Αδύνατος πλέον χρονικά ο πλήρης έλεγχος των οικονομικών της ΔΕΥΑΚ από ορκωτούς λογιστές, πριν τις εκλογές;;

Σύσσωμη η αντιπολίτευση του δήμου της Κομοτηνής εδώ και πολλούς μήνες παρακολουθεί τα οικονομικά της ΔΕΥΑΚ ζητώντας να δημοσιοποιηθούν στοιχεία …τα οποία δεν είναι γνωστά σ αυτούς.

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμαρχος Κομοτηνής εγγυάται πως αυτά τα στοιχεία θα είναι γνωστά στην αντιπολίτευση ως το τέλος του Ιουλίου.

Έκτοτε απόλυτη σιωπή!

Ένα από τα θέματα της συζήτησης ήταν και ο έλεγχος των οικονομικών της επιχείρησης από ορκωτούς λογιστές όπως υποχρεούται αυτή από το νόμο.

Η απάντηση που δόθηκε εκ μέρους της επιχείρησης ήταν πως ο έλεγχος των ετών 2019 και 2020 δεν έγινε λόγω κορωνοιού…και αναμένεται να γίνει προσεχώς….δεν είναι γνωστό το πότε ή το αν έγινε.

Όσο για τα έτη 2021 και 2022 ήδη δρομολογήθηκε.

Προσέξτε τις ημερομηνίες τώρα. Όλα αυτά σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

Ακολουθεί στις 17 Ιουλίου συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ όπου προκηρύσσεται  διαγωνισμός για την ευρεση ορκωτών που θα κάνουν  τον έλεγχο του 2021 και 2022…. με καταληκτική ημερομηνία προσφορών την 10η Αυγούστου και καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του έλεγχου την 30/09/2023. Σε σχετικό άρθρο τότε είχα γράψει πως  δεν επαρκεί ο χρόνος του ενός μήνα και κάτι ημερών για να γίνει ενδελεχής έλεγχος των οικονομικών στοιχείων 2 χρόνων …αλλά αυτό ήταν προσωπική εκτίμηση μια που ελεγκτές θα μπορούσαν να εργάζονται 16 ώρες την ημέρα και να προλάβουν.  Αυτό που είχε προβληματίσει περισσότερο ήταν η παράδοση της έκθεσης των λογιστών στην διοίκηση της ΔΕΥΑΚ μια μόλις εβδομάδα πριν τις εκλογές….οπότε θα ήταν εξαιρετικά απίθανο αυτή να δημοσιοποιηθεί πριν την κάλπη. Μην ξεχνάτε πως εκείνες τις ήμερες δεν γίνονται ούτε δημοτικά συμβούλια.

δείτε το έγγραφο του διαγωνισμού εδώ

Και ερχόμαστε στο σήμερα όπου στην διαύγεια ανεβαίνει έγγραφο της ΔΕΥΑΚ  με ημερομηνία 5/9/2023  όπου αποφασίζεται  ποια εταιρία ορκωτών λογιστών  κέρδισε τον διαγωνισμό και θα κάνει τους ελέγχους των λογιστικών βιβλίων.

Η συνεδρίαση έγινε δηλαδή έναν μήνα περίπου μετά την καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού!!

Καθίστε και λογαριάστε τώρα. Πότε θα έρθουν οι ορκωτοί στην πόλη μας…πότε θα ελέγξουν δύο οικονομικές χρονιές και πότε θα παραδώσουν τους τόμους(γιατί μια σειρά από τόμους πρόκειται) του ελέγχου.

Το έγγραφο της συνεδρίασης εδώ

Ερωτάται ο δήμαρχος, αν ήταν ένας απλός πολίτης και έβλεπε αυτή την απίθανη κωλυσιεργία στους ελέγχους…που θα πήγαινε ο νους του; Ότι όλα βαίνουν καλώς και απλώς υπάρχει μια πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ ως προς τα γραφειοκρατικά θέματα;

Τον διαβεβαιώνω πως κανενός ο νους δεν πάει εκεί. Άλλωστε τα οικονομικά της ΔΕΥΑΚ συντάραξαν τον δήμο και σε άλλες παλαιότερες εποχές με δυσάρεστες συνέπειες. Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια αλλά και να δείχνει τίμια

Κανείς φυσικά δεν μπορεί εκ των προτέρων να υποστηρίξει πως όντως υπάρχουν μελανά σημεία στην λογιστοοικονομική  διαχείριση της επιχείρησης. Άλλωστε τα παθήματα του παρελθόντος πρέπει να έγιναν μαθήματα.

Ακούγονται πάντως πολλά, για δάνεια και προμηθευτές που δεν μπορούν να πληρωθούν , για υπέρογκες οφειλές σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας, σε κακοδιαχείριση των κονδυλίων που αντί να κατευθυνθούν στις υποχρεώσεις της επιχείρησης κατευθύνθηκαν σε εποχιακές προσλήψεις και άλλα.

Ουδείς γνωρίζει την αλήθεια αφού δεν υπάρχει ενημέρωση…οπότε ο καθένας υποθέτει ή υποστηρίζει την άποψη του κατά το δοκούν. Άλλα λέει η αντιπολίτευση άλλα η διοίκηση του δήμου…ποιον να πιστέψει κανείς; Και όλα αυτά θα λυνόταν με μια απλή κίνηση…να δοθούν στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία καθώς και οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών(οι οποίες φυσικά δεν υπάρχουν).

Αλήθεια ο Καρασταύρου  ο οποίος προς τιμή του, παρέδωσε στην επόμενη διοίκηση μια επιχείρηση χωρίς μελανά σημεία τι έχει να πει για όλα αυτά;

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας