Το πρόγραμμα της Κοινωνίας των πολιτών για την τοπική οικονομική ανάπτυξη

Η «Κοινωνία Πολιτών» συνεχίζει την πορεία της και απευθύνει κάλεσμα στον λαό του Δήμου Κομοτηνής να συμπορευτεί για μια ακόμη αυτοδιοικητική περίοδο μαζί της, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η σταθερή πορεία ανάπτυξης του Δήμου μας. Μια πορεία που βασίζεται σε μεθοδική δουλειά, ρεαλιστικούς, αλλά, ταυτόχρονα, ουσιαστικά αναπτυξιακούς στόχους με επίκεντρο τον πολίτη.
Έτσι, στον τομέα της αναπτυξιακής πολιτικής, οι θέσεις, ο σχεδιασμός μας και οι στρατηγικοί μας στόχοι δεν περιορίζονται μόνο σε έργα υποδομής, όσο αναγκαία και αν είναι αυτά για την ενίσχυση της πορείας προόδου ενός τόπου.
Για παράδειγμα, συζητούνται έντονα σε θεωρητικό επίπεδο τα ζητήματα που άπτονται της τουριστικής αναβάθμισης του Φαναρίου. Εμείς ανταπαντούμε σε όλα αυτά τα θέματα που τίθενται, διά των πράξεών μας. Εκτελώντας το μεγάλο έργο του Βιολογικού καθαρισμού του Φαναρίου δημιουργούμε μια υποδομή, που όχι μόνο επιλύει το πρόβλημα των παράκτιων οικισμών, αλλά, ταυτόχρονα, «επιδοτεί» έμμεσα πιθανούς επενδυτές για την περιοχή, που θα θελήσουν να κατασκευάσουν νέες ξενοδοχειακές μονάδες, απαλλάσσοντας τους από κόστη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και παρέχοντάς τους μια ελκυστική ως προς τις κύριες υποδομές της περιοχή προς αξιοποίηση. Ενώ την ίδια στιγμή, το σπουδαίο έργο της υδροδότησης των παράκτιων οικισμών μας συμβάλλει σημαντικά στην ελκυστικότητα της περιοχής, συμβάλλοντας στην επίλυση ενός προβλήματος πολλών δεκαετιών. Επίσης, μέσα από πολιτικές μας παρεμβάσεις, αλλά και με τη συνδρομή των υπηρεσιών του Δήμου, προχωράει το έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του Φαναρίου από την ΕΤΑΔ.
Δε σταματάμε όμως εδώ:
• Κι εμείς με τη σειρά μας δίνουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη, με αιχμή του δόρατος την παραλιακή ζώνη, αλλά και την ίδια την πόλη της Κομοτηνής, μέσα από τα έργα ανάπλασης του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης, που ήδη υλοποιούνται και στη νέα θητεία επεκτείνονται.
• Αναπτύσσουμε και αξιοποιούμε σύγχρονα μέσα προβολής και δικτύωσης, σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς της πόλης, προσφέροντας περισσότερα εργαλεία στους επαγγελματίες της περιοχής, που με τη σειρά τους θα κληθούν να συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια.
• Εξάλλου, η επιχειρηματικότητα παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τον θεσμικό ρόλο του Δήμου. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα με έργα υποδομής, κοινές δράσεις, καθώς και με την παροχή όποιας βοήθειας μας ζητηθεί από τους επαγγελματικούς φορείς. Όπως αποδείξαμε και με τη διαδικασία υιοθέτησης της πρόσφατης κανονιστικής απόφασης, δεν προβαίνουμε σε μονομερείς ενέργειες, αλλά βρισκόμαστε σε διαρκή διαβούλευση με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών, προκειμένου να βρίσκουμε κοινά αποδεκτές και βιώσιμες λύσεις. Ταυτόχρονα, αναζητούμε και υποβάλλουμε προτάσεις προς χρηματοδότηση σε οποιαδήποτε χρηματοδοτική ευκαιρία παρουσιάζεται προς ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.
• Η αξιοποίηση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας των εμβληματικών κτιρίων της πόλης, όπως η Τσανάκλειος και το Αρχοντικό Ταμαρέση (πρώην Δημοτική Βιβλιοθήκη) με ήδη εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και σχεδόν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, αποτελεί για μας αδιαπραγμάτευτο στόχο.
• Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η οποία θα μεταφερθεί στο ανακαινισμένο κτίριο της Τσανακλείου και θα επεκτείνει τη λειτουργία της και τη δραστηριότητά της, προκειμένου να αποτελέσει τοπόσημο για την πόλη. Επιπρόσθετα, θεωρούμε μείζονος σημασίας και αξίας το γεγονός ότι η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη θα λειτουργήσει στον ιστορικό πυρήνα της πόλης, τα έργα ανάπλασης του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει και θα αναδείξουν την πολιτιστική και ιστορική φυσιογνωμία της πόλης, που για δεκαετίες είχε παραμείνει στο παρασκήνιο.
• Επεκτείνουμε τη συνεργασία με τους φορείς της περιοχής μας -και ιδιαίτερα με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης- προκειμένου να υλοποιήσουμε έργα και δράσεις, ολοκληρωμένα και με επιστημονικό υπόβαθρο και να καταστήσουμε, έτσι, γνωστή την ιστορία και την παράδοση της περιοχής, πρώτα από όλα στους συμπολίτες μας, αλλά και στους επισκέπτες μας.
• Καθορίζουμε, για πρώτη φορά, στο σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου, την οργάνωση των χρήσεων γης μέσω της εκπόνησης Τοπικού Χωρικού Σχεδίου αίροντας τους περιορισμούς και τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος. Σε συνδυασμό με τη δρομολογημένη εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) δημιουργούμε τις απαραίτητες συνθήκες ενιαίου σχεδιασμού για την ολοκληρωμένη και ισορροπημένη χωρική ανάπτυξη στην περιοχή του Δήμου Κομοτηνής.
• Παράλληλα με τις παρεμβάσεις μας στον τομέα του τουρισμού, σχεδιάζουμε και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της περιοχής, με στοχευμένες ενέργειες, εναρμονισμένες πάντα με τις δυνατότητες που μας παρέχονται από τον θεσμικό μας ρόλο και παρά τη δυσκαμψία του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Βελτιώνουμε την πρόσβαση στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Έχουμε ήδη ξεκινήσει την προεργασία για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου του Μητρικού και τα επόμενα χρόνια προχωράμε σε πρωτοβουλίες για την αξιοποίησή τους προς όφελος των αγροτών της περιοχής, ενώ εισάγουμε πιλοτικά τη γεωργία ακριβείας στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Ο διαρκής εκσυγχρονισμός και η λειτουργία των δημοτικών σφαγείων προς όφελος των κτηνοτρόφων, των κρεοπωλών, αλλά και των καταναλωτών του Δήμου μας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας.

Συνεχίζουμε τη δουλειά μας με νέα ορμή, καινούριες ιδέες και πάνω από όλα με μεθοδικότητα και σταθερότητα. Αφήνουμε πίσω τις πρακτικές του παρελθόντος που είχαν επιβάλει στην πόλη μια σαθρή αναπτυξιακή πορεία με φτηνούς εντυπωσιασμούς, πρακτικές που σήμερα κάποιοι επαναφέρουν στη προσκήνιο ως καινοτόμες, χωρίς να εξηγούν πώς θα εξασφαλίσουν τους απαιτούμενους πόρους και τα μέσα υλοποίησης, επαναλαμβάνοντας για όλα την ίδια απάντηση: «από ευρωπαϊκά προγράμματα».
Εμείς απευθυνόμαστε στον δημότη μας με αποδεδειγμένο αίσθημα ευθύνης, απαλλαγμένοι από τις πρακτικές που στο παρελθόν τον είχαν χρεώσει και είχαν καταστήσει τον Δήμο Κομοτηνής αφερέγγυο.
Κοιτάμε μπροστά, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε στην πράξη τις δεσμεύσεις μας. Μαζί με τους συνδημότες μας θα συνεχίσουμε την πορεία προς το μέλλον. Μαζί τους θα φτιάξουμε την Κομοτηνή που μας αξίζει.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας