Δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια: Καρατομήσεις 7 αξιωματικών πριν την ΕΔΕ

Το φιάσκο της Ελληνικής Αστυνομίας, που άφησε ανενόχλητους τους Κροάτες χούλιγκαν να διασχίσουν τη μισή Ελλάδα, να φτάσουν μαζικά στη Νέα Φιλαδέλφεια και να δολοφονήσουν έναν νεαρό οπαδό των «κιτρινόμαυρων» παραδέχθηκε εμμέσως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υπουργός έδωσε εντολή για άμεση απομάκρυνση από τις θέσεις ευθύνης επτά αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και διενέργεια εσωτερικής έρευνας.

Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του προς τους οικείους του θανόντος, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι ένα νέο παιδί έχασε τη ζωή του αδικαιολόγητα.

«Ο αθλητισμός δεν είναι χώρος βίας και η φίλαθλη ιδιότητα δεν πρέπει να αμαυρώνεται από τον οπαδισμό. Δυστυχώς, πάρα τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε, ιδίως μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να νικήσουμε την οπαδική βία» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, συμπληρώνοντας ότι «είναι η ώρα της συνεργασίας και της προσπάθειας, όχι της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης που δεν προσφέρουν τίποτα: δεν αποκαλύπτουν, δεν δίνουν λύσεις, αλλά περισσότερο συσκοτίζουν και συγκαλύπτουν το πρόβλημα».

Μάλιστα, χαρακτήρισε το πρόβλημα της οπαδικής βίας ως «βαθύτατο, ριζικό και πανευρωπαϊκό, αφού στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκονται οπαδοί από διάφορα κράτη, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει διεθνή δίκτυα βίας και δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες».

Στη δήλωσή του ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στο ταξίδι των χούλιγκαν στην ελληνική περιφέρεια, προτού φτάσουν στο σημείο που εξαπέλυσαν την επίθεση εναντίον των φιλάθλων της ΑΕΚ και όσων βρίσκονταν κοντά στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

«Όσον αφορά το γεγονός της διέλευσης των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ από τα ελληνικά σύνορα, την πορεία τους εντός της Ελλάδας και την τελική άφιξή τους στον τόπο των επεισοδίων, δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Το γεγονός είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο, καθώς είναι σαφώς κατώτερο των δυνατοτήτων και της αποδεδειγμένης ικανότητας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ναι μεν προχώρησε γρήγορα στην προσαγωγή και σύλληψη 98 ατόμων, στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής απέτυχε» σημείωσε.

Έτσι, ο Γιάννης Οικονόμου έδωσε εντολή στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για την απομάκρυνση επτά αξιωματικών από τις θέσεις ευθύνησης τους.

Ειδικότερα, απομακρύνονται ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους και οι επικεφαλής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Γ’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων, του Β’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας.

«Εξυπακούεται, φυσικά, ότι οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις, εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού, δεν θα σταματήσουν εδώ» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας