“Τα μαρτυρικά νησιά Ίμβρος και Τένεδος από την Συνθήκη της Λωζάνης μέχρι και σήμερα” από τον Ιωάννη Σιδηρά

Στο πλαίσιο των καθιερωμένων πλέον εκδηλώσεων υπό τον τίτλο “Μνήμες…Ελπίδες”, που έχουν γίνει θεσμός, η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και η ενορία του Αγίου Βασιλείου Αλεξανδρουπόλεως, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Ανθίμου διοργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής, 1η Οκτωβρίου 2017 αφιερωματική εκδήλωση στον Ελληνισμό της Ίμβρου και της Τενέδου με κεντρικό ομιλητή τον Θεολόγο – Εκκλησιαστικό Ιστορικό – Νομικό κ. Ιωάννη Ελ. Σιδηρά, με θέμα ομιλίας “Τα μαρτυρικά νησιά Ίμβρος και Τένεδος από την Συνθήκη της Λωζάνης μέχρι και σήμερα”.


H ιστορία της Ρωμιοσύνης των νησιών, γεμάτη πίκρα, βάσανα και πόνο,αλλά και λιγοστές στιγμές δόξας και χαράς, αναλύθηκε στο μέγιστο βαθμό από τον πλέον ειδικό , τον Ροδοπίτη Ιωάννη Ελ. Σιδηρά.
Τους Ξεχάσαμε…είναι το παράπονο των λιγοστών πλέον αδελφών μας που ζουν στα μαρτυρικά νησιά, σχεδόν ποτέ δεν σταθήκαμε δίπλα τους και όποτε τους αναφέραμε ήταν από τυπικό και μόνο ενδιαφέρον.
Όταν δεν ζεις τα βάσανα ξεχνάς και εμείς οι Ελλαδίτες γρήγορα ξεχάσαμε…αλλά συνεχίζουμε να ξεχνάμε ακόμα και τώρα…τον ίδιο μας τον τόπο.
Εμείς οι ίδιοι ξεχνάμε, όχι μόνο τα αδέλφια μας όπου κτυπά η καρδιά της Ρωμιοσύνης ανά την υφήλιο, αλλά και τον ίδιο μας τον τόπο.
Οι Ιμβριοι και Τενέδιοι δίνουν τον δικό τους καθημερινό αγώνα για να αναστήσουν τα νησιά τους, άνισος ο αγώνας αλλά κανείς δεν εγκαταλείπει τη μάχη, οι ρίζες τους είναι εκεί.
Τους ξεχάσαμε
Ιωάννη Σιδηρά σ ευχαριστώ για την υπέροχη βραδιά

Δ.Κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας