Έκθεση πεπραγμένων διδακτικής επίσκεψης του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής στη Ρουμανία.

Η ελληνική αντιπροσωπία, αποτελούμενη από τρεις συνοδούς-καθηγητές και επτά μαθητές του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής, έφτασε στην πόλη Giurgiu της Ρουμανίας , το απόγευμα της Κυριακής 30/4/2017.

Τη Δευτέρα 1/5, όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές συμμετείχαν σε εργαστήριο ανακύκλωσης υφασμάτων σε πολιτιστικό κέντρο, στο γειτονικό χωριό Malu. Συγκεκριμένα διακόσμησαν πάνινες τσάντες και παρατέθηκε μπουφές με τοπικές λιχουδιές της περιοχής από το συντονιστικό σχολείο ενώ ακολούθησε και εκδήλωση στο πνευματικό κέντρο με παραδοσιακούς χορούς και χορωδίες.
Την Τρίτη 2/5 ακολούθησε υποδοχή των αντιπροσωπιών στο ρουμανικό σχολείο και εργαστήριο κατασκευής σκηνικών για τα θεατρικά έργα που είχαν προετοιμάσει οι αποστολές. Οι μαθητές έκοψαν, συναρμολόγησαν, έβαψαν, ζωγράφισαν, χρησιμοποιώντας κυρίως χαρτί και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά ως πρώτη ύλη. Κοινός θεματικός άξονας σε όλα τα θεατρικά έργα ήταν η οικολογική ευαισθησία.

Την Τετάρτη 3/5 επισκεφθήκαμε το Βουκουρέστι και ξεναγηθήκαμε στα σημαντικότερα αξιοθέατα (Πάρκο του Καρόλου, Παλάτι του Λαού, Ιστορικό κέντρο). Οι μαθητές κατασκεύασαν υφασμάτινα ζωάκια στο Μουσείο του Ρουμάνου χωρικού, ακολουθώντας τις οδηγίες του ιθύνοντος για το εργαστήριο, ενώ οι καθηγητές ξεναγήθηκαν σε Μουσείο με αντιπροσωπευτικά δείγματα ρουμανικής αρχιτεκτονικής.
Την Πέμπτη 4/5 πραγματοποιήθηκαν πρόβες το πρωί, ενώ το απόγευμα παρουσιάστηκαν τα θεατρικά έργα που είχε ετοιμάσει το κάθε σχολείο. Η ελληνική συμμετοχή ήταν μια δραματοποιημένη εκδοχή του μύθου του Ερυσίχθονα.

Πρόκειται για έναν Θεσσαλό βασιλιά, του οποίου η απληστία και η αδιαφορία για το φυσικό περιβάλλον τον οδηγούν σε ύβρη. Εξαιτίας αυτής, η θεά Δήμητρα τον καταδικάζει στο αιώνιο μαρτύριο της πείνας. Το τέλος του είναι αληθινά τραγικό: αφού πουλήσει επανειλημμένα την κόρη του, καταλήγει να καταβροχθίσει ο ίδιος τις σάρκες του. Το μήνυμα του μύθου είναι απολύτως σαφές: επιβάλλεται να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε ως άλλοι Ερυσίχθονες, αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε για το φυσικό περιβάλλον.
Ανάμεσα στις σχολικές παραστάσεις παρουσιάστηκαν μοντέρνοι και παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από τους μαθητές του ρουμανικού σχολείου.

Την Παρασκευή 5/5 έγινε μια αποτίμηση του όλου προγράμματος, συζητήθηκαν οι εναπομείνασες εκκρεμότητες και ακολούθησε επίσκεψη στο πολύ ενδιαφέρον τοπικό Μουσείο. Το αποχαιρετιστήριο πάρτυ περιλάμβανε τοπικούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και εκλεκτά χειροποίητα εδέσματα από τους οικοδεσπότες μας.
Η φιλοξενία ήταν πραγματικά εγκάρδια και θερμή. Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά σε όλα τα εργαστήρια, εκφράστηκαν μέσω των θεατρικών παραστάσεων, αυτενέργησαν, αλληλεπίδρασαν. Θεωρούμε πως ήταν μια άκρως επιτυχημένη επίσκεψη.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας