Έρωτας- Συναίσθημα ; γενετήσια ορμή; κάτι άλλο;

Χθες μιλώντας με μια κοπελιά περί έρωτος καταλήξαμε στο εξής συμπέρασμα : Η ανακάλυψη της έννοιας του έρωτα θα ισοδυναμεί σε κύρος με την ανακάλυψη της θεραπείας του καρκίνου.
Η κοπελιά μου πέταξε ωμά το γάντι και εγώ το σήκωσα!(Στην ουσία εγώ την καθοδήγησα να μου πετάξει το γάντι αλλά σας παρακαλώ μην της το πείτε, ας μείνει μεταξύ μας αυτό)
Οπότε ναι ,ετοιμασθείτε ,στις επόμενες αράδες θα προσπαθήσω να κάνω την ανακάλυψη του 21ου αιώνα!
Καταγραφή
Έρως ανίκατε μάχαν, Έρως, ός εν κτήμασι πίπτεις, ός εν μαλακαίς παρειαίς νεάνιδος εννυχεύεις, φοιτάς δ” υπερπόντιος εν τ” αγρονόμοις αυλαίς· καί σ” ούτ” αθανάτων φύξιμος ουδείς ούθ” αμερίων σέ γ” ανθρώπων….Ο δ” έχων μέμηνεν. Σύ καί δικαίων αδίκους φρένας παρασπάς επί λώβα, σύ καί τόδε νείκος ανδρών ξύναιμον έχεις ταράξας· νικά δ” εναργής βλεφάρων ίμερος ευλέκτρου νύμφας, τών μεγάλων πάρεδρος εν αρχαίς θεσμών. “Αμαχος γάρ εμπαίζει Θεός, Αφροδίτα. Νυν δ” ήδη “γώ κ’αυτός θεσμών έξω φέρομαι τά δ” ορών ίσχειν δ” ουκέτι πηγάς δύναμαι δάκρυ τόν παγκοίτην όθ” ορώ θάλαμον την δ” Αντιγόνην ανύτουσαν…. έγραψε ο Σοφοκλής όμως εγώ θα ξεκινήσω από πιο πριν, από τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στη γη ως λογικό ον.Για την ευχέρεια του αναγνώστη πρέπει να θέσω μερικές παραδοχές στηριζόμενος στις επιστημονικές μελέτες.

Οι πρώτες κοινωνίες ανθρώπων
α) Ήταν μητριαρχικές
β)ήταν πολυγαμικές
γ)οι βαθμοί συγγένειας ήταν χαλαροί ως ανύπαρκτοι.

Πρώτιστος στόχος αυτών των κοινωνιών, η επιβίωση και η διαιώνιση του ανθρώπινου γένους.
Έρωτας; και να υπήρχε σαν συναίσθημα θα ήταν σε εμβρυακό στάδιο και λανθάνουσα μορφή, η επιλογή συντρόφου ακολουθούσε την έμφυτη γενετήσια τάση για αναπαραγωγή βασιζόμενη στην κατάλληλη πρόσμιξη ωαρίου σπερματοζωαρίου. Κυρίαρχος και προστατευόμενη της κοινωνίας η γυναίκα αφού χωρίς την ύπαρξη της το είδος δεν μπορούσε να συνεχισθεί.

Με την πάροδο των αιώνων και την μετατροπή της κοινωνίας από τροφοσυλλεκτική σε αγροτική-εμπορική αλλάζει και η δομή της από μητριαρχική σε πατριαρχική. Τώρα οι πόλεις προστατεύονται από ισχυρά τείχη, τις περισσότερες δουλειές τις εκτελούν οι δούλοι, οι άντρες εκμεταλλεύονται την σωματική τους υπεροχή ,κυριαρχούν επί του γυναικείου φύλλου και στις περισσότερες των περιπτώσεων το χρησιμοποιούν για την προσωπική τους απόλαυση. Πάνω στα πρότυπα της νέας κοινωνίας “κινούνται” και οι Θεοί, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την άτακτη ζωή του Δία.
Το μέγεθος του πλούτου και της δύναμης του κάθε άντρα καθορίζει και τον αριθμό των γυναικών που μπορεί να έχει στην διάθεση του.
Ερωτας; Ναι,αλλά όχι κατά σημερινά πρότυπα. Ο έρωτας εκείνης της εποχής δεν εμποδίζει τους “εμπλεκόμενους” να έχουν παράλληλες σχέσεις ,καθαρά για λόγους προσωπικής απόλαυσης.

Με την καθιέρωση του Χριστιανισμού ως κύριας θρησκείας, αρχίζει να επιβάλλεται σιγά σιγά η μονογαμία, η οποία γίνεται καθολική με το ξέσπασμα επιδημιών και η ανάγκη περιορισμού των ερωτικών ελευθεριών γίνεται επιτακτική. Κατά την γνώμη μου είναι η εποχή που δημιουργούνται τα πρώτα πρότυπα του έρωτα. Η συνεχής συναναστροφή με το ίδιο άτομο μετατρέπεται σε επίκτητο χαρακτηριστικό του υποσυνείδητου κάνοντας το να μεταφερθεί από γενιά σε γενιά όχι μέσω γονιδίων αλλά προτύπων και ηθικής λογικής.

Αρκετούς αιώνες μετά , φτάνοντας στη σύγχρονη εποχή, η κοινωνία αρχίζει να διχάζεται. Η συντριπτική της πλειοψηφία παραμένει στα παλαιά πρότυπα, τα κορίτσια εξακολουθούν ψάχνουν να βρουν τους Ρωμαίους τους και οι άντρες τις Ιουλιέτες. Σπάνιες όμως οι περιπτώσεις του ιδανικού έρωτα , συνήθως αυτοί εξανεμίζονται μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, η γενετήσια ορμή της πολυγαμίας κυριαρχεί και στο υποσυνείδητο πλάθονται νέα πρότυπα που δεν καλύπτουν τα προηγούμενα.

Τι λοιπόν είναι ο έρωτας;
Κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει κανόνας που να τον ορίζει αφού εξαρτάται άμεσα από το πως είναι διαμορφωμένη μια κοινωνία.
Προσπαθώντας όμως να κάνουμε έναν διαχρονικό συγκερασμό περί έρωτα , μπορούμε με ασφάλεια να καταλήξουμε στο εξής συμπέρασμα.
Έρωτας είναι η κατάσταση στην οποία περιέρχεται ένα άτομο όταν έχει την αίσθηση πως με ένα άλλο άτομο συμπίπτουν :
1) τα πρότυπα που καθορίζει η γενετήσια ορμή,(ωάρια-σπερματοζωάρια-σώμα που να εξασφαλίζει την ιδανική ανάπτυξη των απογόνων-αίσθημα ασφάλειας).
2) τα πρότυπα που έχουν πλαστεί στο υποσυνείδητο του ατόμου ή πολλές φόρές τα ακριβώς αντίθετα πρότυπα.
3) η συγκυρία να βρεθούν τα κατάλληλα άτομα μαζί στην κατάλληλη στιγμή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας