Διάλεξη του κ. Εμμ. Βαρβούνη στο Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.

Διάλεξη του κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη στο Επιστημονικό Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.

Την επόμενη Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018, στο πλαίσιο του Επιστημονικού Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας θα μιλήσει ο κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ., με θέμα «Θρησκευτική Λαογραφία: νέες θεωρητικές και μεθοδολογικές τάσεις στη μελέτη της παραδοσιακής λαϊκής θρησκευτικότητας». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος από τις 16:00 έως τις 18:00, και είναι ανοικτή στα μέλη ΔΕΠ, τους μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Δ.Π.Θ., και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Ο Εμμανουήλ Βαρβούνης σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και στη Θεολογική Σχολή του ιδίου πανεπιστημίου. Το 1991 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Λαογραφίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Université Catholique de Louvain στο Βέλγιο. Από το 1992 διδάσκει Λαογραφία στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, British Folklore Society, American Folklore Society). Για το ερευνητικό, συγγραφικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο του έχει τιμηθεί με πολλά κρατικά και εκκλησιαστικά παράσημα, τιμητικές πλακέτες και διάφορες συναφείς διακρίσεις. Ενδεικτικά: «Άρχων Προστάτης των Γραμμάτων της Αγίας Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας» (Οικουμενικό
Πατριαρχείο, 2005)· «Άρχων Χαρτοφύλαξ» (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, 2007)· «Σταυροφόρος του Παναγίου Τάφου» (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, 2011)· Επίτιμος Διδάκτωρ του Saint Stephen Harding University, ΗΠΑ (2012)· Διεθνές Βραβείο «Giuseppe Sciacca» (2017)· Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Κλασικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου στη Ρουμανία (2017).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας