Στραβοσεπτέμβριος

Στραβά σα να μπήκε ο Σεπτέμβριος για τη Ροδόπη. Γέφυρες πέφτουν , αεροπλάνα πέφτουν, σκυλιά τρώνε τουρίστριες , τελείωσαν και οι διακοπές στην Κομοτηνή του μοναδικού υποψηφίου χριστιανού μη εκλεγμένου βουλευτή, άστε τα να πάνε, χάλια τα πράγματα!

Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις σ αυτή την περιοχή ,και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως όποια πέτρα και να σηκώσεις όλο και κάποιο σκελετό θα ανακαλύψεις μέσα στο ντουλάπι. Ίσως είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που στη Ροδόπη δεν γίνεται καμιά ανασκαφή εδώ και πολλά χρόνια.

Η πρακτική «τα κρύβουμε όλα κάτω από το χαλί» ήταν επαρκής όσο υπήρχαν τα περιθώρια λόγω του μεγέθους του να τα καλύπτει όλα. Από τη στιγμή όμως που ανασηκώθηκε έστω και λίγο η άκρη του, είναι πλέον ζήτημα λίγου χρόνου για σωρεία αποκαλύψεων.

Και μια που καίει περισσότερο αυτό τον καιρό είναι το θέμα της γέφυρας του ποταμού Κομψάτου, ίσως σύντομα μας λυθούν όλες οι απορίες γιατί παρά το πρόβλημα της λειψυδρίας και των υφάλμυρων υδάτων που πλήττουν εδώ και δεκαετίες τον κάμπο του Ιάσμου, δεν έγινε κανένα σοβαρό εγγειοβελτιωτικό έργο, παρά τις συνεχείς προτάσεις των μελετητών.

Δεν είναι δυνατό εδω και χρόνια να αυτοπαγιδευομαστε στην προοπτική κατασκευής του φράγματος του Ιάσμου, το οποίο δεν ξέρω και εγώ πόσες φορές μελετήσαμε. Επί του πρακτέου τώρα ή ερώτηση μου παραμένει, ακόμα κι αν ξεκινούσε πριν καιρό η κατασκευή του φράγματος, που στην καλύτερη των περιπτώσεων, σε μια δεκαετία θα ήταν πλήρως λειτουργικό για τον κάμπο, δεν έπρεπε να γίνουν ήδη εγγειοβελτιωτικά έργα επί του ποταμού; Που θα πήγαινε το νερό του φράγματος; Όπου το έβγαζε ο δρόμος;

Άντε τώρα καθίστε και στύψτε το μυαλουδάκι σας, για ποιούς λόγους πλησίον των γεφυρών ο ποταμός Κομψάτος έχει πλάτος σαν τον Νείλο, ενω 3-4 χιλιόμετρα παρακάτω το πλάτος ρυακιού μια που είναι πνιγμένος στις καλλιέργειες.

Και με την γκαντεμιά που μας δέρνει σα νομός, μη σας φανεί παράξενο να έχουμε καμιά έντονη βροχόπτωση και ξαναβρεθούμε στα Αθηναικά πρωτοσέλιδα, λόγω πλημμύρας όλου μας του κάμπου.

Ναι η κακή μας τύχη θα φταίει μόνο και τίποτα άλλο, μια που όλα στη Ροδόπη είναι καλώς καμωμένα.

Α να μην ξεχάσω και την περιοχή της Μαρώνειας όπου έχασε την ζωή της η άτυχη τουρίστρια. Και εκεί είχαμε οργασμό έργων πριν καμιά δεκαετία, δρόμοι έγιναν , αρχαιολογικά ευρήματα αναδείχθηκαν, μαρίνες κτίσθηκαν , ελικοδρόμια, μέχρι και υδάτινοι διάδρομοι προσγείωσης υδροπλάνων. Και μετά ξυπνήσαμε!

Για να πούμε όμως και του στραβού το δίκιο, ταμπέλες υπάρχουν με την οκά , και σε ορισμένα σημεία δεκάμετροι στο πλάτος δρόμοι που οδηγούν στο πουθενά. Οχι τίποτα άλλο αλλά για να μην λέτε πως δεν κατασκευάσθηκαν έργα, φυσικά και κατασκευάσθηκαν, και αποζημιώσεις δόθηκαν, αλλά αν θέλετε να πάτε στο ναό της Σύναξης πρέπει να έχετε τρακτερ και GPS ενώ αν θέλετε να επισκεφτείτε τις κυκλώπειες προϊστορικές πύλες , ελικόπτερο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας