Το περίεργο όραμα για τη Ροδόπη που ανακοίνωσε ο Κ.Κατσιμίγας

Η αλήθεια είναι πως ξαφνιάστηκα αρνητικά διαβάζοντας τους 6 στόχους που έθεσε για το νομό Ροδόπης , ο κατά άλλα έμπειρος αυτοδιοικητικός Κώστας Κατσιμίγας αν εκλεγεί περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. ή ορισθεί αντιπεριφεριάρχης(αν δεν πετύχει το στόχο του) όπως λένε οι κακές γλώσσες.

Ας δούμε το όραμα του για την Ροδόπη λοιπόν όπως το περιέγραψε ο ίδιος.

1- «να ζητήσουμε την επανασύνταξη της μελέτης περιβαλλοντικών όρων που απέρριψε τη μελέτη του φράγματος Κομψάτου με αμφιλεγόμενα επιχειρήματα. Επιμένουμε στη χρησιμοποίηση επιφανειακών υδάτων για την άρδευση και τη μείωση του κόστους παραγωγής»

2- «να πραγματοποιήσουμε τους απαραίτητους αναδασμούς και να αναθέσουμε την εκπόνηση μελετών για την κατασκευή δικτύων άρδευσης κατάντη των ταμιευτήρων Γρατινής, Ασκητών και Ιασίου»

3- «να αιτηθούμε τη βελτίωση του κάθετου άξονα της Νυμφαίας και τη διέλευση από τη συνοριακή δίοδο λεωφορείων και μεγαλυτέρων φορτηγών»

4 -«να ενισχύσουμε τις αθλητικές υποδομές»

5- «να παρακολουθούμε από κοντά και να συμβάλλουμε στην κατασκευή του νέου νοσοκομείου»

6- «να συνδράμουμε στη μόνιμη λειτουργία, στη συντήρηση και ανάδειξη του Μεγάρου Μουσικής σε πολιτιστική υποδομή βαλκανικού βεληνεκούς».

Δεν ξέρω από που να πρωτοξεκινήσω τον σχολιασμό….οπότε ας πάρω στην τύχη το 4 -«να ενισχύσουμε τις αθλητικές υποδομές». Τι να εννοεί άραγε ο ποιητής; Να φτιάξουμε γήπεδα γιατί το ποδόσφαιρο ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου; Και ποιοι θα παίζουν σ αυτά; Τα αγριόχορτα εναντίον των προβάτων; Καλά δεν βρέθηκε κάποιος σύμβουλος του που γνωρίζει από αθλητισμό να του πει πως στα χωριά της Ροδόπης ελάχιστες ομάδες υπάρχουν πλέον; Ή λέτε να μας φτιάξει τίποτα γήπεδα γκολφ , όπου θα ασκείται η ελίτ της Ροδόπης; Ή μήπως χιονοδρομικές πίστες; Βέβαια χιόνι δεν έχουμε …αλλά και αυτό θα μας το φέρει.

Το μόνο λογικό που πρέπει να φτιαχτεί είναι μια πίστα για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου , που μπορεί να γίνει πόλος έλξης τόσο επενδυτών όσο και επισκεπτών από όμορα κράτη.   Ουπς…ξέχασα…ο χώρος είναι δεσμευμένος στο μυαλό κάποιου για να γίνει αεροδρόμιο, οπότε άκυρη η πίστα.

Ας πάμε τώρα στο 5- «να παρακολουθούμε από κοντά και να συμβάλλουμε στην κατασκευή του νέου νοσοκομείου». Από πότε θεωρείται όραμα το αυτονόητο; Έρχεται ένα ίδρυμα να κατασκευάσει δωρεάν ένα σύγχρονο νοσοκομείο στο νομό, και δεν θα το βοηθήσεις;

Αφού τα πήρα με τη σειρά ας δούμε και το 6- «να συνδράμουμε στη μόνιμη λειτουργία, στη συντήρηση και ανάδειξη του Μεγάρου Μουσικής σε πολιτιστική υποδομή βαλκανικού βεληνεκούς». Πάλι αδιάβαστο τον πιάνω…γιατί αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που δαπανήθηκαν από το κράτος 17 εκατ ευρώ προκειμένου να κτισθεί το μέγαρο μουσικής. Να γίνει δηλαδή η Κομοτηνή το πολιτιστικό κέντρο της ανατολικής Βαλκανικής και όχι μόνο. Μέχρι πριν λίγους μήνες, λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων των εκάστοτε κυβερνήσεων, το Μέγαρο δεν λειτουργούσε ή υπολειτουργούσε ευκαιριακά, αλλά τώρα πλέον μπήκε στο δρόμο για να επιτελέσει το σκοπό του.

Στο 3 τώρα – «να αιτηθούμε τη βελτίωση του κάθετου άξονα της Νυμφαίας και τη διέλευση από τη συνοριακή δίοδο λεωφορείων και μεγαλυτέρων φορτηγών». Μα πόσες φορές να το αιτηθούμε  αυτό με την συνοριακή δίοδο λεωφορείων και μεγαλυτέρων φορτηγών; 10 φορές 20 φορές; Τόσοι και τόσοι το αιτήθηκαν ως τώρα …ε ας το αιτηθεί και ο Κατσιμίγας. Όσο για την βελτίωση του καθέτου άξονα (δηλαδή η διαπλάτυνση της), πονεμένη ιστορία…όταν πριν μερικά χρόνια σχεδιαζόταν και κατασκευαζόταν ο άξονας, ποιος άραγε είχε τα μάτια του κλειστά; Σε 23-30 χρόνια ίσως κάτι να γίνει , όταν θα έχει παλιώσει πλέον ο δρόμος και θα χρήζει αναγκαστικής βελτίωσης και φυσικά τα ταμεία του κράτους θα έχουν τα απαραίτητα χρήματα.

Πάμε στο  2- «να πραγματοποιήσουμε τους απαραίτητους αναδασμούς και να αναθέσουμε την εκπόνηση μελετών για την κατασκευή δικτύων άρδευσης κατάντη των ταμιευτήρων Γρατινής, Ασκητών και Ιασίου»  Χαίρω πολύ…Χαιρόπουλος….άλλο ένα αυτονόητο που έχει ήδη δρομολογηθεί.

Και τώρα πάμε στο πιο ζουμερό. 1.«να ζητήσουμε την επανασύνταξη της μελέτης περιβαλλοντικών όρων που απέρριψε τη μελέτη του φράγματος Κομψάτου με αμφιλεγόμενα επιχειρήματα. Επιμένουμε στη χρησιμοποίηση επιφανειακών υδάτων για την άρδευση και τη μείωση του κόστους παραγωγής»   Από πού να αρχίσω και που να τελειώσω…Καίριο ζήτημα για τον δυτικό κάμπο του νομού Ροδόπης η άρδευση του που όμως έχει 2 χαρακτηριστικά….το χειμώνα πλημμυρίζει από τις βροχές…και το καλοκαίρι οι γεωτρήσεις πέφτουν σε υφάλμυρα νερά. Άρα πολύ σωστή η επισήμανση για «χρησιμοποίηση επιφανειακών υδάτων για την άρδευση και τη μείωση του κόστους παραγωγής» , όμως πως επιτυγχάνεται άμεσα κάτι τέτοιο; Με δημιουργία μικρών φραγμάτων μικρού κόστους κατά μήκος του ποταμού Κομψάτου και με εγγειοβελτιωτικά έργα που θα διευθετούν τα όμβρια ύδατα. Κόστος; Λίγα εκατ ευρώ… χρόνος υλοποίησης 2-3 χρόνια μάξιμουμ. Ντεζαβαντάζ; Ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας νερού θα σχηματισθεί στο ύψος των γεφυρών του Ιάσμου….δηλαδή ακριβώς στο μέρος που γίνονται οι αμμοληψίες!!!!!!!!!!!!!!   Ας πάμε και στην περίπτωση του φράγματος τώρα…κόστος κατασκευής 100 εκατ ευρώ…χρόνος κατασκευής 7 με 10 χρόνια…και φυσικά πρέπει να συνυπολογίσουμε πως δεν τηρεί και τους περιβαλλοντολογικούς όρους. Άστε που θεωρείται εγκληματώδες να κατασκευαστεί τόσης μεγάλης κλίμακας φράγμα χωρίς να περιλαμβάνει και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ουτοπικό λοιπόν με τα σημερινά δεδομένα το φράγμα Ιάσμου και πρέπει να ενταχθεί στον μακροχρόνιο σχεδιασμό , ώστε να καλύπτει όλα τα στάνταρ της Ε.Ε. που θα το συγχρηματοδοτήσει.  Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για ένα όνειρο που ίσως γίνει πραγματικότητα σε αρκετά χρόνια, ο κάμπος του Ιάσμου όμως ψάχνει λύσεις εδώ και τώρα όσο αφορά την άρδευση του. Ένας ταμιευτήρας στην περιοχή των γεφυρών μπορεί να κατασκευασθεί σχετικά γρήγορα και χωρίς  μεγάλο κόστος και λογικά έπρεπε να μπει στις άμεσες προτεραιότητες  κάθε περιφερειάρχη.

Πάντως τον βουλευτή Ξάνθη του ΣΥΡΙΖΑ κ Ζειμπέκ που καθόταν πρώτη θέση απέναντι από τον κ Κατσιμίγα, τον είδα πολύ χαρούμενο μ αυτά που άκουγε, μάλλον αυτοί οι αριστεροί έχουν άλλη αντίληψη για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί μια περιοχή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας