Ως το παλιό που έγινε νέο, παρομοιάζει η Κοινωνία των Πολιτών ,τον Α.Γραβάνη

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις ανακοινώσεις του υποψήφιου δημάρχου Κομοτηνής κ. Αντώνη Γραβάνη να παρουσιάζει τις προτάσεις του προγράμματος της παράταξης του, υποσχόμενος να λύσει σχεδόν όλα τα προβλήματα του δήμου από τα μικρότερα ως τα μεγαλύτερα. Αυτό που απουσιάζει και έχει μεγάλο ενδιαφέρον από όλες τις παραπάνω  προτάσεις είναι το κόστος. Πόσο τελικά θα μας κοστίσουν όλα αυτά που υπόσχεται ότι θα κάνει η παράταξη του και κυρίως από θα βρεθούν όλα αυτοί οι πόροι αφού μάλλον το παραμύθι με την κάνουλα των ευρωπαϊκών χρημάτων, που προσφεύγουν με ευκολία οι υποψήφιοι …μάλλον δεν έχει δράκο. Θα περίμενε κανείς λόγω της επαγγελματικής του ενασχόλησης ως σύμβουλος επιχειρήσεων, αλλά κυρίως λόγω της αυτοδιοικητικής εμπειρίας, ως ένα από τα βασικά στελέχη της διοίκησης Κοτσάκη (2007-2011), διατελώντας αντιδήμαρχος οικονομικών  τη διετία 2009-2010 να είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα τον απασχολούσαν κατά τη κατάρτιση του προγράμματος του, αλλά δυστυχώς οι οικονομικές προβλέψεις ή έστω οι πηγές χρηματοδότησης για το «ΣΟΚ ανάπτυξης» που υπόσχεται απουσιάζουν παντελώς.

Μάλλον και αυτή τη φορά ο κ. Γραβάνης αντιμετωπίζει τα οικονομικά με την ίδια ελαφρότητα που τα αντιμετώπισε και κατά τη θητεία του ως αντιδήμαρχος οικονομικών παραδίδοντας με τις επιλογές  το δήμο στη χειρότερη οικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών .  Ας θυμηθούμε τα κυριότερα «επιτεύγματά» του. Στο τέλος της θητείας του, το 2010 ο δήμος Κομοτηνής εμφάνισε ζημίες σχεδόν 6,5 εκατομμύρια ευρώ (την χειρότερη απόδοση την τελευταία εικοσαετία), αυξημένες κατά 3 εκατομμύρια από το 2009, ενώ οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές ανερχόταν στα 5,2 εκατομμύρια. Επιπλέον ο δήμος συνέχισε και το 2010 να αποπληρώνει το δάνειο 5 εκατομμυρίων Ευρώ που πήρε εν μέσω κρίσης, παρά τις κρατικές επιχορηγήσεις 14 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά δηλαδή ο δήμος είχε υποχρεώσεις και ζημιές 16,5 σχεδόν εκατομμύρια ευρώ και στα ταμεία του για  την αποπληρωμή όλων αυτών  830 χιλιάδες ευρώ, από 3,6 εκατομμύρια ευρώ το 2009.

  Αποτελέσματα Ισολογισμών Δάνεια Υποχρεώσεις σε προμηθευτές Διαθέσιμα
2009 – 3,2 εκ. Ευρώ 5 εκ. Ευρώ 3,6 εκ. Ευρώ 3,6 εκ. Ευρώ
2010 – 6,5 εκ. Ευρώ 4,7 εκ. Ευρώ 5,2 εκ. Ευρώ 0,8 εκ. Ευρώ
  – 3,3 εκ. Ευρώ – 0,3 εκ. Ευρώ + 1,6 εκ. Ευρώ – 2,8 εκ. Ευρώ

 

Ας μας εξηγήσει κάποιος πως γίνεται ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου το 2010 να μειώνονται κατά 2,8 εκατομμύρια ευρώ το 2010 αποπληρώνοντας λογικά υποχρεώσεις σε προμηθευτές και την τοπική , αυτές τελικά να αυξάνονται κατά 1,6 εκατομμύρια ευρώ κατά την ίδια χρονική περίοδο!!

Αποτέλεσμα όλων αυτών, ο δήμος  να φορτωθεί με την υποχρέωση καταβολής 500 χιλ. ευρώ ετησίως για την αποπληρωμή του δανείου και να μην μπορεί τα επόμενα χρόνια  να πληρώσει τους προμηθευτές του, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από την τοπική αγορά. Κατάφερε ακόμα να μπει μέχρι και στο «Τειρεσία». Και όλα αυτά με τι απτά αποτέλεσμα; Τι έγινε το τελευταίο χρόνο της θητείας Κοτσάκη  στην πόλη μας που να θυμάται κανείς και να δικαιολογεί όλα αυτά τα χρήματα;

Με την ίδια οικονομική απόδοση, με μικρότερες κρατικές επιχορηγήσεις , δε θα χρειαστούν πάνω από δύο χρόνια για το κ. Γραβάνη  για να αναλώσει το περιβόητο αποθεματικό των 9 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ερώτημα που θα πρέπει να μας απαντήσει ο κ. Γραβάνης λοιπόν είναι πως σκοπεύει να υλοποιήσει αυτά που υπόσχεται; Θα υποθηκεύσει για ακόμα μια φορά το οικονομικό μέλλον του δήμου, ρισκάροντας τη σταθερά ανοδική προοπτική  φορτώνοντας τον με αχρείαστες οικονομικές υποχρεώσεις υπηρετώντας το «αναπτυξιακό»   του όραμα ή θα ξαναγυρίσουμε ξανά στις εποχές της ανυποληψίας του δήμου;

Αν λάβει κανείς υπόψη τα δείγματα γραφής του τότε τα ερώτημα μάλλον έχει ήδη απαντηθεί…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας