Τι είναι ευτυχία

Ευτυχία, μια λέξη που για άλλο σκοπό δημιουργήθηκε και άλλο κατέληξε να σημαίνει. Ετυμολογικά προέρχεται από το ευ + τύχη  δηλαδή καλή τύχη ή καλοτυχία, άρα ήταν περισσότερο ευχή παρά κάτι το δεδομένο.

Βέβαια σήμαινε  και τον διαρκώς τυχερό άνθρωπο , αυτόν που όλα του ερχόταν βολικά στη ζωή του, χωρίς ο ίδιος να προσπαθεί ιδιαίτερα για αυτό.

Στις μέρες μας η λέξη ατυχία έχασε το αρχικό της νόημα και αφορά πλέον κυρίως τον συναισθηματικό μας κόσμο , παρά τα υλικά αγαθά.

Ο ορος της «σύγχρονης» ευτυχίας έχει άμεση σχέση με την αγάπη και τον έρωτα.

Θεωρείται αδιανόητο να είσαι ερωτευμένος ή να αγαπάς τον άνθρωπο σου και να μην νοιώθεις ευτυχία. Όχι μόνο εσύ όμως αλλά και οι δυο σας. Σύνθετη η λέξη άρα εξυπακούεται πως η ευτυχία δεν μπορεί να αφορά τον έναν και ο άλλος της σχέσης να είναι δυστυχής. Σ αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει ευτυχία αλλά μόνο τύχη.

Κατά τύχη έρωτας ή αγάπη δεν υπάρχει όμως. Η φύση μας σ αυτό το κομμάτι δεν κάνει τυχαίες επιλογές, δεν αρκεί η παγκόσμια θεωρία πως τα ετερώνυμα έλκονται.

Κάποιος άλλος λόγος υπάρχει γιαυτη τους την έλξη , κάτι που η επιστήμη δεν έχει ανακαλύψει ακόμα και ούτε πρόκειται.

Ευτυχία λοιπόν είναι να μοιράζεσαι , να εξωτερικεύεις τα συναισθήματα σου , να κάνεις και τον άλλο χαρούμενο, να μην κρατάς τα  πάντα για σένα και να δίνεις ψίχουλα.

Ναι μπορεί ο έρωτας να είναι πόλεμος αλλά το παιχνίδι παίζεται με όρους ευτυχίας, πρέπει να το διασκεδάζεις σε κάθε στιγμή του , να αισθάνεσαι την αδρεναλίνη να κυριεύει κάθε πιθαμή του κορμιού σου , όπως το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και στο ταίρι σου.  Το εγώ δεν υπερέχει του εμείς, ο νικητής δεν υπερέχει του ηττημένου, η τύχη δεν υπερέχει του ευ! Στην ευτυχία είναι όλα σοφά μοιρασμένα.

Ευτυχείτε λοιπόν που έλεγε και ο αλησμόνητος Αλκης Στεας και μην στερείτε αυτή τη χαρά από τον εαυτό σας και τους ανθρώπους σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας