Αλλαγές στο ΕΣΠΑ προωθεί ο Χατζηδάκης

Ουσιαστικά βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας υποσχέθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης στη συνάντηση που είχε σήμερα με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

«Για το πρόβλημα της ρευστότητας δεν μπορούν να γίνουν θαύματα, αλλά μπορούν να γίνουν ουσιαστικά βήματα», είπε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε ο υπουργός «τα βήματα» που ανέφερε περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

-Τις στοχευμένες παρεμβάσεις στον επενδυτικό νόμο, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι.

-Την απλοποίηση των διαδικασιών για το ΕΣΠΑ ώστε να γίνει πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις.

-Την ενεργοποίηση του ΕΤΕΑΝ ώστε τα κονδύλια να φθάσουν το ταχύτερο στους τελικούς αποδέκτες.

Η συζήτηση για τις επενδύσεις επικεντρώθηκε στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες για τις οποίες ο υπουργός τόνισε ότι είναι θέμα διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, η οποία δεν θα είναι εύκολη καθώς το ειδικό φορολογικό καθεστώς που θα ισχύει σε αυτές αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι με τις ΕΟΖ δεν ζητάμε χρήματα από τους εταίρους αλλά να μας δοθεί η δυνατότητα να προσελκύσουμε επενδύσεις, σεβόμενοι το εργασιακό καθεστώς, αλλά με άλλα επιμέρους κίνητρα.

«Πρέπει, σημείωσε, να βγούμε από το βαθύ τέλμα της ύφεσης» Για το παραεμπόριο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Κ. Μίχαλος κατέθεσε πρόταση για σύσταση ειδικού σώματος δίωξης, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το ζήτημα των συναρμοδιοτήτων που υπάρχουν σήμερα. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η πρόταση θα εξετασθεί και προσέθεσε ότι για το παραεμπόριο «υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, αλλά δεν υπάρχουν αντίστοιχα αποτελέσματα».

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ επανέλαβε τις προτάσεις για ενίσχυση της ρευστότητας με προγράμματα παροχής κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αξιοποιώντας Κοινοτικά κονδύλια και δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Και για τις ΕΟΖ ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε σωστή κατεύθυνση και ότι η ίδρυσή τους θα αποτελούσε λύση για τον περιορισμό της ανεργίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας