Πολύ με μπερδεύει αυτή η επιδότηση του 12%

Αχ βαχ…γηράσκω αεί διδασκόμενος που λέει και το ρητό…και τώρα στα καλά καθούμενα ψάχνω και διαβάζω νόμους, αποφάσεις και εγκυκλίους για μάθω το τι τελικά ισχύει και το τι δεν ισχύει για την περίφημη επιδότηση μισθοδοσίας του 12% που κάποτε δινόταν σε όλες τις παραμεθόριες μεταποιητικές και τουριστικές επιχειρήσεις . ( και μια και αναφέρομαι στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης …ενίοτε οι νομοί Καβάλας και Δράμας υποβιβαζόταν σε ποσοστό επιδότησης 4%).
Από τα μέσα της δεκαετίας του 80 άρχισε να δίνεται η επιδότηση και συνεχιζόταν ώσπου η χώρα μπήκε στο μνημόνιο δηλαδή το 2010.
Χρονιά που για κακή μας τύχη η οικονομία της χώρας κατέρρευσε παντελώς και βρεθήκαμε γονατιστοί με το χέρι απλωμένο να ζητιανεύουμε από την τρόικα προσφέροντας της γη και ύδωρ.
Για τα επόμενα 5 χρόνια δεν δόθηκαν τα χρήματα στις επιχειρήσεις, παρ όλο που αυτές είχαν κόψει τα παραστατικά με τα οποία θα εισέπρατταν την επιδότηση..και είχαν φορολογηθεί γιαυτά…ώσπου με νόμο το 2016 η κυβέρνηση καταργεί την επιδότηση.
Για πόσα χρήματα μιλάμε; Ουδείς γνωρίζει…αφού
1. αυτή τη στιγμή μόνο το υπουργείο οικονομικών ξέρει πόσες από τις επιχειρήσεις που δικαιούταν την καταβολή της επιδότησης λειτουργούν ακόμα
2.μόνο το ΙΚΑ ξέρει πόσες απ αυτές τις επιχειρήσεις είχαν πληρωμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές και άρα δικαιούταν την επιδότηση.
3. Το δημόσιο που έχει κατασκευάσει τους νόμους ώστε όλοι να είναι υπέρ του έχει και εκείνο το νόμο που λέει πως χρέη άνω της 5ετίας παραγράφονται.
4. Επίσης υπάρχει ο κανόνας de Μinimis της Ε.Ε. που περιορίζει την κρατική επιδότηση σε μια επιχείρηση σε 200.000 ευρώ ανά τριετία.
Οι κατά καιρούς δηλώσεις των πολιτικών που ασχολούνται με το θέμα και “πιέζουν” για την καταβολή των οφειλομένων από το κράτος ανεβάζουν το ποσό από 200 ως 300 εκατομμύρια ευρω…ανάλογα πως τα υπολογίζει ο καθένας με το δικό του μυαλό.
Εγώ που σπούδασα οικονομικά, με βάση τα όσα βλέπω δεν μου βγαίνει με τίποτα το ποσό αυτό…οι πολιτικοί μπορεί να ξέρουν άλλου είδους μαθηματικά…ξέρω και εγώ τι να υποθέσω;
Αλλά ας κάνω και μια επαλήθευση ….εδώ μπροστά σας…μπας και έχω λάθος και με διορθώσετε.
Θα ξεκινήσω με τα απλά…υποθέστε πως σήμερα το κράτος παίρνει την απόφαση να πληρώσει την επιδότηση στις επιχειρήσεις και ότι αυτή ανέρχεται πράγματι στα 300.000.000 ευρώ.
Θα πάρει λοιπόν μολύβι και χαρτί το υπουργείο οικονομικών και θα γράψει
Επιδοτήσεις οφειλόμενες απο 2011 ως 2015 = 300.000.000 ευρώ
(έστω ισόποσο για κάθε έτος…αρα 60 εκατ ανα έτος)
Παραγραφή οφειλόμενων επιδοτήσεων λόγω 5ετίας για τα έτη 2011 και 2012 …60 εκατ + 60 εκατ = 120.000.000
Καθαρά οφειλόμενα 300.000.000-120.000.000 = 180.000.000
Το ποσό έπεσε θεαματικά…αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μου…μακάρι να έμενε στα 300 ή και να ανέβαινε παραπάνω…ποιος δεν θέλει να τονωθούν οικονομικά οι επιχειρήσεις μας για να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας;
Δυστυχώς όμως ακολουθεί ο ευρωπαϊκός κανόνας de Μinimis με μέγιστο όριο τις 200,000 ευρώ για την τριετία που δεν έχει παραγραφεί ακόμα.
Δεν πάει να έχει εγγράψει η επιχείρηση στον ισολογισμό της όσα εκατ θέλει ως κόστος μισθοδοσίας; 200 χιλιάδες θα πάρει….υπό την προϋπόθεση φυσικά να μην έχει πάρει επιδότηση και από άλλο κρατικό ή ευρωπαϊκό φορέα ε;
Φυσικά σε λίγο μπαίνουμε στο 2019…όπου θα έχει παραγραφεί άλλος ένας χρόνος και το ποσό θα έχει πέσει στα 120.000.000…θα έχουμε και εκλογές…και άρα μιλάμε στην καλύτερη περίπτωση -αν βέβαια οι θεσμοί μας δώσουν την άδεια-
η επιστροφή του οφειλόμενου ποσού να ψηφισθεί το 2020…που όμως θα έχει κατέβει στα 60 εκατ.
Ξανακατεβήκαμε πολύ ε; Εντάξει δεν πάω στο 2021 γιατί θα σας δυσαρεστήσω αφού θα έχει παραγραφεί όλο.
Αυτό παθαίνει κάποιος όταν μπλέκει με τα γρανάζια της ελληνικής οικονομίας.
Κλείνοντας θέλω να κάνω μερικές παρατηρήσεις….θεωρώ από οικονομική άποψη τουλάχιστον αφελές το επιχείρημα πως αν πάρουν οι μεγάλες επιχειρήσεις τα 200.000 ευρώ που τους αναλογούν από την επιδότηση ΤΟΥ 12% θα δημιουργηθεί έστω και το παραμικρό αναπτυξιακό σάλεμα στην περιφέρεια της Α.Μ.Θ.
Πριν φτάσουμε στο 2021 και κλαίνε όλοι για τις οφειλές του δημοσίου που θα έχουν παραγραφεί πρέπει να βρεθεί μια άμεση λύση…όσο καθυστερεί το θέμα περιμένοντας άραγε τι;(εγώ βέβαια ξέρω…εσείς που με διαβάζετε δεν ξέρετε ?)τόσο χασούρα θα υπάρχει. Επιδιώξετε συμψηφισμό …κόψτε πιστωτικά …συναντηθείτε με τον επόμενο πρωθυπουργό για να πάρετε σαφείς δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα αν νομίζετε πως θα σας επιστραφούν σύντομα τα χρήματα…ξαναλέω προσοχή…γιατί βλέπω να έρχεταο προ τοων πυλών δικαιολογία….Εγώ το πάλεψα αλλά δεν κατάφερα τίποτα.
Και μην ξεχνάτε τον κανόνα de Μinimis που κάνει τζιζ…μην βρεθείτε προ απροόπτων εξελίξεων.

Δ.Κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας