Περιφερειακοί Σύμβουλοι για τρεις ημέρες

Για τρίτη χρονιά φέτος πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή η Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου, στην οποία συμμετείχαν περίπου 60 άτομα από την Κομοτηνή και όχι μόνο, νέοι -πολιτικοί επιστήμονες ή και όχι-, ως προς την πλειονότητα φοιτητές, οι οποίοι θέλησαν να γνωρίσουν από κοντά το θεσμό του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης.

Η Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου Κομοτηνής είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενίσχυσης της συμμετοχικότητας των νέων επιστημόνων στους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης που συνδιοργανώνεται από τον ΕΟΠΕ και το Europe Direct Κομοτηνής και στο οποίο μπορεί να λάβει μέρος οποιοσδήποτε ανεξαρτήτως πεδίου σπουδών.

Η προσομοίωση ξεκίνησε από την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, όπου πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου η τελετή έναρξης, ενώ οι συνεδριάσεις έλαβα χώρα από τις 7 έως τις 9 του μηνός στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ “Γεώργιος Παυλίδης”.

Σκοπός του εν λόγω συνεδρίου είναι να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με τους κανόνες και τους τρόπους λειτουργίας των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω της ενεργούς ενασχόλησης των νέων επιστημόνων με τα κοινά και ειδικά εκείνων που φοιτούν σε σχολές και τμήματα πολιτικής επιστήμης, νομικής, κοινωνικών, οικονομικών και περιφερειακών σπουδών.

Το φετινό πρόγραμμα περιλάμβανε συνεδριάσεις ολομέλειας περιφερειακού συμβουλίου,αλλά και συνεδριάσεις επιτροπών για πιο εξειδικευμένα θέματα.

Η Συντονίστρια της Οργανωτικής Επιτροπής,κα. Αριάδνη Χαρπαντίδου, αλλά και ο Αναπληρωτής Συντονιστής, κ. Παντελής Ευγενιάδης, δήλωσαν ιδιαιτέρως ευχαριστημένοι για την εξέλιξη της διαδικασίας, καθώς, όπως επισήμαναν, τα μέλη φέτος είναι πολύ καλά προετοιμασμένα και έτοιμα να υποστηρίξουν τους ρόλους που τους έχουν ανατεθεί. Μάλιστα, το“επίπεδο” των συμμετεχόντων της φετινής διοργάνωσης φάνηκε πως ήταν πολύ υψηλό,ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τον πήχη κατά τη διαδικασία. Αλλά επίσης δίνοντας στην οργανωτική επιτροπή και μία παραπάνω ώθηση για την επόμενη φορά, μιας και η Κομοτηνή φάνηκε πως έχει ενεργούς και πολιτικοποιημένους νέους επιστήμονες,που ενδιαφέρονται για τη χώρα τους και θα τη στηρίξουν.

Δύο τεταρτοετείς φοιτήτριες της Κομοτηνής,που συμμετέχουν πρώτη φορά στη διοργάνωση,μας μίλησαν για την εμπειρία τους αυτή.Πρόκειται για την κα. Κρυσταλλία Παπακωνσταντίνου (από τη Σχολή Πολιτικής Επιστήμης) και την κα. Έλενα Γκαραμέτση(από τη Νομική).

Κρυσταλλία Παπακωνσταντίνου (Περιφερειακή Σύμβουλος,μέλος της Οικονομικής Επιτροπής): Είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα. Υπάρχει μεγάλη οργάνωση στη διαδικασία και μας έχουν δοθεί οδηγοί μελέτης για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε καλύτερα  τις ιδέες μας. Όλο αυτό μας βοηθάει και στην εξωστρέφεια του χαρακτήρα μας αλλά και στην πειθώ και στο λόγο”.

Έλενα Γκαραμέτση (Περιφερειακή Σύμβουλος,μέλος της Οικονομικής Επιτροπής): Θεωρώ ότι όλο αυτό το συνέδριο ελκύει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον πολλών φοιτητών. Είναι μια προσομοίωση η οποία πρέπει να γίνεται διότι φέρνει τους νέους κοντά με την πολιτική και τα κοινά, τους βάζει σε μια διαδικασία να διαβάσουν και να αναπτύξουν ιδέες”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας