Απαιτείται λύση στη διαχείριση εσόδων από συναλλαγές POS

Στην ανάγκη θεσμοθέτησης επαγγελματικού λογαριασμού, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομικών κο Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας & Ανάπτυξης κο Δημήτριο Παπαδημητρίου.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Εξέπνευσε χθες η προθεσμία για την εγκατάσταση POS και την αποδοχή πληρωμής με κάρτα, για 85 επαγγελματικές κατηγορίες και επιχειρήσεις, ενώ στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ. Ενώ η πλειονότητα του εμπορικού κόσμου έχει ήδη εγκαταστήσει POS, πολλοί αντιμετωπίζουν ακόμα το πρόβλημα των επιχειρηματικών λογαριασμών, που η Κυβέρνηση δεν έχει επιλύσει.
Συγκεκριμένα, επειδή δεν υφίσταται ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χρέη προς το Δημόσιο, αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους για τους μισθούς των υπαλλήλων, τις ασφαλιστικές εισφορές τους, τα λειτουργικά έξοδα, την πληρωμή προμηθευτών κ.ο.κ., διότι κάθε κατάθεση μέσω POS, αυτομάτως «κατάσχεται» από την Εφορία.
Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν διαθέτει κανένα στρατηγικό σχέδιο διοικητικών παρεμβάσεων και οικονομικών κινήτρων, σε μία εποχή όπου η υπερφορολόγηση και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που έχει επιβάλλει, καθιστούν το επιχειρείν ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση.
Από το Σεπτέμβριο του 2016 έχουμε προτείνει μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση και προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως η θεσμοθέτηση ενός «ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού» για τις επιχειρήσεις, ο οποίος θα είναι μερικώς ακατάσχετος και μέσω αυτού θα πραγματοποιείται η διαχείριση εσόδων από συναλλαγές POS ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, η καταβολή των αμοιβών των εργαζομένων, η κατάθεση των ασφαλιστικών εισφορών και η πληρωμή των υποχρεώσεων προς το δημόσιο (φόροι, ρυθμίσεις, ΦΠΑ κλπ), η πληρωμή ενοικίων, ΔΕΚΟ, προμηθευτών κλπ, οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης.
Η Κυβέρνηση οφείλει, αντί να στρέφεται εναντίον των επιχειρήσεων που δίνουν αγώνα επιβίωσης, να θεσμοθετήσει άμεσα ένα ειδικό Επιχειρηματικό Λογαριασμό που θα τους επιτρέψει να λειτουργούν και να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους και τρίτους»
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Προτίθεστε να θεσμοθετήσετε ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό μερικώς ακατάσχετο, για τη διαχείριση εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων;
2. Έχετε στρατηγικό σχεδιασμό άλλων παρεμβάσεων προκειμένου να λυθεί το άμεσο αυτό πρόβλημα, που αφορά στην επαγγελματική επιβίωση των επιχειρήσεων;»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας