Ανοιχτή επιστολή του ΟΕΒΕΣ Ροδόπης

Στις 30 Νοεμβρίου συμπληρώνεται ένας μήνας που ο νομός μας μπήκε σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα με κλείσιμο επιχειρήσεων εστίασης αρχικά και μετά από λίγες μέρες του συνόλου του εμπορίου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Φυσικά η υγεία του κοινωνικού συνόλου δεν μπαίνει σε κανένα «ζύγι» και η προστασία της είναι πάνω από όλους κι όλα. Παρακολουθούμε τους ειδικούς, εμπιστευόμαστε την επιστημονική κοινότητα και οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Ένας μήνας που το επιδημιολογικό φορτίο, τα κρούσματα, ο νέος κορονοιός με σκαμπανεβάσματα παραμένουν εδώ αν και με μειούμενη ένταση, όπως καταδεικνύουν τα δημοσιευμένα στοιχεία.
Ένας μήνας είτε κλειστές επιχειρήσεις είτε πληττόμενες με χιλιάδες ιδιοκτήτες και εργαζόμενους χωρίς μεροκάματο, χωρίς εισόδημα, αναμένοντας τα όποια επιδόματα από την κυβέρνηση είτε ως μορφή δανείου είτε ως μη επιστρεπτέας προκαταβολής όπως και το αντίστοιχο πρόγραμμα της Περιφέρειας που αναμένεται μετά τις αξιολογήσεις να ξεκινήσει τις πληρωμές, ελπίζουμε άμεσα.
Σε όλο αυτό το διάστημα λειτουργεί το ηλεκτρονικό εμπόριο που για τις μικρές επιχειρήσεις (που είναι και η πλειοψηφία του Νομού μας) είναι ακατόρθωτο να ανταγωνιστούν τα μεγαθήρια των μεγάλων αλυσίδων με αποτέλεσμα ένας τζίρος μελλοντικός μετά το άνοιγμα να είναι χαμένος εκ προοιμίου.
Βέβαια παρόλα τα μέτρα σήμερα, 30/11, οι επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλουν το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΕΦΚΑ μη μισθωτών (Πρώην ΟΑΕΕ), τις εισφορές εργοδοτών (το γνωστό ΙΚΑ), τις ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και για όλα αυτά δεν υπήρξε ανάλογη πρόνοια να ανασταλούν όπως κάποιες φορολογικές υποχρεώσεις. Όλα τα παραπάνω συν τα προσωπικά οικογενειακά έξοδα καλούνται να καλυφθούν από τα «έτοιμα», ότι δηλαδή υπάρχει μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας και την καραντίνα και όσα περίσσεψαν από την εισπρακτέα προκαταβολή για όσους μπόρεσαν να την πάρουν.
Ο Δεκέμβριος προ των πυλών με αβεβαιότητα από τη μία πλευρά υγειονομική, οικονομική, και από την άλλη με μηδενικούς ή ελάχιστους τζίρους με μοναδική έγνοια την υποχρέωση καταβολής:

– ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
– ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
– ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΑΥΤΩΝ
-ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΝΦΙΑ
-ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
– ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΔΟΥ
-ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ τόσο της επιχείρησης, όσο και της οικείας μας και των παιδιών μας που σπουδάζουν (χωρίς καμία πρόνοια μείωσης αυτών για τους επαγγελματίες)
– ΚΑΤΑΒΟΛΗ τιμολογίων ενέργειας υπό την απειλή διακοπών
– ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ δανείων δόσεων

ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ
Η προσπάθεια να κάνουμε γιορτές, χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι, δώρα για τα παιδιά
Όλα αυτά εν μέσω του άγχους της υγειονομικής κρίσης, (που η αντιμετώπισή της είναι φυσικά το πρώτιστο) και του οικονομικού κλίματος που επικρατεί στην αγορά.
Η όποια επανεκκίνηση είναι στο κενό, τόσο χρονολογικά όσο και πρακτικά (CLICK AWAY κλπ), για την δε πολύπαθη εστίαση τα πράγματα είναι ακόμη πιο γκρίζα.
Δεν είμαστε επαίτες, αντιλαμβανόμαστε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Αυτό που ζητούμε πλέον είναι ο σεβασμός προς εμάς, προς τους εργαζομένους μας και τις οικογένειές μας, ώστε να περάσουμε τις φετινές «δύσκολες» εορτές με χαμόγελο δίχως την αγωνία της οικονομικής επιβίωσης. Σεβασμός που να αποδεικνύεται έμπρακτα με την μέριμνα από την πλευρά των υπευθύνων για όλες αυτές τις καταβολές στις οποίες καλούμαστε από την πλευρά μας να μεριμνήσουμε.
Επαναλαμβάνουμε πως πάνω από όλα τηρούμε τα μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης όπως μας υπαγορεύονται από τους αρμοδίους, ώστε όλοι μαζί να εορτάσουμε τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά και να καταφέρουμε να ξανανοίξουμε τις επιχειρήσεις μας.
Και την επαύριο, όποτε είναι αυτή, να σχεδιάσουμε με την στήριξη της τοπικής κοινωνίας , φορέων , βουλευτών , τοπικής αυτοδιοίκησης την ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας και την άμεση τόνωσή της.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΕΒΕΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας