Δράσεις από το δήμο Κομοτηνής για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού (21η Μαρτίου), ο Δήμος Κομοτηνής, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού, το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono (έργο που υλοποιείται από την Κοιν.Σ.Επ. Θράκης Κίνητρο), το Εργαστήρι Θεατρικής Τέχνης και Αγωγής «Επί Σκηνής», σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ροδόπης, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ροδόπης, την καλλιτεχνική ομάδα Species of Art της Κοινότητας Νέων Κομοτηνής, την ELSA Komotini και τη θεατρική ομάδα ΤΕΕΠΗ του ΔΠΘ «Κιβωτός Ονείρου», διοργανώνουν δράσεις ενημέρωσης, προβληματισμού και διάδρασης τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στην Καπναποθήκη (Γ. Κονδύλη 61) από τις 10:00 έως τις 20:00.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο, τον οποίο επιμελήθηκαν με τα εξαιρετικά έργα τους μαθητές των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ροδόπης. Αναλυτικά:

Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ιάσμου (Γ΄ τάξη)

 • Εικαστική έκθεση μαθητικών έργων με θέμα «Όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί» και «Η διαφορετικότητα μέσα από τη λογοτεχνία».
 • Προβολή παρουσίασης αρχείου pptx «Η διαφορετικότητα μέσα από τη λογοτεχνία»
 • Προβολή βίντεο με θέμα το τραγούδι «Αν όλα τα παιδιά της Γης» στη νοηματική γλώσσα.

6ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής (Α΄ τάξη)

 • Φωτογραφική έκθεση διδακτικών δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο εκπόνησης της ερευνητικής εργασίας με θέμα «ΑγκαλιάΖΩ τη διαφορετικότητα».

7ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής

 • Εικαστική έκθεση μαθητικής αφίσας με θέμα «Έχω, έχεις, έχει».

8ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής

 • Εικαστική έκθεση μαθητικών έργων με θέμα «Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός», «Δεν πειράζει να χάνεις τα γάντια σου», «Δεν πειράζει να θυμώνεις πότε -πότε», «Δεν πειράζει να έχεις λίγα μαλλιά», «Δεν πειράζει να είσαι πολύ ψηλός», «Δεν πειράζει να έχεις διαφορετικό χρώμα».
 • Έκθεση κατασκευής «κουρτίνας», με λεκτικά και οπτικά μηνύματα των νηπίων, εμπνευσμένη από την επεξεργασία των εννοιών της διαφορετικότητας, του σεβασμού και της αποδοχής.

2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής

 • εικαστικά έργα κατά των διακρίσεων

Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Σαπών

 • κολλάζ με θέμα «Όλοι ίσοι στη διαφορετικότητα, όλοι ισότιμοι στις ευκαιρίες».

Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κομοτηνής

 • λαμβάνει μέρος με τη μαθητική εφημεριδούλα «Η Πένα της Αλήθειας».

Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κομοτηνής

 • ζωγραφίζει για διάφορες εκφάνσεις του καθημερινού ρατσισμού.

3ο ΓΕΛ Κομοτηνής

 • φιλοτεχνεί εικόνες για τις έμφυλες διακρίσεις και τον ρατσισμό, με τίτλο «Γκρεμίζω τα στερεότυπα. Λέω όχι στις διακρίσεις και τον ρατσισμό».

 

Το Εργαστήρι Θεατρικής Τέχνης και Αγωγής «Επί Σκηνής» θα υλοποιήσει ένα βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Ένας κόσμος, ο καθρέφτης μας…». Έχεις μισή ώρα στη διάθεσή σου; Ίσως και λίγο παραπάνω. Τι θα έλεγες να μπεις σε ένα παιχνίδι ρόλων; Να παίξεις μαζί μας; Να βοηθήσεις να βρουν οι ήρωες το δρόμο τους;

Για να συμμετέχεις στο εργαστήρι, δήλωσε συμμετοχή στο www.exagonokomotini.gr/draseis.

 

Η ELSA Komotini, στο πλαίσιο του 7ου Χειμερινού Νομικού Σχολείου (Winter ELSA Law School – WELS), με θεματική το «Προσφυγικό και Μεταναστευτικό Δίκαιο», φιλοξενεί 40 ξένους φοιτητές και φοιτήτριες από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι, ως μια ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων με διαφορετική καταγωγή, θρησκεία και γλώσσα, θα δημιουργήσουν ένα κολλάζ κατά των φυλετικών διακρίσεων, θέλοντας να δώσουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα σε αυτή τη γιορτή διαφορετικότητας.

 

Η καλλιτεχνική ομάδα Species of Art της Κοινότητας Νέων Κομοτηνής, θα παρουσιάσουν εικαστικούς πίνακες με θέμα κατά κάθε μορφής διάκρισης, με σκοπό να προβληματίσουν το κοινό.

 

Επίσης, στον χώρο της εκδήλωσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα γίνεται συνεχόμενη προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Προσευχή», του Θανάση Νεοφώτιστου, από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

 

Τέλος, οι ασκούμενοι φοιτητές του exagono, προγραμματίζουν εκπαιδευτική επίσκεψη στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, υλοποιώντας δράσεις ειδικά διαμορφωμένες για την ηλικία των μαθητών. Επιπλέον, επιμελήθηκαν τοιχογραφίες με ενημερωτικό περιεχόμενο, διάφορες διαδραστικές δράσεις καθώς και ποιήματα κατά του ρατσισμού με τίτλο «Η Ποίηση και ο Σεβασμός στη Διαφορετικότητα», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η οποία επίσης γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας