Κάτω από τις 740 μονάδες για το Χρηματιστήριο

Σε πτωτική περιδίνηση δίχως τέλος βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχασε και τα επίπεδα των 740 μονάδων, ακολουθώντας το διεθνές sell off που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κοροναϊού σε όλο τον κόσμο και η αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις των μέτρων που λαμβάνονται στην πραγματική οικονομία.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 5,72% στις 724,64 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 49.6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 5,38% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.845,03 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 7,48% στις 577,52 μονάδες."Βουτιά" κάτω από τις 740 μονάδες για το Χρηματιστήριο

 

Από τα υψηλά των 948 μονάδων στις 24 Ιανουαρίου, το ΧΑ έχει χάσει πάνω από 10 δισ. στην κεφαλαιοποίησή του, έχοντας εισέλθει σε επικίνδυνα τεχνικά μονοπάτια. Η πτώση φαίνεται να μην έχει τέλος, καθώς το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι άκρως αρνητικό, λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κοροναϊού σε όλο τον κόσμο.

Πράγματι τα διεθνή χρηματιστήρια ολοκληρώνουν σήμερα τη χειρότερη εβδομάδα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Οι απώλειες στον γερμανικό DAX ξεπερνούν το 3,3%, ενώ εκείνες σε Λονδίνο, Μιλάνο και Μαδρίτη ξεπερνούν το 2,5%. Βουτιά άνω του 4% πραγματοποίησαν και οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, χτες,  εν μέσω ανησυχιών ότι ο κοροναϊός πιθανόν να εξαπλώνεται πλέον και στις ΗΠΑ, αλλά και στον απόηχο σειράς εκτιμήσεων από πλευράς εταιρειών και οικονομικών αναλυτών για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας.

Το μεγάλο πρόβλημα των αγορών είναι ότι κανείς δεν ξέρει πόσο θα εξαπλωθεί ο ιός ή πόσο σοβαρή θα γίνει η κατάσταση στις χώρες που έχουν ήδη πληγεί.  Μέχρι στιγμής, υπάρχουν ελάχιστα ή καθόλου άμεσα στοιχεία στα μακροοικονομικά δεδομένα για διατάραξη της παγκόσμιας παραγωγής, πέραν της εφοδιαστικής αλυσίδας που ήδη έχει πληγεί, ενώ οι φόβοι περί απομόνωσης του κόσμου και της μείωσης της κατανάλωσης έχουν ενταθεί.

Σε αυτό το περιβάλλον η εικόνα που εμφανίζει το ΧΑ είναι απογοητευτική, με σχεδόν 10 δισ. ευρώ να έχουν εξανεμιστεί από την κεφαλαιοποίηση των ελληνικών εισηγμένων από τα υψηλά του Ιανουαρίου. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε χαμηλά εννέα μηνών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση έχοντας καταγράψει βουτιά άνω του 30% από τα πρόσφατα υψηλά του.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο (-11,76%), η ΔΕΗ (-10,82%) και η Πειραιώς (-10,77%) καταγράφουν διψήφια ποσοστά πτώσης, με την ΓΕΚ Τέρνα να είναι στο -9,67%, και τις Εθνική, Alpha Bank και Eurobank να ακολουθούν με πτώση άνω του 8%. Η πτώση σε Ελλάκτωρ, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Μυτιληναίος και ΟΛΠ ξεπερνά το 7%, με τον ΑΔΜΗΕ να είναι στο -6,92%.

Η πτώση σε Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Coca Cola, Jumbo και ΕΥΔΑΠ ξεπερνά το 5%, ενώ άνω του -4% κινούνται οι ΟΠΑΠ, Φουρλής, Σαράντης και Titan. Στο -3,13% ο οτε

πηγη CAPITAL.GR

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας