Αιμοδοσία: Πράξη αλτρουισμού και ανθρωπισμού

Αφορμή για την παρέμβαση αυτή απετέλεσαν οι συνεχείς και αγωνιώδεις εκκλήσεις του τμήματος της αιμοδοσίας του νοσοκομείου Κομοτηνής για αίμα.

Πολλές φορές δεν κατανοούμε την σημαντικότητα της υγείας μας και τη θεωρούμε δεδομένη για την καθημερινή μας δραστηριότητα.

Δυστυχώς όμως η απώλεια της , πολλές φόρες μας βρίσκει απροετοίμαστους , ιδίως όταν υπάρχει ανάγκη για αίμα.

Δυστυχώς οι ανάγκες για αίμα είναι πολλαπλές και συνεχείς . Το αίμα έχει την ιδιαιτερότητα να μην παράγεται ούτε βιομηχανικά ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, παρά μόνο από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Από τις απλές χειρουργικές επεμβάσεις , ως και τη στήριξη των νεοπλασματικών ασθενειών το αίμα αποτελεί φάρμακο.

Όλοι μας μπορούμε, από τα 18 ως τα 65 χρόνια μας , αρκεί να μην έχουμε σοβαρά προβλήματα υγείας  και να μην παίρνουμε φαρμακευτική αγωγή, να πηγαίνουμε ως τρείς φορές το χρόνο στο τμήμα αιμοδοσίας και να δίνουμε αίμα από το απόθεμα της ψυχής μας, για έναν συνάνθρωπο που έχει ανάγκη.

Με μία μονάδα αίματος μπορούν να σωθούν τρείς ασθενείς , ενώ ο όγκος του αίματος που δίνουμε μπορεί να αναπληρωθεί από τον οργανισμό μας σε 24 ώρες μόνο και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε λίγες ημέρες.

Ιδίως τα άτομα με υψηλό αιματοκρίτη ,παραδείγματος χάρη άνδρες με   147% μπορούν να ευεργετηθούν χάρη της αιμοδοσίας .

Σύμφωνα με τις στατιστικές το 75% του πληθυσμού θα χρειασθεί αίμα σε κάποιο σημείο της ζωής του ενώ αντιθέτως μόνο το 5% του πληθυσμού είναι συστηματικά αιμοδότες.

Κάνω έκκληση όχι μόνο στον καθένα από εσάς αλλά και στους οργανωμένους συλλόγους να προτρέψουν τα μέλη τους να στηρίξουν το τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου της Κομοτηνής με ότι πολυτιμότερο διαθέτουν, την ανιδιοτελή προσφορά στον συνάνθρωπο.

 

Βούλα Ελευθεριάδου

Ειδικός Παθολόγος

Εγγραφείτε στο Newsletter μας