Ανοιχτή επιστολή του Δημοσθένη Χατζόπουλου για τις Περιφερειακές εκλογές στη Ροδόπη

Κομοτηνή 20-5-2014
Αγαπητοί φίλες και φίλοι, συμπολίτισσες και συμπολίτες μου,
Όπως τουλάχιστον είναι γνωστό στους περισσότερους, στις 3-1-2008, με μια λιτή επιστολή μου, αποχώρησα από το κόμμα της Ν.Δ. Το κείμενο της επιστολής αυτής, το οποίο εξάλλου δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο ήταν το ακόλουθο « Κύριε Πρόεδρε, Σας δηλώνω την αποχώρησή μου από το κόμμα της Ν.Δ.. Παρακαλώ λοιπόν όπως με διαγράψετε από τους καταλόγους των μελών σας. Χατζόπουλος Β. Δημοσθένης – Δικηγόρος».
Αμέσως μετά την επιστολή μου αυτή, οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στον τοπικό τύπο και στα διάφορα τοπικά ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς, προσπάθησαν να λάβουν συνέντευξη στην οποία θα εξηγούσα τους λόγους της αποχώρησής μου. Το απέφυγα με την δικαιολογία ότι εν βρασμώ ψυχής δεν θα μπορούσα να δώσω την πραγματική διάσταση και τους πραγματικούς λόγους της αποχώρησής μου και ότι μετά δύο ή τρεις μήνες θα μπορούσα να κάνω γνωστούς τους λόγους της αποχώρησής μου, γνωρίζοντας καλά, από την λαϊκή ρήση ότι, «το μεγάλο θάμα κρατά τρεις μέρες». Εξάλλου ο σκοπός μου δεν ήταν να γίνω το πρόσωπο της ημέρας, επειδή σε ολόκληρη τη ζωή μου, αλλά και την πολιτική μου διαδρομή, πορεύθηκα με σεμνότητα, χωρίς ακρότητες και σε χαμηλούς τόνους.
Σήμερα λοιπόν με περίσσιο θάρρος και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα μπορώ να αναφέρω, επιγραμματικά τουλάχιστον, κάποιους από τους λόγους αυτής της αποχώρησης, η οποία και παραμένει σε ισχύ. Οι κυριότεροι λόγοι ήταν ότι: α) Εγώ ουδέποτε ξέφυγα από τις αρχές της Ν.Δ. αλλά η Ν.Δ. ξέφυγε από τις αρχές της. Ήδη από το 2008 φάνηκε ότι από ένα Λαϊκό Ριζοσπαστικό Κόμμα, άρχισε να οδηγείται σε νεοφιλελεύθερους χώρους, κάτι που ήταν αντίθετο προς τις αρχές μου αλλά και στις ιδρυτικές αρχές του ιδίου του κόμματος. β). Η οικογενειοκρατία, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, η αδιαφορία και η αναλγησία που έδειχναν στα προβλήματα του λαού, φάνηκε ότι οδηγούσε ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων σε μεγάλη δυσαρέσκεια, κάτι το οποίο δεν μπορούσα να δεχτώ. γ) Η γνωστή σε όλους μας και σε όλους σας «τοπική παρεούλα», όταν διαπίστωνε ότι ένα νέο πρόσωπο, ένας νέος επιστήμονας με πετυχημένη καριέρα, που ήθελε να αναμειχθεί με τα τοπικά πολιτικά πράγματα και διαπίστωνε ότι το πρόσωπο αυτό έχει ικανότητες και γνώσεις και ότι στο μέλλον θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνο γι΄ αυτούς, το πατούσε, το τσαλάκωνε και το εξαφάνιζε (παρά το γεγονός ότι αυτό τουλάχιστον εμένα δεν με αφορά αφού, δεδομένης της μεγάλης ήδη ηλικίας μου δεν πρόκειται να αναμειχθώ ενεργά κάπου). Πρόσωπα όπως ο Μιχάλης Αθανασιάδης, Δημήτρης Λουρίκας κ.α., θυσιάστηκαν στο βωμό που τους έχτισε αυτή η «παρεούλα». Η επιλογή των προσώπων για την ανάδειξη τοπικών αρχόντων γίνονταν πάντα με γνώμονα, κατά πόσο το πρόσωπο αυτό θα τους εξυπηρετούσε και θα τους υπηρετούσε αγόγγυστα, σε όλες τους τις αποφάσεις και επιδιώξεις τους. Όταν κάποιος τους ξέφευγε και κατάφερνε να ηγηθεί κάποιου συνδυασμού, έδειχναν ότι είναι δίπλα του, αλλά στην πραγματικότητα τον υπονόμευαν και έκαναν ότι τους ήταν δυνατό για να μην εκλεγεί. Φρόντιζαν όμως μέσα στον συνδυασμό αυτό, παρόλο που τον πριόνιζαν, να εκλέξουν πρόσωπα που ήταν πιστά σ΄ αυτούς και στο τέλος, μετά την αποτυχία του συνδυασμού να έχουν το δικαίωμα να λένε: «να το πρόσωπο δεν τραβούσε, εμείς βοηθήσαμε και από αυτούς που εκλέχτηκαν στην αντιπολίτευση, οι περισσότεροι είναι δικοί μας» και έτσι η ζωή συνεχίζονταν και συνεχίστηκε μέχρι και σήμερα.
Έφτασε όμως η ώρα να βάλουμε ένα τέλος σ΄ αυτήν την παρεούλα. Ήλθε η ώρα να την εξαφανίσουμε και να την πετάξουμε από τον τοπικό πολιτικό χάρτη. Ήλθε η στιγμή που ο λαός της Ροδόπης, θα υπογράψει το τέλος αυτής της παρεούλας.
Την Κυριακή γίνονται οι επαναληπτικές εκλογές για την Περιφέρεια του τόπου μας, για την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα πρόσωπα που ηγούνται των δύο συνδυασμών είναι γνωστά σε όλους μας. Είναι ο Άρης Γιαννακίδης και ο Γιώργος Παυλίδης με τον Χρήστο Μέτιο για αντιπεριφερειάρχη του Ν. Ροδόπης. Και τα δύο αυτά πρόσωπα είναι (Παυλίδης και Μέτιος) είναι ικανά, ακηδεμόνευτα και κυρίως έξω από την γνωστή παρεούλα. Ο Γιώργος Παυλίδης σαν Νομάρχης Ξάνθης έκανε έργο, πέραν από το προγραμματικό του. Ο κάθετος άξονας Ξάνθης – Βουλγαρίας, που δεν ήταν καν μέσα στο πρόγραμμα των αξόνων της Εγνατίας οδού, έγινε μάλιστα πριν από τον ενταγμένο στο πρόγραμμα κάθετο άξονα Κομοτηνής – Βουλγαρικών συνόρων. Ο Χρήστος Μέτιος, ένα νέος άνθρωπος, επιστήμονας και με οράματα για τον τόπο, ηγείται στον Ν. Ροδόπης. Εξάλλου ο κ. Άρης Γιαννακίδης, όντας επί 20 και πλέον συνεχή έτη στα κοινά (αν δεν κάνω λάθος από 2 φορές αντινομάρχης και Νομάρχης Ροδόπης και 2 τετραετίες Περιφερειάρχης), ότι είχε να προσφέρει το πρόσφερε και μάλιστα χωρίς κανένα ιδιαίτερο ή αξιόλογο έργο. Δεν έχω τίποτα προσωπικά μαζί του και αυτό πιστεύω ότι το γνωρίζει, έχω όμως το δικαίωμα, σαν πολίτης αυτού του τόπου να κρίνω το έργο του το οποίο δεν είναι καθόλου αξιόλογο και ακόμα ότι σε όλες του σχεδόν τις εκλογές της ανάδειξής του, είχε κοντά του την γνωστή παρεούλα, άλλοτε πολύ φανερά και άλλοτε με υπόγειες διαδρομές. Δεν είναι τυχαίο το ότι και στις εκλογές αυτές υπάρχουν πρόσωπα στο συνδυασμό του που ήταν ή είναι ενδεχομένως και σήμερα ακόμα μέλη της Ν.Δ. Και το εύλογο ερώτημα που τίθεται από τον κάθε κάτοικο της Ροδόπης, γνώστη των τοπικών πολιτικών πραγμάτων είναι: Την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ ή η ΕΛΙΑ όπως ονομάζεται σήμερα ή όπως κατέρχεται στις Εκλογές, αγωνίζεται για να μπει στο Ευρωκοινοβούλιο, αυτοί γιατί πήγαν στον συνδυασμό του κ. Γιαννακίδη; Πώς πήγαν και τι σκοπό έχουν; Δεν θέλω να πιστέψω ότι και αυτή τη φορά ήταν έργο της γνωστής παρεούλας, αντίθετα θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη φορά, η προσχώρηση των ατόμων αυτών στον συνδυασμό του κ. Γιαννακίδη ήταν ίσως, προσωπική τους επιλογή. Το ερώτημα όμως είναι γιατί η παρεούλα αυτή δεν έκανε τον αγώνα που έπρεπε τις προηγούμενες μέρες; Πόσες φορές πέρασε από το Εκλογικό κέντρο του κ. Μέτιου; Μήπως πέρασε μόνο μία ή δύο μόνο φορές, κάνοντας χειραψίες σ΄ αυτούς που ήταν εκείνη τη στιγμή εκεί και αμέσως εξαφανίστηκε; Μήπως προκειμένου να δείξει ότι είναι κοντά στον συνδυασμό πρότεινε 3 με 4 υποψηφίους, φροντίζοντας όμως να βοηθήσει, με τους ανθρώπους που ούτως ή άλλως είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν τον συνδυασμό του Γ. Παυλίδη και συνεπώς δεν μπορούσε να τους αποτρέψει από την απόφασή τους αυτή, τα πρόσωπα που της ήταν αρεστά, τσαλακώνοντας τους υπόλοιπους, ακόμα και κάποιους που αυτοί είχαν προτείνει;
Φίλες και φίλοι, συμπολίτισσες και συμπολίτες μου, μετά από όλα αυτά,
ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΩ ΟΛΟΥΣ
να αγωνιστούμε, να ψηφίσουμε και να εκλέξουμε τον συνδυασμό του Γ. Παυλίδη και του Χρήστου Μέτιου, να δώσουμε τη διοίκηση του τόπου σε νέους ανθρώπους, ικανούς και ακηδεμόνευτους, για να αποφασίζει επιτέλους για τον τόπο ο λαός της και όχι οι διαπλεκόμενες παρέες.
Χατζόπουλος Β. Δημοσθένης
Δικηγόρος
Χ. Τρικούπη 25 – Κομοτηνή

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας