Στις 27 έφτασαν οι οικογένειες που υποστηρίζονται από το Κέντρο Στήριξης Σαπών

Το νέο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών στις Σάπες, που ξεκίνησε τη λειτουργία λίγους μήνες πριν, τον Οκτώβριο του 2017, παρουσιάζει ήδη αυξημένη δραστηριότητα, σύμφωνα με την Πρόεδρο Ροδόπης, κα. Φελίνα Καζάκου, αφού οι οικογένειες που δέχονται μέχρι σήμερα την υποστήριξη του Κέντρου έφτασαν τις 27. 

Το Κέντρο προσφέρει κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, μαθησιακή υποστήριξη και καθημερινή ανάγνωση των μαθητών, υπηρεσίες λογοθεραπείας και ειδικής παιδαγωγού, όπου τα προβλήματα των παιδιών είναι εντοπισμένα προηγουμένως από την κοινωνική λειτουργό.

Αρωγός στην προσπάθεια του Κέντρου Στήριξης Σαπών είναι η φαρμακοβιομηχανία Pharmathen, ενώ ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών έχει συμβάλλει με τη δωρεάν παραχώρηση των γραφείων όπου στεγάζεται το Κέντρο.

Πέρα από την υλική υποστήριξη που το Κέντρο εξακολουθεί να παρέχει στις οικογένειες, γίνεται προσπάθεια στήριξης και με εξωστρεφείς δράσεις, όπως επισκέψεις σε μουσεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, κ.α.

Όσον αφορά το Κέντρο της Κομοτηνής συμπλήρωσε 8 χρόνια λειτουργίας. Η κα. Καζάκου υπογράμμισε πως φέτος το Κέντρο της Κομοτηνής παρείχε στήριξη σε 290 οικογένειες. Οι αυξητικές τάσεις που παρουσιάζονται είναι ανησυχητικές, θα μπορούσε να παρατηρήσει κάποιος, ειδικότερα στην περίοδο κρίσης που διανύουμε, αφού και το Κέντρο Στήριξης δεν λαμβάνει επιχορηγήσεις από δημόσιους φορείς για τη στήριξη που παρέχει στις οικογένειες.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου, όπως παρατήρησε η Πρόεδρος,  παρέχονται σε οικογένειες εναλλακτικά. Εφόσον δηλαδή μία οικογένεια φτάσει σε ένα σημείο που θα μπορεί να υποστηρίξει μόνη της τις καθημερινές ανάγκες, το Κέντρο βάζει στον κύκλο υποστήριξης του κάποια άλλη οικογένεια με περισσότερες ανάγκες.

Το Κέντρο Στήριξης συνεργάζεται και με το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, αλλά και με υπηρεσίες του Δήμου. Επίσης, μεγάλη βοήθεια παρέχεται στο Κέντρο μέσω του Πανεπιστημίου και των εθελοντών Φοιτητών που συμμετέχουν στο Κέντρο είτε στη διδασκαλία μαθημάτων είτε στην κοινωνική εργασία.

Ο αριθμός των οικογενειών που χρειάζονται στις μέρες μας στήριξη κάθε είδους, είτε αυτή είναι υλική είτε ψυχολογική είτε ψυχαγωγική, παρουσιάζει συνεχώς αυξητικές τάσεις και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το έργο των Κέντρων Στήριξης να γίνεται όλο και πιο δύσκολο, ειδικά όταν αυτά δεν δέχονται χρηματική ενίσχυση από εξωτερικούς φορείς και καλούνται να υποστηρίξουν κατά μόνας όσους χτυπούν την πόρτα τους και ζητούν βοήθεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας