Διπλή η χριστιανική εκπροσώπηση στη Ροδόπη! Τι έπαθε το Προξενείο;

Η αδικία των βουλευτικών εκλογών του 2015 αποκαταστήθηκε στη Ροδόπη. Οι  βουλευτές Μουσταφα Μουσταφα και Αιχαν Καραγιουσουφ , έδωσαν τη θέση τους στους Ευριπίδη Στυλιανίδη και Τάκη Χαρίτου, ενώ η εκπροσώπηση της μειονότητας περιορίζεται στον Ιλχαν Αχμετ.

Κτύπησε black out το Προξενείο που δεν μπόρεσε να μοιράσει σωστά τους ψήφους της μειονότητας; ή οι χριστιανοί υποψήφιοι ήταν πιο οργανωμένοι αυτή τη φορά;

Ίσως συνέβη το πρώτο , ίσως το δεύτερο , ίσως και τα δυο μαζί, ή να συνέβη κάτι άλλο.

Αυτό το άλλο …ακόμα και ως ενδεχόμενο πρέπει να το εξετάσουμε…. μια που αφ ενός  οι χριστιανοί ψηφοφόροι ,τόσο από την ΝΔ , όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ , συντάχθηκαν  όπως επιβαλλόταν ομαδικά πίσω από τον υποψήφιο που θεωρούσαν ως φαβορί για να εκλεγεί…ενώ απ την άλλη δεν φαίνεται και τόσο λογικό το προξενείο να παθαίνει black out , μόνο ένα μήνα μετά τις ευρωεκλογές , όπου και έκανε επίδειξη δύναμης, πετυχαίνοντας την πρωτιά μέσω του deb στο νομό Ροδόπης…και άρα όλα έδειχναν μια μάχη μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων υποψηφίων …ψήφο ψήφο…που όμως δεν συνέβη.

Δυο βδομάδες πριν τις ευρωεκλογές …με άρθρο μου στην πατρίδα…προειδοποιούσα για αυτούς… που από την Ελληνική πλευρά συσπειρώνουν  τη μειονότητα ως μία γροθιά…και έλεγα πως κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί τα Ελληνικά συμφέροντα…αλλά τον Ερντογάν και τις συμμαχικές χώρες αυτού …που έχουν συμφέροντα στη Θράκη.

Στην ίδια την Τουρκία επικρατεί βαθύς πολιτικός διχασμός…το ίδιο και στους παρακολουθούντες τα εσωτερικά της Τουρκίας ..μουσουλμάνους που κατοικούν στη Θράκη…άλλοι είναι με τον Έρντογαν και άλλοι με τον Γκιουλέν…τους χωρίζει βαθύ μίσος…και φαινόταν αδύνατο να συμπορευθούν όλοι υπό τη σημαία του DEB.

Κι όμως στις ευρωεκλογές καταφέραμε- ναι εμείς το καταφέραμε- να τους ενώσουμε. Προσφέροντας το ανέλπιστο δώρο προς τον Ερντογαν να δείχνει πανίσχυρος στη Θράκη….ενώ στην ουσία η ομαδική ψήφος προς το μειονοτικό κόμμα ήταν μια ψήφος διαμαρτυρίας που απεικόνιζε τα προβλήματα των μουσουλμάνων της Θράκης κυρίως την ελευθερία στο θρήσκευμα τους, τα οικονομικά τους προβλήματα με τον καπνό, τους τίτλους ιδιοκτησίας κτλπ.. Βλέπετε κάποιοι καλοθελητάδες δικοί μας …τους έλεγαν πως θα τους γκρεμίσουν τα τζαμιά, θα τους πάρουν τα χωράφια …θα θα θα.

Ας πάμε όμως στις βουλευτικές εκλογές.

Το Ερντογανικό προξενείο της Κομοτηνής…σπρώχνει με νύχια και με δόντια τον Αχμέτ Χατζηοσμάν ή κάποια άλλη εναλλακτική υποψηφιότητα προς το ψηφοδέλτιο της ΝΔ…χρησιμοποιώντας όλα τα πολιτικά  μέσα που διαθέτει εντός αυτής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει όχι… και αφήνει ως μοναδική ουσιαστικά υποψηφιότητα…τον Κάντραντζη …που δεν πρόσκειται  φιλικά προς το ερντογανικό στρατόπεδο…αφήνοντας ακάλυπτο το ψηφοδέλτιο προς αυτή τη πλευρά…αφού η συμπαθής αλλά άγνωστη Φερχάτ δεν θα μπορούσε να αναπτύξει καμία δυναμική. Άλλωστε το συντηρητικό μουσουλμανικό στοιχείο δεν ψηφίζει γυναίκες. Το απέδειξε πολλές φορές , π.χ. όταν έβαζε υποψηφιότητα η Σιμπέλ…

Το προξενείο προ της κάλπης έκανε ότι θα έκανε κάθε προξενείο που θα ακολουθούσε πιστά τις οδηγίες του προέδρου της χώρας του.  Στήριξε μόνο υποψηφίους που είναι φίλοι με τον Ερντογαν…προτιμώντας να μην έχει  ομόθρησκό του ,κυβερνητικό βουλευτή! Όχι τίποτα άλλο …αλλά έτσι μας μένει η απορία για το πόσους ψήφους πραγματικά ελέγχει…μια που ούτε μπορούμε να μετρήσουμε πόσοι από τους ψήφους του Ιλχαν ήταν καθαρά προσωπικοί, και πόσοι λόγω γραμμής!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από εδώ  και μπρός θα έχει ποια… θα είναι η πολιτική της ΝΔ…αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Οι ισορροπίες είναι πλέον… υπέρ του δέοντος λεπτές στην ευρύτερη λεκάνη της ανατολικής μεσογείου.

ΗΠΑ, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία πνέουν τα μένεα εναντίον του Ερντογάν , ασκώντας του προς το παρόν σκληρό οικονομικό πόλεμο, ενώ το ζήτημα ίδρυσης Κουρδικού κράτους νοτιοανατολικά της Τουρκίας παραμένει ανοικτό. Παράλληλα στην θαλάσσια περιοχή πέριξ της Κύπρου ..και νοτίως της Κρήτης …όλοι περιμένουν να μάθουν το πραγματικό μέγεθος  των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Αν είναι στο ύψος που υπολογίζουν, τότε το τέλος του Ερντογανισμού στην Τουρκία θα είναι άμεσο,  ενώ αν όχι ,θα πάρει παράταση ζωής έως τις επόμενες εκλογές στη γείτονα χώρα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω…η λογική λέει πως η πολιτική της ΝΔ ως προς τα ανοικτά μειονοτικά  θέματα θα είναι ουδέτερη ,ώσπου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.  Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι κινήσεις του αμερικανικού παράγοντα, που προς το παρόν φαίνεται να ρίχνει όλο του το βάρος  στον Έβρο και ειδικά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αρκούμενος μόνο σε συμβολικές κινήσεις στους άλλους δύο νομούς της Θράκης! Όσο για τα πολιτικά ερείσματα των άλλων δυο χωρών που είναι φιλικά προς τον Ερντογάν; …δηλαδή της Ρωσίας και της Γερμανίας … όσο πάνε και μειώνονται στη Θράκη. Σε κομματική βάση περιορίσθηκαν στο κόμμα του Βελόπουλου…ενώ σε προσωπική πολιτική σύμπνοια  συμφερόντων…σε ελαχιστότατους.

Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν…με το μεγάλο κυβερνητικό στοίχημα προς τη Θράκη να αφορά πρωτίστως  την άμεση  οικονομική της ανάπτυξη!

 

Δ.Κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας