Χρ. Μέτιος: Η ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής θα αποδυναμώσει το ΔΠΘ

Διευρυμένη σύσκεψη φορέων υπό τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018, προκειμένου να συζητηθούν τα ζητήματα της ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής και της συγχώνευσης του ΤΕΙ ΑΜΘ με εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.

Στην αρχή της συνεδρίασης, που διήρκησε πάνω από δύο ώρες, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ αναφέρθηκε σύντομα και στα δύο ζητήματα, προτού δώσει το λόγο στους παρευρισκόμενους, τονίζοντας πως η ίδρυση μιας 4ης Νομικής Σχολής θα αποδυναμώσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Αναφορικά με το ΤΕΙ ΑΜΘ, θέση του κ. Μέτιου φαίνεται πως αποτελεί η ενδεχόμενη ένωση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και όχι με ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.

Γι΄ αυτό και προτάθηκε να συσταθεί μία επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τα πλεονεκτήματα που θα υπάρξουν από μια πιθανή ένωση του ΔΠΘ με το ΤΕΙ ΑΜΘ. Η σύσταση δε αυτής της επιτροπής φαίνεται να αποκτά θετικό πρόσημο και στα μάτια των Πρυτανικών αρχών τόσο του ΔΠΘ όσο και του ΤΕΙ ΑΜΘ και του Πρύτανη του, κ. Δ. Μπαντέκα.

Ο Πρυτανεύων του ΔΠΘ, κ. Σταύρος Τουλουπίδης, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τη συνάντηση του με τον Υπουργό Παιδείας, κ. Γαβρόγλου, και τις απαντήσεις του τελευταίου σχετικά με τα παραπάνω θέματα. Στόχος, λοιπόν, του Υπουργού φαίνεται πως δεν αποτελεί η αύξηση των εισακτέων και η τοποθέτηση τους σε μια τέταρτη Νομική Σχολή, αλλά η αναπροσαρμογή του αριθμού των εισακτέων και η δυνατότητα να κατανεμηθούν όχι σε τρεις αλλά σε τέσσερεις σχολές, ενέργεια η οποία προφανώς θα αποδυναμώσει τη Νομική Σχολή του ΔΠΘ. Στη θέση αυτή του Υπουργού Παιδείας ο Πρυτανεύων Σταύρος Τουλουπίδης τόνισε πως δεν κρίνεται απαραίτητη η αποσυμφόρηση των αμφιθεάτρων της Νομικής Σχολής, αφού το ΔΠΘ διαθέτει επαρκείς εγκαταστάσεις και μέλη ΔΕΠ για να ανταποκριθεί επαρκώς στον αριθμό των φοιτητών, όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και τόσα χρόνια.

Σχετικά με τις μετακινήσεις των μελών ΔΕΠ από  ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα σε κάποιο άλλο, μετά την πάροδο ενεργούς διδακτικής 15ετίας, ζήτημα το οποίο υπήρξε πόλος αντιδικιών στη σημερινή σύσκεψη, το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται πως προωθεί νομοθετική ρύθμιση, απροσδιόριστου, μέχρι στιγμής, περιεχομένου.

Αναφορικά με το ΤΕΙ ΑΜΘ, ο κ. Τουλουπίδης συμφωνεί κι αυτός πως η μόνη ρεαλιστική λύση στο ζήτημα αυτό είναι η ένωση του με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.  Στο τέλος της εισήγησης του, ο Πρυτανεύων ενημέρωσε το ακροατήριο για την επόμενη σύσκεψη του με τον Υπουργό Παιδείας στις αρχές Μαρτίου.

Ο Πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ, κ. Δημήτρης Μπαντέκας, φαίνεται πως είναι θετικός σε ενδεχόμενη ένωση με το ΔΠΘ, καθώς δεν επιθυμεί το ΤΕΙ ΑΜΘ να γίνει «παράρτημα της Θεσσαλονίκης». Παρ’ όλα αυτά, δήλωσε πως θα υπάρξει διάλογος και με τα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, αφού μέχρι στιγμής ούτε το ΔΠΘ δεν έχει αποδώσει συγκεκριμένη πρόταση για τη συγχώνευση. Ο κ. Μπαντέκας είναι θετικός, όπως δήλωσε, στην εξέταση, μέσω της επιτροπής που αναφέρθηκε παραπάνω, των πλεονεκτημάτων πιθανής συνένωσης του ΤΕΙ ΑΜΘ με το Δημοκρίτειο.

Παρόντες στη σημερινή σύσκεψη ήταν ο Βουλευτής Έβρου, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, και οι Βουλευτές Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης και Χαρά Κεφαλίδου, ενώ απουσίαζαν οι τρεις Βουλευτές του Νομού Ροδόπης. Οι τρεις παρόντες Βουλευτές εξέφρασαν έντονα τη δυσαρέσκεια τους, καθώς στη συνάντηση του Υπουργού με τις Πρυτανικές αρχές την περασμένη εβδομάδα δεν κλήθηκε κανείς άλλος Βουλευτής, πέρα των Βουλευτών του κυβερνόντος κόμματος.

Η κα. Κεφαλίδου, με ιδιαιτέρως ανεβασμένους τόνους,  έκανε λόγο για παραμέληση του Νομού Δράμας σε γενικότερο επίπεδο και αναφέρθηκε στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ, τα οποία θα πρέπει να βρει η Κυβέρνηση έναν τρόπο να  εξισώσει με τις ανάγκες της αγοράς. Σχετικά με την ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής, η Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναρωτήθηκε μόνο ποιο είναι το κριτήριο για την ίδρυση νέας σχολής και δεν έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα. Αυτό δε που φαίνεται να την απασχόλησε περισσότερο ήταν η μοίρα του ΤΕΙ Οινολογίας στη Δράμα, ενώ χαρακτήρισε το διαχωρισμό ΑΕΙ-ΤΕΙ «απαρχαιωμένο».

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Έβρου, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, ήταν ιδιαιτέρως ανήσυχος για την πορεία του Δημοκριτείου από την ενδεχόμενη ίδρυση μίας ακόμη Νομικής Σχολής και  κάλεσε τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ να υπερασπιστούν το Πανεπιστήμιο. Ο κ. Δημοσχάκης τόνισε πως η Κυβέρνηση προχωρά στο εγχείρημα αυτό χωρίς μελέτη και σωστό σχεδιασμό, κάτι το οποίο θα καταλήξει να αποδυναμώσει τη Θράκη και το Πανεπιστήμιο της.

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στους λοιπούς θεσμικούς παράγοντες της περιοχής, που παρευρέθηκαν στη σύσκεψη, οι οποίοι εξέφρασαν με τη σειρά τους την αντίθεση τους στην ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας