Ο ποταμός Κομψάτος και τα μυστήρια του

Aπεργία των δημοσιογράφων σήμερα…και όταν δεν έχω τι να κάνω…με πιάνει μια απίστευτη φαγούρα στο χέρι για γράψιμο. Και ξέρετε…όταν γράφω εγώ δεν είμαι και αγγελούδι…παρότι αξεσουάρ της καθημερινού μου ντυσίματος είναι και το φωτοστέφανο.
Το να ζεις βέβαια στη Ροδόπη και να ξέρεις ή να μαθαίνεις το τι συμβαίνει γύρω σου, δεν συνάδει με το φωτοστέφανο μια που πιθανότατα θα βγάζεις καπνούς σαν τον Εωσφόρο από το κεφάλι σου.
Αλήθεια πως θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε πως υπάρχει στην Ροδόπη ένα αμιγώς χριστιανικό χωρίο το οποίο αφανίζεται εδώ και αρκετά χρόνια… με την επιλογή και την υπογραφή της πολιτείας; Υπομονή όμως μέχρι το επόμενο άρθρο-ρεπορτάζ μου….σήμερα το μενού θα έχει μόνο τον ποταμό Κομψάτο.

Φθινόπωρο γαρ…και ήδη άρχισαν οι βροχές με ότι αυτό συνεπάγεται.
Όλοι οι Ροδοπίτες ξέρουμε το σημείο όπου έπεσε η γέφυρα, το ξέρει και το πανελλήνιο μια που τα ρεπορτάζ έπαιξαν σε όλα τα κανάλια. Δεν πιστεύω να διέφυγε την προσοχή κανενός η τεράστια κοίτη του ποταμού που τύφλα να έχει ο Αμαζόνιος μπροστά της… αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Όπως όλα τα ποτάμια σ όλο το σύγχρονο κόσμο, έτσι και ο Κομψάτος έχει οριοθετημένες όχθες, από το σημείο που εγκαταλείπει το βουνό και μετά…κατά σύμπτωση στο σημείο της γέφυρας.
Υπάρχουν εδώ και δεκαετίες δυο αναχώματα επί των πλευρών του ποταμού σε απόσταση 250-300 μέτρων το ένα από το άλλο, στην εσωτερική πλευρά των οποίων είναι σπαρμένες λεύκες για ενίσχυση της ανθεκτικότητας τους.
Αυτή τουλάχιστον είναι η όψη του ποταμού επί των σχεδίων … και στην καλύτερη των περιπτώσεων η όψη του ποταμού έως πριν 2-3 δεκαετίες.
Σήμερα όμως ο ποταμός έχει μια εντελώς διαφορετική μορφή…στην περιοχή που γινόταν οι αμμοληψίες η κοίτη του ποταμού είναι (για ευνόητους λόγους) πεντακάθαρη, ενώ λίγο παραπέρα η φύση και τα μπαζώματα έχουν μετατρέψει την κοίτη σε ημικαλλιεργημένη ζούγκλα.
Ερώτησεις…
1.Πόσες δεκαετίες έχει να καθαρισθεί η κοίτη του ποταμού και γιατί;
2.Πόσες φορές πλημμύρισε ο κάμπος του Ιασμου την τελευταία δεκαετία;
3.Η μέθοδος απόκτησης γης μέσω χρησικτησίας ισχύει και επί ποτάμιας κοίτης;
4. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ επιδοτεί τις καλλιέργειες εντός της κοίτης και αν ναι τι τίτλοι ιδιοκτησίας προσκομίζονται;
5.Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει τις καλλιέργειες εντός της κοίτης για καταστροφή από πλημμύρα;
και για τέλος μια ερώτηση για πολλή σκέψη…
Έχουν σχέση όλα τα παραπάνω με τον Καλλικράτη και την οριοθέτηση των δήμων που έγιναν μέσω αυτού…και γιατί δεν άλλαξε αυτός όταν οι συνθήκες το ευνοούσαν;

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας