Ολοκλήρωση της διαδικασίας διεθνούς βιβλίου προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς

Σε συνέχεια της από 6 Μαρτίου 2014 ανακοίνωσης της Τράπεζας Πειραιώς (εφεξής η «Τράπεζα Πειραιώς» ή η «Τράπεζα») σχετικά με την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών μέσω έκδοσης νέων κοινών ονομαστικών μετοχών με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων (η «Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου») και του ανοίγματος διεθνούς βιβλίου προσφορών στις 24 Μαρτίου 2014, η Τράπεζα ανακοινώνει ότι ολοκλήρωσε επιτυχώς τη διαδικασία βιβλίου προσφορών εκτός Ελλάδος, με τη συμμετοχή θεσμικών και άλλων ειδικών επενδυτών, έχοντας τοποθετήσει 1.029.411.764 νέες κοινές μετοχές στην τιμή των €1,70 ανά μετοχή, με συνολικό ύψος αντλούμενων κεφαλαίων €1,75 δισ. Σημειώνεται ότι η τιμή €1,70 αντιστοιχεί σε 114% ως προς τα ενσώματα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας ανά μετοχή κατά την 31.12.2013 pro-forma για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.
Οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις των κοινών και προνομιούχων μετόχων (οι «ΕΓΣ») που είναι προγραμματισμένες για την 28η Μαρτίου 2014, θα κληθούν να εγκρίνουν την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας.
Μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης από τις ΕΓΣ και με την επιφύλαξη της λήψης όλων των αναγκαίων κανονιστικών εγκρίσεων, θα προσφερθούν μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές έως 102.941.176 νέες κοινές μετοχές (10% των νέων μετοχών της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου), στην ίδια τιμή με την τιμή διάθεσης μετοχών στο διεθνές βιβλίο προσφορών. Ο αριθμός των μετοχών που θα διατεθούν τελικά στους επενδυτές του διεθνούς βιβλίου προσφορών θα μειωθεί ανάλογα ώστε να καταστεί δυνατή η διάθεση των μετοχών που θα καλυφθούν στο πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα. Τα συνολικά αντλούμενα κεφάλαια από το διεθνές βιβλίο προσφορών και την δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα ανέρχονται σε €1,75 δισ. και στα πλαίσια της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου θα εκδοθούν συνολικά 1.029.411.764 νέες κοινές μετοχές.
Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Deutsche Bank AG London Branch και Goldman Sachs International θα λειτουργήσουν από κοινού ως Διεθνείς Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Διεθνείς Διαχειριστές (Joint Bookrunners) και οι Mediobanca-Banca di Credito Finanziario S.p.A. και UBS Limited ως Συνδιαχειριστές (Joint Bookrunners) της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και η BNP PARIBAS ως Διεθνής Συνδιαχειριστής (Co-Lead Manager), πάντα σε σχέση με επενδυτές εκτός Ελλάδος.

Δήλωση Προέδρου Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα

Με αφορμή την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών του βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, 1,2 δισ. ευρώ της Alpha Bank και 1,75 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς και το γεγονός ότι προσφέρθηκαν συνολικά περίπου 5,5 δισ. ευρώ από τους ξένους επενδυτές, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας δήλωσε:
«Ευχαριστούμε τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για τη μεγάλη της ανταπόκριση και την εμπιστοσύνη που δείχνει στις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς, του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας. Συγχαίρουμε την Alpha Bank για την επίσης μεγάλη επιτυχία στη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Θεωρούμε ότι και οι δύο αυξήσεις είναι ιστορικής σημασίας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα συμβάλλουν σημαντικά στην προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας μας».

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας