσε τα Ιωάννινα από τον τουρκικό ζυγό που κράτησε 483 χρόνια. Η νίκη-«κλειδί» της απελευθέρωσης, όχι μόνο των Ιωαννίνων αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου, ήταν η τετραήμερη μάχη του Μπιζανίου. Ο αρχιστράτηγος διάδοχος Κωνσταντίνος Α’, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση της Στρατιάς Ηπείρου στα μέσα Ιανουαρίου 1913, έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο παραπλάνησης με βολές πυροβολικού και επιθέσεις μονάδων πεζικού. Εξαιτίας της γεωφυσικής ιδιαιτερότητας της περιοχής του Μπιζανίου, ο ελληνικός στρατός, με έναν κυκλωτικό ελιγμό, κατάφερε και περικύκλωσε τα τουρκικά στρατεύματα αιφνιδιάζοντας τον αντίπαλο αναγκάζοντας τον Εσάτ Πασά, αρχηγό του τουρκικού στρατού, σε άμεση παράδοση της περιοχής.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ
Οι παράγοντες που οδήγησαν για μια ακόμη φορά το Έθνος στα ένδοξα πεπρωμένα του συνοψίζονται : – Στην ενότητα και ομοψυχία στρατού, λαού, πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας – Στη μεγαλόπνοη πολιτικο-διπλωματική διορατικότητα και στη σωστή σχεδίαση, προετοιμασία και εκτέλεση των επιχειρήσεων από τον τότε Πρωθυπουργό και Υπουργό Στρατιωτικών Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο.. – Στην αδυναμία της Τουρκίας να μεταφέρει ενισχύσεις από τη Μικρά Ασία, όπου είχε επιστρατεύσει 250.000 άνδρες, εξαιτίας της απόλυτης κυριαρχίας του Ελληνικού Στόλου στο Αιγαίο από τις πρώτες ημέρες του πολέμου. – Στο υψηλό ηθικό, τη μαχητική ικανότητα, την αυταπάρνηση, την εθελοθυσία και την αυτοθυσία αξιωματικών, οπλιτών και λαού. – Τέλος, στη πολεμική αρετή των Ελλήνων που μεγαλούργησε ανά τους αιώνες. Που αποθεώθηκε με την ορμή, τον ηρωισμό, την ανδρεία που άγγιζε τα όρια της παραφροσύνης. Η επέτειος των100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων δεν είναι μια απλή υπόμνηση ενός μεγάλου θριάμβου. Είναι εθνική έξαρση και ανάταση των ηθικών δυνάμεων του έθνους μας. Είναι πηγή διδαχής και παραδειγματισμού που πρέπει διεξοδικά να διδάσκεται στους νέους μας. Είναι ύμνος της ψυχής και της λόγχης, της ομοψυχίας και της ενότητας του ελληνικού λαού που γνωρίζει πολύ καλά, αιώνες τώρα, ότι η ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται. Κερδίζεται διαρκώς από κάθε γενιά και από κάθε άτομο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας