Όλα της Περιφέρειας δύσκολα!

Οι συζητήσεις τις τελευταίες εβδομάδες στο Νομό Ροδόπης επικεντρώνονται στην αυτοδιοίκηση τόσο πρώτου όσο και δεύτερου βαθμού, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενα άρθρα μας. Και ενώ ο Δήμος Κομοτηνής τραβάει τα βλέμματα τις τελευταίες μέρες, εμένα συνεχίζει να με απασχολεί η Περιφέρεια ΑΜΘ, θέμα για το οποίο σας ξαναέγραψα μερικά πράγματα.

Ας ξεκινήσουμε με την παράταξη της Περιφερειακής Αναγέννησης και πάλι. Η αλήθεια είναι πως αυτά που άκουσα τις τελευταίες μέρες επικεντρώνονταν στους νυν Αντιπεριφερειάρχες και στο ρόλο που θα παίξουν στις επερχόμενες εκλογές. Είναι γνωστό άλλωστε πως κάποιοι από αυτούς έχουν αντιταχθεί εμφανώς προς τον Χρήστο Μέτιο. Γεγονός όμως  είναι πως ο Περιφερειάρχης φαίνεται πως θα είναι η καθαρή επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Περιφέρεια ΑΜΘ και πως όποια άλλη συζήτηση θεωρείται αβάσιμη.

Και μέσα στο κλίμα “κάθαρσης” που επιτελείται στη Νέα Δημοκρατία, θυμίζω και τα στελέχη στην Ήπειρο που αντιτάχθηκαν στην επιλογή του Προέδρου και διεγράφησαν από το κόμμα. Άλλωστε, είναι γνωστό πως ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως περιμένει από τα στελέχη να στηρίξουν τις επιλογές του και πως δεν θα “κάνει τα στραβά μάτια” σε όσους αντιταχθούν. Άρα, προκειμένου να ρισκάρουν κάποιοι τη θέση τους, ίσως να κατεβάσουν το κεφάλι και να στηρίξουν την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τώρα για κάποιους που έβαλαν το κεφάλι τους πολύ κοντά στον τορβά, δεν ξέρω αν υπάρχει γυρισμός.

Αλήθεια, με τον Μαρκόπουλο τι γίνεται; Ξανά απουσία χθες από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Εντάξει, δεν είναι εκλεγμένος ούτε προσμετράτε η απουσία, όμως δεν υποχρεούται αλήθεια με κάποιο τρόπο ως Αντιπεριφερειάρχης να παρίσταται; Ή μήπως τα παράτησε και δεν μας το λένε; Πάντως, οι “μπιχτές” χθες για τον ίδιο έδιναν και έπαιρναν τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τη συμπολίτευση. Νομίζω πως πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει μαζί του και με ποιανού το μέρος θα πάει τελικά. Αυτό που αποτελεί γεγονός σε τελική ανάλυση είναι πως είναι αντίθετος με τον Χρήστο Μέτιο και κατά συνέπεια και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κι όταν σε λίγο διάστημα δοθούν και επίσημα τα χρίσματα σε όλους τους Περιφερειάρχες θα πρέπει να γίνει αυτό το “δυνατό” ξεκαθάρισμα στην Περιφερειακή Αναγέννηση και να αποφασίσει ο επικεφαλής ποιους θα κρατήσει (και ποιοι θα τον στηρίξουν στην τελική) και ποιους θα απομακρύνει.

Τώρα όσον αφορά την παράταξη της Κοινωνικής Συμμαχίας, εκεί η οθόνη θολώνει. Κι αυτό γιατί δεν γνωρίζουμε ακόμα (ίσως ούτε και οι ίδιοι;) αν παραμείνει επικεφαλής ο Φώτης Καραλίδης, για τον οποίο κυκλοφορεί η φήμη ότι θα στελεχώσει το “πράσινο” ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών στην Ξάνθη. Όμως, σαφής διάδοχος του μέσα στην παράταξη δεν υπάρχει. Κι αυτό μας οδηγεί σε ένα πρόσωπο – έκπληξη, που δεν είναι τώρα στο προσκήνιο, αλλά ίσως αποτελέσει την επιλογή του κόμματος.

Και για να προλάβω κάποιους, δεν νομίζω πως αυτό το πρόσωπο θα είναι ο πρώην Υπουργός Γιώργος Πεταλωτής, αφού και ο ίδιος δεν φαίνεται να δείχνει ενδιαφέρον για την Περιφέρεια, αλλά δεν νομίζω κιόλας ότι θα μπορέσει να κερδίσει την καρέκλα έναντι στον Χρήστο Μέτιο. Οπότε περιμένουμε να δούμε σε ποιο πρόσωπο που δεν έχει εμπλακεί εμφανώς κατά πάσα πιθανότητα με την Περιφέρεια θα δοθεί το χρίσμα για να ηγηθεί της Κοινωνικής Συμμαχίας, αν όντως τελικά αποσυρθεί ο Φώτης Καραλίδης.

Γ.Μ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας