“Ακαδημαϊκότητα, διεύρυνση και ανάπτυξη” οι στόχοι της νέας Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Συνάντηση γνωριμίας με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο κτίριο Διοίκησης της Πρυτανείας στην Κομοτηνή με τον Πρύτανη του Ιδρύματος, κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, και τους Αντιπρυτάνεις. Με την ευκαιρία της συνάντησης, ο κ. Πρύτανης μας παρουσίασε και επίσημα τους νέους Αντιπρυτάνεις του Ιδρύματος αλλά και τα “χαρτοφυλάκια” που τους έχουν ανατεθεί.

Παίρνοντας κατά το πρωτόκολλο πρώτος το λόγο ο κ. Πρύτανης, καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους σε αυτήν την πρώτη συνάντηση, μέσα από την οποία μας δόθηκε το στίγμα των πρώτων και βασικών στόχων που έχει θέσει ο ίδιος αλλά και οι συνεργάτες του για την ανάπτυξη και την προώθηση του Πανεπιστημίου.

Με το ξεκίνημα της θητείας, λοιπόν, της νέας διοίκησης και διανύοντας αυτήν τη μεταβατική περίοδο προσαρμογής που απαιτείται για την πλήρη ενημέρωση τόσο του Πρύτανη όσο και των νέων Αντιπρυτάνεων για τα τρέχοντα θέματα του Πανεπιστημίου, ο κ. Πρύτανης έκανε μια αναφορά στα προβλήματα και τις ταραχές που υπήρξαν τους περασμένους μήνες, τονίζοντας πως στόχος του είναι το Δημοκρίτειο να τα ξεπεράσει και στο επίκεντρο να βρεθούν θέματα ανάπτυξης της ακαδημαϊκότητας.

Τα Τμήματα του Πανεπιστημίου είναι εξαιρετικά και προσφέρουν έργο πολύ υψηλού επιπέδου, συμπλήρωση ο κ. Πολυχρονίδης. Ο ίδιος μιλώντας για τους στόχους που τίθενται, έκανε λόγο για ακαδημαϊκότητα και εξασφάλιση της εργασιακής ηρεμίας, έτσι ώστε όλα τα θέματα θα πρέπει να λύνονται και να αντιμετωπίζονται μέσα στο Πανεπιστήμιο. Επίσης, στόχος είναι η διεύρυνση του Πανεπιστημίου με νέα Τμήματα, για τα οποία όπως σχολίασε ο κ. Πρύτανης οι διαδικασίες “τρέχουν” και θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση το επόμενο διάστημα.

Μετά τον Πρύτανη, το λόγο έλαβαν και οι Αντιπρυτάνεις, ξεκινώντας από τον κ. Φώτιο Μάρη, που ανανέωσε τη θητεία του ως Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου. Ο κ. Μάρης τόνισε πως βασικός στόχος είναι ο Προγραμματισμός και η Ανάπτυξη, ώστε το Δημοκρίτειο να κάνει ισχυρά βήματα προόδου. Η αναπροσαρμογή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δημιουργεί ένα καινούριο πλαίσιο και σ΄ αυτό πρέπει να βρούμε ρόλο και βηματισμό.

Η Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, κα. Μαρία Μιχαλοπούλου, υπογράμμισε πως τα επόμενα χρόνια θα κληθούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον, όπου θα πρέπει να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες και οι ικανότητες των Καθηγητών του Πανεπιστημίου, όσον αφορά ακαδημαϊκές δράσεις και δομές, που έχει ανάγκη το Πανεπιστήμιο αλλά και τις οποίες θα μπορέσει να καλύψει.

Η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, κα. Γαβριηλίδου Ζωή, παίρνοντας το λόγο, μας παρουσίασε ως έναν από τους βασικούς της στόχους τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την έρευνα για την ανάπτυξη της κάθε κοινωνίας και κυρίως την κοινωνική συνοχή. Επίσης, μεγάλη έμφαση θα δώσει η κα. Γαβριηλίδου, όπως επισήμανε η ίδια, στην επιτυχή ολοκλήρωση της πιστοποίησης, μέσω της ΜΟΔΙΠ (Μονάδα Διασφάλισης της Ποιότητας) του Πανεπιστημίου, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.

Πολύ σημαντικό και θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα είναι η έμφαση που προτίθεται να δώσει η νέα Διοίκηση στην προσβασιμότητα στις Δομές του Πανεπιστημίου, όλων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και των ατόμων με ιδιαίτερες μαθησιακές δυσκολίες, με στόχο το Δημοκρίτειο να γίνει ένα Πανεπιστήμιο που οι δομές του στο μεγαλύτερο ποσοστό τους να είναι προσβάσιμες σε όλους.

Τέλος, ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, κ. Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλος, υπογράμμισε πως σήμερα το Δημοκρίτειο στις διοικητικές του δομές είναι υποστελεχωμένο, γι΄ αυτό και ένας ακόμα στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να ολοκληρωθεί μια αναδιάρθρωση των διοικητικών δομών και αμέσως μετά να αναβαθμιστεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, κάτι που θα δημιουργήσει πολλές συνέργειες και θα διευκολύνει το έργο των υπαλλήλων του Ιδρύματος. Ακόμη, επιθυμία της διοίκησης αποτελεί η αναβάθμιση των χώρων εργασίας, ώστε το Δημοκρίτειο να καταστεί ένας ελκυστικός προορισμός για μετατάξεις από τον Δημόσιο Τομέα. Το ΔΠΘ θα πρέπει να γίνει ένας προορισμός για νέους υπαλλήλους.

Τέλος, ο κ. Σανδαλτζόπουλος αναφέρθηκε και στη δημιουργία του Εσωτερικού Κανονισμού, ενός θεσμικού πλαισίου που θα διασφαλίζει την ακαδημαϊκότητα, δίνοντας έμφαση στην ελευθερία έκφρασης, στη διαφάνεια και στις δημοκρατικές αρχές σε όλα τα επίπεδα.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας