Η Ζωή Γαβριηλίδου Υποψήφια Αντιπρύτανης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Την υποψηφιότητα της για τη θέση Αντιπρύτανη στις επερχόμενες Πρυτανικές εκλογές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στις 22 Μαίου εκδήλωσε η Κοσμήτορας Ζωή Γαβριηλίδου με επιστολή της προς τους συναδέλφους της στο Πανεπιστήμιο.

Παραθέτουμε παρακάτω την επιστολή της κας Γαβριηλίδου προς τα μέλη του ΔΠΘ.

Καλή Επιτυχία!!Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αναμένοντας και την επίσημη ανακήρυξη της υποψηφιότητάς μου από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, θα ήθελα να σας γνωρίσω πως αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για θέση Αντιπρύτανη στο Δ.Π.Θ..
Το Πανεπιστήμιο αποτελεί έναν ισχυρό θεσμό διαχείρισης της γνώσης είτε πρόκειται για παραγωγή γνώσης, δηλαδή έρευνα, είτε πρόκειται για αναπαραγωγή της γνώσης, δηλαδή διδασκαλία. Ο θεσμός αυτός διαμορφώνει αξίες και αντιλήψεις. Παράλληλα, κάθε πανεπιστήμιο χωριστά γεννά τις δικές του πρακτικές και αρθρώνει τον δικό του δημόσιο λόγο και από αυτές τις δύο παραμέτρους εντέλει αξιολογείται στη δημόσια σφαίρα.

Οι πρακτικές που υιοθέτησα κατά τη διάρκεια των δύο συνεχόμενων θητειών μου ως Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας αντανακλώνται στις διαδικασίες βάθυνσης της δημοκρατικής λειτουργίας του Τμήματος μου και ενίσχυσης της ακαδημαϊκότητας (λογοδοσία και διαφάνεια με απολογισμούς, πενταετείς στρατηγικούς σχεδιασμούς που επικυρώνονταν από τη συνέλευση, τυποποίηση των διαδικασιών προς διευκόλυνση του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών, δημιουργία νέων θεσμών όπως το colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας που φιλοξένησε διακεκριμένους επιστήμονες του κλάδου, διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, συνέργειες με την Τοπική Κοινωνία όπως ενδεικτικά η ίδρυση του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Κομοτηνής, συνεργασίες με το ΔΗΠΕΘΕ, αναγνωστικές εμψυχώσεις στη δημοτική βιβλιοθήκη, Λέσχες Ανάγνωσης σε ΚΑΠΗ κ.ά). Η ενίσχυση της ακαδημαϊκότητας αλλά και η απόκτηση ιδρυματικής κουλτούρας ήταν κύριο μέλημά μου και κατά την παρουσία μου στη Σύγκλητο. Παράλληλα ο δημόσιος λόγος μου είχε πάντα ως στόχο να αναδείξει το πώς ένα Τμήμα μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση θετικής εικόνας για όλο το Ίδρυμα.

Με τις ίδιες αξίες, πρακτικές και ύφος στον δημόσιο λόγο σκοπεύω να πορευτώ και τώρα, εφόσον το εκλογικό σώμα επιλέξει να με τιμήσει με την ψήφο του.

Γιατί μας αξίζει ένα πανεπιστήμιο ανοικτό, εξωστρεφές, με διεθνή παρουσία, δημοκρατικό, δημιουργικό, ευέλικτο, που να βοηθά τα τμήματα να εντάσσουν τις επί μέρους στρατηγικές τους σε μια σαφή ενιαία στρατηγική του Ιδρύματος, που να διαχέει την πληροφορία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που να αναδεικνύει και να ενισχύει τις καλές πρακτικές του εξαιρετικού προσωπικού που διαθέτει, που να στηρίζει την καινοτομία από όποια σχολή ή τμήμα και αν προέρχεται αυτή, που να δίνει κίνητρα αριστείας σε όλες τις κατηγορίες διδακτικού προσωπικού και στους φοιτητές, που να στέκεται εξίσου δίπλα στα ‘μικρά’ και τα ‘μεγάλα’ τμήματα με τη δέουσα προσοχή αναγνωρίζοντάς τα ως εξίσου σημαντικά, που να βοηθήσει τα τμήματα με μικρή ερευνητική εμπειρία να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον ‘θαυμαστό χώρο των ερευνητικών προγραμμάτων’ παρέχοντάς τους τεχνογνωσία, που να παράγει ανθρώπινο κεφάλαιο και προστιθέμενη αξία στην τοπική κοινωνία, στη χώρα και διεθνώς, που να κάνει το προσωπικό που εργάζεται σε αυτό να νιώθει ασφαλές και να αντλεί ικανοποίηση από τον εργασιακό του χώρο. Εν τέλει ένα πανεπιστήμιο για το οποίο όλοι να είμαστε περήφανοι, ένα πανεπιστήμιο-φάρο.

Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται:
– υπέρβαση των κληρονομημένων αντιθέσεων,
– υιοθέτηση νέων πρακτικών που θα οδηγήσουν, μεταξύ άλλων, το διδακτικό προσωπικό, τους φοιτητές και το διοικητικό προσωπικό να αποκτήσουν ιδρυματική ταυτότητα,
– εκφορά ενός θετικού, εξωστρεφούς δημόσιου λόγου που να προβάλει τα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου μας,
– ξεκάθαρο στίγμα αναφορικά με τους στόχους του Πανεπιστημίου και την ταυτότητά του και
– ανάλογες πρακτικές για την επίτευξή τους.

Αυτά που γράφω είναι, θεωρώ, τα αυτονόητα για ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο και θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για αυτά.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Θα ήταν τιμή για μένα, όσοι συμφωνούν με τις αρχές που περιέγραψα στο μήνυμα αυτό, και μοιράζονται μαζί μου το ίδιο όραμα να με στηρίξουν με την ψήφο τους. Και ας είναι το κείμενο αυτό κριτήριο για να αξιολογηθεί, στο τέλος της θητείας μου, εφόσον εκλεγώ, πόσο πιστά υπηρέτησα τις αρχές αυτές.

Θα είμαι πάντα ανοικτή στις καινοτόμες ιδέες, τις δημιουργικές προτάσεις και τις ξεχωριστές ανάγκες του καθενός, όπως το έπραξα ως τώρα από όποια θέση κατείχα.

Εύχομαι Καλή Επιτυχία σε όλους τους συναδέλφους που αποφάσισαν να εκτεθούν δημόσια και υπέβαλαν υποψηφιότητα για τη θέση του Πρύτανη ή του Αντιπρύτανη. Τον λόγο τώρα έχει το εκλογικό σώμα. Ας το εμπιστευτούμε.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς και ευχαριστίες εκ των προτέρων για τη στήριξη που θα θελήσετε να μου δώσετε.

Καθηγήτρια Ζωή Γαβριηλίδου

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας