E.A.Σ. Ροδόπης- Η αρχή του τέλους της γεωργίας στην Ροδόπη;

Τα τελευταία χρόνια μας έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως για την τραγική οικονομική κατάσταση των κατοίκων του νομού Ροδόπης φταίει αποκλειστικά το μνημόνιο. Ισχύει στο ακέραιο αυτή η εντύπωση ή μήπως τα μνημονικά χρόνια , απλά έβαλαν ταφόπλακα σε έναν νομό ο οποίος βρισκόταν στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης;

Γιατί τι διαθέτει ή διέθετε η Ροδόπη από το 2000 και μετά; Πρωτογενή , δευτερογενή ή τριτογενή τομέα; Δυστυχώς τίποτα απ όλα αυτά.  Υποδομές; σχεδόν καμία…εκτός από την Εγνατία οδό η οποία βρισκόταν υπό κατασκευή.  Όλα τα υπόλοιπα ήταν υπό μελέτη….και μια και δυο και δεκαδύο φορές. Κλασσική περίπτωση το νοσοκομείο Κομοτηνής…το οποίο το πρωί το μελετούσαν το βράδυ “γκρεμιζόταν”…και τον επόμενο χρόνο…φτου και από την αρχή.

Θα ανοίξω μια  άσχετη παρένθεση με το θέμα εδώ, για να σας πω πως σήμερα έπεσε στα χέρια μου ένα προεκλογικό φυλλάδιο του Κώστα Κατσιμίγα  όταν κατέβαινε ως υποψήφιος στις νομαρχιακές εκλογές του 2006 (δεν υπήρχαν περιφέρειες τότε) υπό τον Αρη Γιαννακίδη. Το συνέκρινα με το σημερινό του πρόγραμμα ,όπως το παρουσίασε ο ίδιος κατά την ανακοίνωση του συνδυασμού του , για την κατάκτηση της θέσης του περιφερειάρχη ΑΜΘ.  Ίσως να μην το πιστεύετε…αλλά τα δύο προγράμματα που απέχουν 13 χρόνια μεταξύ τους…είναι   σχεδόν ίδια κατά ποσοστό 80%. Τι σημαίνει αυτό; Πως όλα έμεναν στα λόγια…και από έργα μηδέν εις το πηλίκο.   Κλείνει η παρένθεση.

Η Ροδόπη ως κατ εξοχή αγροτικός νομός ,στήριζε την οικονομία της κατά ένα μεγάλο μέρος στην γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή. Κύριο πρόβλημά της , η έλλειψη νερού το καλοκαίρι και οι πλημμύρες τον χειμώνα . Τα δυο φράγματα που υποτίθεται θα έδιναν λύση ανύπαρκτα. Το φράγμα του Ιασίου (που θα άρδευε την ανατολική πεδιάδα της Ροδόπης)αν και είχε αρχίσει να κατασκευάζεται αρχές της δεκαετίας του 80…παρέμενε ημιτελές (θα ολοκληρωθεί φέτος…μετά από 40 χρόνια κατασκευής!) , ενώ το φράγμα Ιάσμου μελετούταν για πρωτη φορά (αφού θα ακολουθούσε και άλλη μελέτη αργότερα). Πηγή νερού για τους αγρότες οι γεωτρήσεις…οι οποίες όπως ήταν φυσικό λόγω υπεράντλησης , από ένα σημείο και μετά έβγαζαν υφάλμυρα ύδατα. Αυτά εν ολίγοις όσο αφορά τις υποδομές.

Ας πάμε όμως στον κύριο συνεταιριστικο φορέα των αγροτών…την ΕΑΣ Ροδόπης…της οποίας σήμερα η περιουσία βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών. Τι συνέβει και αυτή η κραταιά ένωση κατέρρευσε; Ποιος της έδωσε το τελειωτικό κτύπημα;   Ψάχνω και βρίσκω το πόρισμα του οικονομικού ελέγχου της οικονομικής επιθεώρησης του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης με ημερομηνία 17/12/2008.

Ζημιογόνες όλες οι χρονιές  που εξέτασε ο έλεγχος….και πάω παρακάτω…στις παρατηρήσεις ….και πού πάνω πέφτω? Σε Μ.Κ.Ο η οποία φέσωσε την ΕΑΣ.

 

  Η γνωστή ΜΚΟ Αλληλεγγύη- μέσω της εταιρίας STAR ΔΙΑΝΟΜΩΝ ΕΠΕ -στην οποία έγινε πώληση σιτηρών και ζυμαρικών χωρίς να της ζητηθεί εγγυητική επιστολή….με αποτέλεσμα η ΕΑΣ Ροδόπης να μην πληρωθεί και να προσφύγει στα δικαστήρια.
Η ΕΑΣ έπνεε τα λοίσθια , οι συσσωρευμένες οικονομικές ζημιές, η έλλειψη ρευστότητας και η οικονομική της χώρας της εδωσαν τα τελειωτικό κτύπημα.
Οι αγρότες της Ροδόπης έμειναν ως άτομα να διαπραγματεύονται πλέον με τους εμπόρους- ότι και να σημαίνει αυτό στην τιμή της παραγωγής τους- και ακάλυπτοι όσο αφορά την προμήθεια πρώτων υλών και γεωργικών εφοδίων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας