Απλά μαθήματα ερωτικής ψυχολογίας.

Όποιοι δεν πιστεύουν πως ο έρωτας έχει θεϊκές δυνάμεις απλά λαθεύουν.

Δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά του ενός και μοναδικού Θεού…των 3 μονοθεϊστικών θρησκειών. Ας αρκεστούμε στο ότι είναι παντοδύναμος, παντογνώστης και πανταχού παρόν .

Ο έρωτας λατρευόταν σαν ένας από τους αρκετούς θεούς της αρχαιότητας…σε όλες ανεξαιρέτως τις τότε θρησκείες. Ήταν η μοναδική κοινή θεότητα ανάμεσα τους…παρά τις τεράστιες διαφορές τους.

Ποια θρησκεία δεν είχε ως πανηγυρική τελετή, τα μυστήρια? Τα οποία τι ήταν? Η πνευματική και σωματική μετάβαση  του ανθρώπου σε μια άλλη διάσταση ,αυτή του έρωτα. Τα μυστήρια αυτά οι σύγχρονοι ιστοριογράφοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων τα περιγράφουν ως όργια  υπό την επήρεια μέθης και παραισθησιογόνων ουσιών.

Εντελώς επιφανειακή η ερμηνεία αφού εστιάζεται σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις και όχι στην ουσία των μυστηρίων.

Τους διαφεύγει η αιτία που ο έρωτας θεοποιήθηκε .

Είναι παντοδύναμός? Φυσικά και ναι! Όταν το βιώσεις καταλαβαίνεις το τι μπορεί να κάνει. Είναι αδύνατο να ξεφύγεις από τις δαγκάνες του.

Είναι Πανταχού παρόν? Και πάλι φυσικά ναι ! Σε ακολουθεί όπου και να πάς, δεν μπορείς να κρυφτείς από αυτόν σε όποιο μέρος της γης και αν καταφύγεις.

Είναι παντογνώστης! Ναι!!! Γνωρίζει όλα τα αισθήματα σου, ακόμα και τα πιο ανεπαίσθητα, ακόμα και τα πιο απόκρυφα.

Όταν τον συναντήσεις , το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προσκυνήσεις μπροστά στο μεγαλείο του. Αν αντιδράσεις θα σε τιμωρήσει, αν τον αγνοήσεις θα σε λιώσει, αν τον προσπεράσεις θα σε ποδοπατήσει.

Η εμφάνιση του , η ώρα της κρίσης σου, ένα τέστ ως προσομοίωση της Δευτέρας Παρουσίας. Τον αρνήθηκες ? θα οδηγηθείς στο κολαστήριο, τον δέχθηκες? η ψυχή σου είναι ελεύθερη να βρει το δρόμο της .

Ο Θεός κρίνει… ο πραγματικός σύγχρονος θεός…τον οποίο μας τον παρουσιάζουν ως τον κακό δάσκαλο στην τάξη που άμα κάνουμε σκανδαλιά θα βρούμε σκληρή τιμωρία. Μεγαλύτερη παραποίηση της ανάγκης να έχουμε τον θεό μέσα μας δεν υπάρχει. Ποιος ο ρόλος του; Να μας οδηγεί προς τον παράδεισο, ο οποίος παράδεισος τι συμβολίζει? Την γαλήνη την ηρεμία την πραγματική ευτυχία.  Τι σύμπτωση ε? Τα ίδια ακριβώς που μας προσφέρει και ο έρωτας.

Και προσέξτε και το πιο σημαντικό. Ο θεός είναι τριαδικός, δεν είναι μονοδιάστατος , ούτε δισδιάστατος , αλλά τρισδιάστατος.

Ο έρωτας λοιπόν γιατί να είναι ένας???

 

Αργύρης Δεσποτόπουλος

Ψυχολόγος

Εγγραφείτε στο Newsletter μας